Organisationerne opfordrer regeringen til at modsætte sig EU's foreløbige anbefalinger.
Det er ikke mange dage siden, at man kunne læse, at den danske interesseorganisation Rettighedsalliancen, der arbejder med beskyttelse af rettigheder på internettet, var medunderskrivere på en fælleserklæring med mange andre europæiske musikorganisationer. I erklæringen rettede organisationerne kritik mod EU's udkast til et praksiskodeks for AI-virksomheder, som blev beskrevet som "helt uacceptabelt".
Læs også: Otte ud af 10 danskere mener, at menneskeskabt musik er mere værdifuld end AI-genereret musik
Nu istemmer 36 andre danske organisationer budskabet, heriblandt Koda, Dansk Artist forbund, Autor, Dansk Musiker Forbund, Gramex, IFPI med flere, i et åbent brev til minister for digitalisering Caroline Stage Olsen, kulturminister Jakob Engel-Schmidt og erhvervsminister Morten Bødskov, hvori man opfordrer "den danske regering til i alle relevante EU-fora at arbejde for effektiv transparens i forbindelse med udvikling og brug af kunstig intelligens samt til ikke at støtte det nuværende udkast til praksiskodeks." Læs selv det åbne brev her.
EU skal fremlægge sine krav og retningslinjer for såkaldte General-Purpose AI Models i maj 2025, hvorefter reglementet vil træde i kraft i august 2025. General-Purpose-modeller er AI-modeller såsom den populære chatbot ChatGPT, der kan udføre en bred vifte at opgaver og handlinger, og som adskillige AI-modeller er baseret på. Her skal AI-virksomhederne leve op til en række krav, hvor de blandt andet forpligtiger sig til at være transparente i forhold til det data, som deres maskiner er trænet på.
Læs også: Musikskabere kan miste en fjerdedel af deres indtægter på grund af kunstig intelligens
EU’s AI-kontor nedsatte derfor en arbejdsgruppe, som skulle formulere et praksiskodeks, som udbydere af AI-modeller frivilligt kunne underskrive for at vise, at de overholdt forpligtelserne. Det er udkastet til dette kodeks, som fik Rettighedsalliancen til at råbe vagt i gevær med sine europæiske branchekollegaer, hvor man kaldte udkastet for "helt uacceptabelt", da man blandt andet mener, det er så vagt formuleret, "at intet kodeks er at foretrække." Og det er altså selvsamme udkast, som de danske organisationer nu opfordre regeringen til ikke at støtte.
Hos Rettighedsalliancens har man fået indsigt i, at mange af de store AI-virksomheder såsom OpenAI, der står bag ChatGPT, Meta med flere træner deres AI-modeller på ophavsretligt beskyttet materiale, som eksempelvis artikler, bøger, musik og kunst, uden tilladelse, hvor en del af indholdet er "hentet direkte fra ulovlige pirattjenester. Det er en uacceptabel praksis, som underminerer både den kreative branche og respekten for ophavsretten," skriver de 37 organisationer og tilføjer:
"Et sådant svigt er også et svigt af de europæiske værdier, som samfundet traditionelt står vagt om. Vi mener, at politikken på kunstig intelligens-området bør rumme både hensyn til konkurrenceevne og økonomisk udvikling og hensyn til de grundlæggende rettigheder i vores samfund, herunder at kunstnerne skal have betaling for deres arbejde. Dette er ikke en diskussion om kommaer i en juridisk tekst. Det er en diskussion om de fundamentale vilkår for, at vi fortsat har en levedygtig kreativ sektor og, at der fortsat er økonomisk grundlag for at skabe nyt dansk kreativt indhold."
Læs også: Streamingtjeneste afslører: 10.000 AI-skabte sange bliver uploadet hver eneste dag
I slutningen af 2024 kunne man læse, at den tyske musikrettighedsorganisation GEMA, som er Tysklands pendant til danske Koda, havde sagsøgt den amerikanske AI-gigant OpenAI. I forbindelse med søgsmålet understregede GEMA, at OpenAI, gennem sin ChatGPT-chatbot, "reproducerer beskyttede sangtekster af tyske tekstforfattere uden at have erhvervet licenser eller betalt de pågældende rettighedshavere". Derfor er søgsmålet et forsøg på at bevise, "at OpenAI systematisk bruger GEMA's bagkatalog til at træne sine systemer," blev det citeret i Music Business Worldwide.
I forbindelse med det åbne brev til de tre ministre udtaler Kodas juridiske chef Nicky Trebbien således:
”Det er enormt vigtigt, at den danske regering lige nu hjælper med at råbe EU-institutionerne op for at sikre klare og rimelige regler, der pålægger AI-tjenesterne at vise os, hvad de har trænet på. Uden gennemsigtighed har vi ingen chance for at indgå aftaler og få betaling til musikskaberne.”
GAFFA dækker løbende udviklingen inden for kunstig intelligens i musikbranchen, og du kan altid følge med i den seneste udvikling her.
læs også: Domstol konkluderer: AI-skabte værker er ikke beskyttet af ophavsretten