Nyhed

Se den nu: Ny dokumentarserie følger en gruppe unge fra kaos til kulturinstitution

Det var som at træde ind i en anden verden, hvor alt det 'ukorrekte' var et symbol på frihed, fortæller Zina Hameed, der står bag den nye dokumentarserie.

En ny dokumentarserie på TV2 Play følger en gruppe aarhusianske unge, der brænder for fester og musiklivet, fucker up undervejs og ender med at stå med hele ansvaret for et rigtigt spillested. En coming-of-age-dokumentarserie om unge ildsjæle, der mangler et sted at være og derfor tager spaden i egen hånd - i bogstavelig forstand. Serien Feel Free To Fuck Up, der er produceret af TV2 Østjylland, starter med et tilbageblik til 2016, hvor kameraet for første gang blev tændt, og hvor seeren bliver introduceret til en vennegruppe, der synes det er mere spændende at holde fester end at gå i skole, men som langsomt finder fodfæste og ender med at skabe deres eget kulturelle hotspot i landets anden største by. 

Læs også: Volume Village præsenterer fremadstormende lineup til Spot

Bag dokumentaren står Zina Hameed, der tændte kameraet før hun selv startede på journalistuddannelsen. I en udtalelse til GAFFA fortæller hun, hvordan miljøet omkring vennegruppen og Aarhus Volume var en fremmed, men inspirerende verden at træde ind i.

– Det var som at træde ind i en anden verden, hvor alt det ”ukorrekte” var et symbol på frihed. Det var indbegrebet af alt det, Aarhus Village står for, og jeg var solgt på stedet. Jeg var nysgerrig på, hvad et fællesskab kan gøre for kreative ildsjæle – og fascineret af den autodidakte tilgang, de alle havde til det, de lavede. At se folk i foreningen Aarhus Volume, der bare gjorde dét, de brændte for, var vildt inspirerende. Deres tilgang til at det, som de ikke kunne, måtte de lære hen ad vejen, var en helt anden tilgang til liv og arbejde, end jeg ellers havde oplevet. Det var meget nyt og spændende for mig.

I spidsen af gruppen møder man de to venner Albert F. Helmig og Laura Carlsen, som sammen stifter foreningen Aarhus Volume, der arrangerer gadefester og livekoncerter for vækstlagsartister, der dengang også inkluderede navne som Tobias Rahim og Artigeardit. Dokumentarserien følger foreningen, der gik fra at være en festlig venneflok, der var træt af skolen, som pludselig skulle vende sig til at holde generalforsamlinger, følge vedtægter og søge om tilladelse hos myndighederne, og som til sidst får mulighed for at åbne deres helt eget spillested, Volume Village.


Volume Village har en kapacitet på 350 indendørs gæster samt mulighed for at lave udendørs koncerter for op til et par tusinde. Stedet ligger under Ringgadebroen og slog dørene op i 2022, hvor der ofte kan opleves koncerter, festivaler og andre kulturevents.

Læs også: Kunstrådet fordeler millionbeløb til Aarhus' kunst- og kulturprojekter

Foreningen bag spillestedet er blevet fulgt med kameraet siden 2016, som er blevet mere end 600-timers optagelser, der viser et lille stykke aarhusiansk musikhistorie om unge ildsjæle, der får ting til at ske gennem hårdt arbejde, knofedt og fællesskab - også selvom det indimellem går helt galt. 

Var der noget omkring Aarhus Volume, der overraskede dig i forbindelse med dokumentarproduktionen?

- Deres tillid og villighed. At de altid var klar til at stille op. De vidste i princippet ikke mere om mig eller produktionen, andet end at jeg gerne ville følge dem. Så at de havde den tillid helt fra starten og i alle årene uden helt at vide, hvad det vil ende med, synes jeg, var vildt imponerende. Og at de var så utrættelige. Jeg ved stadig ikke, hvor de fik den energi fra, men jeg blev gang på gang overrasket over, hvor meget de knoklede, og at de bare kunne blive ved og ved og ved, fortæller Zina Hameed og tilføjer, at mødet med miljøet omkring Aarhus Volume og deres spillested Volume Village var med til at bekræfte hende i, at der også findes en verden, hvor man gerne må fejle. En verden, som hun gerne vil vise andre unge gennem dokumentarserien: 

- Aarhus Volume gav mig et nyt og anderledes perspektiv på verden, hvor der var plads til alt ”det forkerte”. Her blev fejl hyldet. Det var meget anderledes rum, end det jeg var vant til og så omkring mig. Den verden ville jeg gerne vise til andre unge. Jeg havde lyst til at kaste mig ud i det her projekt, og personerne i Aarhus Volume smittede mig undervejs med deres mod. I 2018 var jeg selv gået ind i mit fjerde sabbatår og havde lige afsluttet et højskoleforløb. Jeg havde mange drømme om, hvad jeg ville lave, men jeg har aldrig været en 12-tals type, så jeg var selv bange for, om jeg overhovedet var i stand til at tage en uddannelse. Så jeg gik meget og undrede mig over, hvordan man kan have så meget lyst og motivation til at skrive, filme og formidle, men følte ikke at jeg kunne passe ind i skolesystemet.

- Jeg havde fået en forståelse af, at der er noget, der er rigtigt, og noget der er forkert. Man er god, eller også er man dårlig. Hvis du er god, så lægger hele verden for dine fødder. Hvis du er dårlig, så får du ikke en plads ved bordet og skal bare være glad for at andre holder samfundet i gang, mens du belaster det. Jeg fortalte mig selv, at jeg var en af de dårlige. I mit møde med Aarhus Volume erfarede jeg, at mange unge gik og havde det som mig. Aarhus Volume tog ejerskab over deres eget narrativ og det smittede. På den måde kom jeg til at gøre det samme som Albert, Laura, Sebastian og Preben gjorde med Aarhus Volume, men så bare med et dokumentarisk projekt, afslutter Zina Hameed.

Feel Free To Fuck Up kan streames på TV2 Play og TV2 Østjylland.

LÆS OGSÅ: Aarhus Volume slår dørene op til nyt spillested


 

 





ANNONCE