Nyhed

Boganmeldelse: Erik Kramshøj – Kramshøjs Rockhistorie

DR-journalistens historie om sit eget møde med rocken er en langgaber

Erik Kramshøj var en eminent diskjockey på Danmarks Radio’s P3 i 1970’erne. Sammen med Hans Otto Bisgaard og Ole Reitov tegnede han en stil, hvor han med udsøgt smag formåede dagligt at formidle rockmusikken til unge, samt sætte tidens musik i perspektiv gennem omfattende viden om den musik, der var gået forud. Nu har han skrevet sine erindringer. Her er niveauet langtfra det samme.

I de skriblerier, som der i disse år kommer fra 68-generationen, mærkes savnet af Dan Turèll hele tiden. Både hos de håbefulde skribenter, der var mandens venner, og hos os andre, der læser værkerne. Jeg tænker især på de bøger om rock, som tegneren Peder Bundgaard har begået og nu også på Erik Kramshøjs bog. Forskellen er, at DT skrev med engagement og et gnistrende talent for at skrive, samt med en besættende sult efter at formidle. Når han gik ud fra den store koncert med Crosby, Stills, Nash & Young, og hele salen fyldtes af et gigantisk og altfavnende AUM, så kunne man som læser mærke det, så det sitrede.

I Kramshøjs historie starter vi ved Adam og Eva, som i dette tilfælde bliver til Erik og Lene, et par som i skrivende stund er langt ude over sølvbrylluppet. Kramshøj er amatørornitolog, og det er på de utallige ekskursioner på vegne af vores fjerede venner, at han får lejlighed til at høre Radio Luxemborg og de andre æterbårne kilder. Langsomt vækkes den tilbageholdne unge mand, og det er altså en langgaber. Først da han er fremme i den psykedeliske tid, og han er med i redaktionen på beatmagasinet Wheel(s. 156), er der bare antydningen af drive. Men ellers synes tilfældighederne at råde, som i det lille portræt af promotoren Knud Thorbjørnsen, som Kramshøj kender, fordi konen tilfældigvis arbejder på kontoret, eller det, der kunne blive et sidste interview med Jimi Hendrix (wow, scoop, mand!!) men fes ud, fordi begge droppede det af gensidig høflighed. Hvorfor overhovedet skrive om det? Jeg mener: ”Jeg var der, men jeg kunne ikke få den op at stå!”


Historien slutter ved indledningen til 35 års ansættelse på DR. Ikke just ”a walk on the wild side”.

Kedelig bog om emne, der kunne være spændende.

2 stjerner


Erik Kramshøj: Kramshøjs Rockhistorie, DR's forlag, 190 sider, vejledende pris 249,-


ANNONCE