En særlig musikoplevelse skal hjælpe forældre i sorg, og du kan selv opleve det i bunden af denne artikel.
Kunst og kultur finder vej til flere og flere af landets hospitaler. Det meste af Danmark fik øjnene op for de positive virkninger af fællessang for demensramte i DR-dokumentaren Demenskoret, og GAFFA har tidligere skrevet om, hvordan sangprojekter også kan være med til at hjælpe kvinder med risiko for efterfødselsreaktioner.
Læs også: Dansk hospital undersøger: Kan musikterapi erstatte lattergas?
Nu lanceres et nyt musikprojekt, som ikke skal hjælpe den syge selv, men derimod dem, der står tilbage, når livet stopper, før det nærmest var begyndt. Projektet hedder Lysløs og skal hjælpe forældre, der har mistet et barn. Det er skabt af Regionshospitalet Gødstrup, Aarhus Universitetshospital, kulturhuset Frontløberne, Koret Ensemble Edge og en lang række musikere, og projektet består af en lydrejse, der kombinerer videnskab og kunst.
"Vi ved fra forskningen, at specialdesignet lyd og musik kan aktivere områder i hjernen og kroppen, hvor ord ikke kan nå ind. Det giver adgang til nærvær og indre ro – selv i sorgens allerdybeste lag," fortæller Birgitte Folmann, ph.d., antropolog og forsker på projektet, i en pressemeddelelse.
Birgitte Folmann har de sidste fem år samarbejdet med Laboratoriet Lydhed, der står bag lydrejsen Lysløs, bestående af filmkomponist og lyddesigner Kristina Lilleskov, lyddesigner og audioingeniør Simon Erdmann, og komponist og projektleder Kåre William Wulff. Sammen har de undersøgt, hvordan man kan bruge forskellige former for lydoplevelser på sygehusgangene for både patienter og personale.
Lydrejsen Lysløs, der lanceres i dag, tager omkring 50 minutter, hvor lytteren sidder med bind for øjnene og 3D-hovedtelefoner for ørene med lyde fra naturen, akustiske instrumenter og korstemmer. Lyden er indspillet med såkaldt ”binaurale” mikrofonteknikker, som gør det muligt at placere lyden i en 360-graders fornemmelse rundt om hovedet på lytteren. Det er en teknik, som ofte bliver brugt i såkaldte ASMR-videoer på sociale medier, hvor man kan opleve en lydsekvens, der bevæger sig rundt i rummet gennem hovedtelefonerne med en særlig tekstur i selve lydoplevelsen.
Læs også: Ny rapport afprøver, om sportspsykologi også virker for musikere
Teknikken skal give en helt særlig sanseoplevelse, hvor den sørgende forældre kan få en oplevelse af at rejse et andet sted hen for en stund. Det fortæller komponist og projektleder Kåre William Wulff i en pressemeddelelse:
"Når vi ikke kan bringe forældrene ud i naturen, må vi jo forsøge at bringe naturen ind på hospitalet. Vi har derfor forsøgt at skabe en oplevelse, af at rejse fra den kendte virkelighed, ud i det ukendte, og komme tilbage med en smuk og personlig oplevelse, som ikke kræver ord."
Projektet Lysløs undersøger i første omgang virkningen hos borgere, der har oplevet senabort og dødfødsel med med et endeligt mål om at undersøge, om denne type lydoplevelser kan hjælpe sorgbearbejdelse i sundhedsvæsenet generelt. En anonym mor til en dødfødt pige fortæller i pressemeddelelsen, at hendes oplevelse af Lysløs har haft en særlig effekt på hende:
”Jeg vil hellere på en lydrejse, end at tage smertestillende medicin, det smertestillende får smerten til at gå væk, men årsagen til smerten forsvinder jo ikke – den skal jeg leve med. Jeg tror på, det er vigtigt at kunne mærke sin krop og mærke følelserne…. selvom det er meget svært…”
Lysløs udkommer i dag på Spotify, og man kan derfor selv tage på lydrejse nedenfor. Husk hovedtelefonerne.
læs også: Her er psykiatrifondens råd til, hvordan du hjælper dig selv og andre på festivaler