Branchestandarderne skal være med til at skabe tryggere arbejdsforhold til musikbranchen.
Nogle af musikbranchens største aktører lancerer fælles standarder, som skal være med til at komme krænkende handlinger og diskrimination til livs i dansk musikliv. De nye standarder er indrettet til også at inkludere freelancere og selvstændige samarbejdspartnere, som udgør omkring 75 procent af Kodas medlemmer, men som også omfatter eksempelvis teknikere, stylister, projektledere og andre bag scenetæppet i musikbranchen.
Læs også: GAFFA tilslutter sig Musiklivets Partnerskab for Bæredygtig Udvikling som det første medie
Medunderskriverne på de nye branchestandarder forpligtiger sig desuden til at orientere deres samarbejdspartnere om standarderne med en forventning om, at de også følger dem. Branchestandarderne fokuserer på tre hovedområder: diskrimination, krænkende handlinger og seksuel chikane. Standarderne rummer vejledning for offer, vidner og den efterfølgende håndtering.
Standarderne er udviklet i et samarbejde mellem de største kommercielle virksomheder i branchen samt Danske Agenters Sammenslutning, IFPI Danmark og Musikforlæggerne og er understøttet af Musiklivets Partnerskab for Bæredygtig Udvikling samt erhvervspsykolog og ledelsesrådgiver Sarah Ambs-Thomsen.
Læs også: Ny rapport undersøger barselsvilkårene for musikere: "Kan jeg levere det samme, når jeg er blevet mor?"
Sarah Sølvsten, forperson i Danske Agenters Sammenslutning og direktør i bookingagenturet Luger, udtaler således i en pressemeddelelse:
”Det er virkelig vigtigt, at vi som kommercielle aktører sætter nogle klare rammer for, hvordan vi agerer og i fællesskab håndterer problemer med grænseoverskridende adfærd. Vi arbejder tæt sammen med artister og freelancere, og kender jo godt til både berøringsangst og frygten for at sætte sin karriere på spil. Netop derfor skal vi sammen forpligte os til sikre en god tone for alle i de professionelle rum,” hvortil Casper Bengtson, der er bestyrelsesleder i IFPI og direktør for Universal Music i Danmark, istemmer:
”Jeg synes, musikbranchen har gjort meget de seneste år for at gøre sig selv til en mere mangfoldig og inkluderende branche, som er tryg at være i. Samtidig kan vi fortsat blive bedre til at indtænke alle dem, som ikke har en klassisk ansættelsesaftale i ryggen. Det gør branchens største og vigtigste spillere en særlig indsats for nu. Det er positivt, og det vidner om den vilje, som er til stede i toppen af dansk musik.”
Man kan læse mere om de nye branchestandarder her.
læs også: Drop streamingplatformene – sådan støtter du din yndlingskunstner i 2025