Nyhed

Livemusik i vækst: Store shows stjæler scenen fra de små koncertsteder

Det samlede publikumsantal er endnu ikke tilbage på før-corona-niveau, men er godt på vej

I 2023 er antallet af koncertgæster fortsat med at stige efter livemusikkens comeback året før. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at flere deltog i landets livemusikarrangementer sammenlignet med 2022, hvor der var 7,4 millioner koncertgæster. I 2023 nåede tallet 7,8 millioner, men det er stadig et stykke fra niveauet før corona i 2019, hvor 8,2 millioner deltog.

Selvom tallene viser fremgang, er niveauet altså endnu ikke tilbage til tiden før corona. Vi har fået en snak om tallene med Esben Marcher, direktør for Dansk Live, som er interesseorganisation for koncertsteder og festivaler.

– Det er slående at se, at publikumsudviklingen på spillestedsområdet fortsat ikke har løftet sig siden før corona – eller man kan sige, at det ligger lavere, end man havde håbet, fortæller Marcher og fortsætter:

– Det er håbet, at det kommer. Tallene for 2023 skal stadig ses i lyset af corona, da befolkningen stadig er påvirket af det.

Esben Marcher nærer dog en vis optimisme, men han er alligevel overrasket over udviklingen:
– De interne temperaturmålinger, vi har lavet blandt vores medlemmer i år viser, at der er noget mere optimisme på koncertstedssiden, end der var i 2023. Jeg troede måske, vi ville være på niveau med 2019 i 2023, men det er måske i virkeligheden, fordi 2019 efterhånden er noget tid siden.

Esben Marcher peger samtidig på, at situationen kan ændre sig til næste år:
– Når vi ser på tallene for 2024, forventer jeg, at vi kommer til at være over niveauet for 2019.

En tydelig tendens er, at de største musikarrangementer, såsom festivaler og koncerter med over 5.000 deltagere, fortsat står for en stor del af publikum. I både 2018, 2019 og 2022 udgjorde disse megaevents næsten 35 procent af de samlede koncertgæster – en tendens, der fortsætter i 2023 med netop 35 procent af det samlede publikumsantal. Disse store shows udgør i øvrigt syv procent af alle koncerter.

Denne udvikling kan virke bekymrende for de mindre koncertsteder. Selvom mange danske koncertsteder modtager økonomisk støtte fra Statens Kunstfond, kæmper flere stadig for at sælge billetter til vækstlagskoncerter.

Tidligere i år skrev vi om tendensen med megakoncerter, som har stor indflydelse på livemusikken i Danmark. Befolkningen søger mod de store, social media-venlige shows og fravælger de mindre koncertsteder.

– Overordnet flugter det med, hvad vi godt vidste – at det er de store koncerter og festivaler, der driver udviklingen, fortæller Esben Marcher. Han understreger, at de store koncerter opererer på et andet marked:

– Der er vidt forskellige markeder, og nogle artister formår at blive store og træde ind i det store oplevelsesøkonomiske maskineri.

Selvom de store shows stadig dominerer, ser Esben Marcher også optimistisk på udviklingen for de mindre koncertsteder:
– Corona er nu på afstand, og koncertstederne er begyndt at gå nye veje og udvikle formater, der også er attraktive for publikum på en anden måde.


LÆS OGSÅ: Livemusikken er tilbage, og koncerter slår rekorder, men vækstlaget betaler prisen

ANNONCE