Brit Awards diskriminerer kunstnere, der udbyder gratis downloads, mener dansk forsker
Kunstnere, der som Radiohead lægger deres musik ud til gratis download, eller som Prince giver sin musik gratis væk med en avis, kan se langt efter den prestigefulde musikpris Brit Award, der uddeles for 20. gang i februar 2008.
Her er kriteriet nemlig, at man for at modtage en pris skal være blandt de 75 bedst sælgende navne på den engelske pladebranches hitliste.
Det betyder, at bands som netop Radiohead – der lagde deres seneste album ud til download til valgfri betaling, inklusive prisen 0 pund – er udelukket fra konkurrencen. Bandet var ellers tippet som favorit at modtage prisen for ”Årets Album”.
Adjunkt Lars Esbjerg fra Handelshøjskolen på Århus Universitet påpeger, at der i realiteten er tale om en straffesanktion mod bands, der vælger at omgå de kommercielle mekanismer, skriver Nyhedsavisen.
Han forudser, at ordningen i sagens natur må ændres på sigt, i takt med at nye distributionsformer bliver et uomgængeligt vilkår.
I den forbindelse med den danske pladebranches ækvivalent til Brit Award, DMA – Danish Music Awards – eksisterer problemet dog ikke, idet eneste kriterium for at modtage en pris er, at pladen er offentligt tilgængelig.