Én bestemt gruppe rammes oftere end andre.
Sommeren er lige om hjørnet, og for manges vedkommende betyder det udeliv, musik, øl og god stemning på nogle af landets festivaler. Men hvis ikke man har fået fingrene i en billet i god tid, må man på jagt efter billetter ad alternative veje. Selvom man kan være heldig at lave et røverkøb, hvis den oprindelige billetholder er blevet forhindret i sidste øjeblik, er der også større og større chance for, at man bliver afvist ved porten med beskeden om, at ens billet ikke er gyldig.
Læs også: Beboere vinder sag: Royal Arena leverer ikke det, den skal
Det melder National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), som rapporterer om en stigende tendens med billetsvindel. Antallet af anmeldte sager om billetsvindel er steget fra 975 anmeldelser i 2022 til 2033 anmeldelser sidste år. Det oplyser politiet i en pressemeddelelse.
Politiet oplyser, at svindlen særligt sker på handelsplatforme og i Facebook-grupper, hvor privatpersoner selv kan efterlyse billetter til eksempelvis koncerter og festivaler. Her tiltrækkes kriminelle, som sætter falske billetter til salg, hvor offeret både mister penge og muligheden for at tage til eventet. Ifølge politiets oplysninger er det særligt unge mænd og kvinder under 30 år, der bliver ramt af svindlen.
Kresten Munksgaard, som er leder af Forebyggelse, analyse og digital patruljering i Nationalt Center for IT-kriminalitet hos NSK, oplyser i en pressemeddelelse, at sommeren i høj grad er sæson for lige netop denne type svindel:
”Det er særligt her henover sommeren i takt med at festivaler og andre events bliver udsolgt, at vi får mange anmeldelser fra borgere, der er blevet snydt. Udover at ofrene selvfølgelig lider et økonomisk tab, så står de også med håret i postkassen, fordi de ikke kan deltage i det, de tror de har købt billet til.”
Læs også: 00'er-rapper dømt skyldig i overgrebssag
National enhed for Særlig Kriminalitet opfordrer derfor, at man kun køber billetter via officielle platforme, hvor mange festivaler i forvejen har deres egen tjeneste, som man kan sælge og købe billetter igennem:
”Vi anbefaler, at man kun køber billetter via de officielle udbydere, hvoraf mange også har resale-tjenester, hvor man kan købe og videresælge billetter uden risiko for svindel. Når man køber via private, så løber man desværre en stor risiko for at blive snydt.”
Politiet har en række anbefalinger, som man kan følge, hvis man er på jagt efter billetter til udsolgte festivaler. Læs dem nedenfor.
læs også: Dansk spillested ramt af svindel i millionstørrelsen