Et pilotprojekt tyder på, at musik og sang kan have en positiv effekt på mennesker, der lever med kroniske smerter.
Et nyt initiativ fra den walisiske nationalopera (WNO) har vist, at sang kan have en positiv effekt som smertelindring. Projektet Wellness with WNO har hjulpet deltagerne med at reducere smerte og forbedre deres mentale helbred gennem sang og vejrtrækningsøvelser.
Læs også: Hvis jeg var kulturminister: "Lad os opruste – nu"
Ifølge en rapport om projektet oplevede to tredjedele af deltagerne en reduktion i smerter, mens et tilsvarende antal angav, at deres mentale sundhed var forbedret.
"Overraskende nok rapporterede nogle deltagere, at dette var den første intervention, der havde givet dem betydelig smertelindring," udtaler Abi Tweed fra Milestone Tweed, der har udarbejdet rapporten. Tweed konkluderer efterfølgende, at der var fundet "væsentlige forbedringer i smertehåndtering, mental og følelsesmæssig sundhed samt den overordnede livskvalitet" hos deltagerne i projektet.
Sang som terapeutisk redskab
Programmet begynder med hoved- og nakkeøvelser for at forberede kroppen, efterfulgt af vejrtrækningsøvelser, der aktiverer det parasympatiske nervesystem. Derefter lytter deltagerne til musik – ofte "Humming Chorus" fra Puccinis Madama Butterfly – før selve sangtræningen sættes i gang, beskriver rapporten.
Jenny Pearson, professionel sanger og en af programmets sanginstruktører, er ikke overrasket over de positive resultater. "Sangere har altid vidst, at sang får os til at have os bedre. At synge i et trygt miljø kan have en stor indvirkning på et menneskes liv," udtaler hun til The Guardian.
Deltagerne forventede ifølge The Guardian ikke at blive helbredt for deres kroniske sygdomme, men flere har oplevet en markant forbedring i deres livskvalitet og fået værktøjer til bedre at kunne håndtere deres smerter i hverdagen, fremhæver rapporten.
LÆS OGSÅ: Ny rapport - Kulturen bidrager med milliarder til statskassen