Nyhed

Regeringen varsler nedskæringer i Kulturministeriet

Kulturministeriet bliver nødt til at skære i sine administrative opgaver, hvor omfattende nedskæringer vil ramme især kontrol og tilsyn, men ministeren lover fortsat støtte til kunst og kultur

I sidste uge kunne vi berette om, at regeringen afsætter 600 millioner til kulturen fra 2025 til 2028 på finanslovsforslaget. Her ville regeringen blandt andet sikre, at netværks- og genrespillestedsordningen kommer til at fortsætte. En ordning, som har stor betydning for en lang række spillesteder i hele landet. Nu har regeringen planlagt at fjerne 1000 årsværk i administrationen, hvilket også påvirker Kulturministeriet. Vikarierende kulturminister Christina Egelund (M) fortæller, at man i fremtiden vil se mindre tilsyn og kontrol.

I forbindelse med finanslovsforslaget for 2025 er der blevet offentliggjort et oplæg til politisk prioriteret opgavebortfald. I oplægget fremgår det, at 36 stillinger under Kulturministeriet skal skæres væk. I en pressemeddelelse lyder det, at antallet forventes at stige til 40 stillinger i 2027. De omtalte stillinger skal ifølge det offentliggjorte oplæg findes i ministeriets administration, hvor det blandt andet er opgaver med tilsyn, kontrol og rådgivning, der berøres. Desuden påvirkes en række andre opgaver, der både vedrører ministeriet, Statens Kunstfond og Slots- og Kulturstyrelsen.

Ifølge et udspil til finansloven for 2025 vil det blandt andet betyde en forenkling af tilskudsadministration og afbureaukratisering på kunst- og kulturområdet samt nedlæggelse af blandt andet kulturaftaler med kulturregioner fra 2025.


Besparelserne sker i kølvandet på det ekstraordinære pres, der eftersigende ligger på Kulturministeriet. På kort tid blev næsten en tredjedel af deres ansatte skiftet ud mellem 2021 og 2022. Derudover har eftervirkningerne af coronakrisen betydet flere langtidssygemeldinger, hvilket har påvirket ministeriet. Desuden blev Kulturministeriet bedt om at finde besparelser for samlet set 23,2 millioner kroner ved sidste års finanslov.

"Det er ikke alle opgaver, som partout skal løses af staten. Det er regeringens erklærede ambition at frisætte den offentlige sektor. Vi skal have færre regler og mere tillid til kommuner og andre aktører, og de politisk prioriterede opgavebortfald på tværs af staten er et led i det. Derfor skal vi have mindre tilsyn og kontrol på kulturområdet," udtaler Christina Egelund (M) i en pressemeddelelse og tilføjer:

"Vi har naturligvis prioriteret, så de stærke kunstfaglige kompetencer og den service, borgerne får, bliver påvirket mindst muligt. Og jeg er helt klar over, at det stiller de berørte medarbejdere i en svær situation. Samtidig vil jeg gerne understrege, at vi fastholder det høje ambitionsniveau på kulturområdet og investerer med finanslovsforslaget cirka 600 millioner kroner i kunst og kultur over de næste fire år."


Skolerne inviteres til at søge pulje - morgensang skal tilbage på skoleskemaet

 

ANNONCE