Danske Sylfide udgiver sit debutalbum, der forbinder skandinavisk kulturarv til en moderne verden
Den danske sanger og harpenist Sylfide er aktuel med albummet Blå lys, der integrerer folkemusikkens evne til at skabe fællesskaber i et popunivers. Syntetiske lyde og violiner byder op til dans, mens sangeren fortæller historier om generationskløfter, klimaangst, mental sundhed og femininitet.
Læs også: Sylfide er ikke bange for at ødelægge den gode stemning
Bag Sylfide står Helene Dorthea Tungelund, der i et tidligere interview med GAFFA fortalte, at de fanøske folketraditioner interesserer hende særligt. Interviewet blev bragt i forbindelse med udgivelsen af førstesinglen ”Mit brudestykke”, der refererer til det fænøske bryllupsritual og indgår på albummet Blå lys. Brudestykket rammesætter den traditionelle dans fra Sønderho, hvor ceremonien markerer overgangen fra barn til voksen, fra pige til kvinde.
I GAFFAs interview fortalte Helene Tungelund, at "Mit brudestykke" også problematiserer måden, vi ser på kvindens krop og seksualitet på. Hun forklarede, at det ”er jo en arv, vi har med os. I dag er der heldigvis kommet fokus på, at det ikke er kvindens skyld, hvis hun bliver udsat for et overgreb, men alligevel oplever mange kvinder stadig en form for skam".
Hør "Mit brydestykke" nedenfor.
Interviewet stiller skarpt på Sylfides musikalske arbejde, der kobler samtidens syn på blandt andet kvinder med den kulturelle arv. Men i arven er der også et indbygget fællesskab, som hyldes i Sylfides musikalske univers. Med et kærligt blik på traditionerne behandler hun kulturhistorien med respekt og kærlighed. I en pressemeddelelse udtaler Helene Tungelund:
”For ti år siden trådte jeg ind i et rum fyldt med unge mennesker, der dansede. Ikke som i klubberne – det sted, jeg var blevet forventet at leve min ungdom ud, selvom det dunkende musik og de blinkende lys mest af alt udløste min angst og efterlod mig utroligt ensom. Nej, de dansede traditionelle danse til lyden af violinmelodier. Bevægede sig i store cirkler, rækker og par, holdt hinandens hænder. Jeg sad i timer og kiggede, forsøgte at forstå trinene og mønstrene. Jeg var overrasket og i ærefrygt over, at dette også var min arv”
Læs også: Sylfide: "Jeg elsker virkelig kulturarv, men der er også dele, som ikke skal viderebringes i dag"
Sangenes tekster forener skandinaviske kulturarv i en moderne verden. I sangen ”Generation” lyder det eksempelvis:
”Giv os lov til at til at græde / Se vores vrede / Over tomme løfter / Generationernes kløfter” og ”Giv os fortidens visdom / Fremtid at spå om / Grund til at håbe / På det vi fik i dåben”.
GAFFA anmeldte Sylfides koncert på sidste års Spot Festival, hvor overskriften lød: ”Hendes musik bør komme på det danske skoleskema”. GAFFA roste artisten for hendes lydtæppe, der ”er et tiltrængt pust ikke bare på den danske musikscene, men også til den danske kulturhistorie, der meget af tiden er støvede, gamle fortællinger om kongerækken”. Bliv klogere på Sylfides musikalske formidling af den skandinaviske kulturarv i GAFFA-interviewet fra august 2024.
Hør albummet Blå lys nedenfor.