GAFFA fangede sangerinden på vej til Danmark for at høre, hvad vi kan forvente os af weekendens koncerter
Tori Amos udgav i september sit 12. studiealbum, "Night Of Hunters", og fredag den 21. oktober og lørdag den 22. oktober giver hun to koncerter på Det Kongelige Teaters Gamle Scene – den første er pt. næsten udsolgt. GAFFA fangede Tori Amos på farten for at høre lidt om, hvad vi kan forvente, og for at få mere at vide om hendes nye album, som består af bearbejdninger af temaer af klassiske komponister fra 400 års musikhistorie – fra Bach over Chopin og Schumann til Debussy og Satie – tilsat nye tekster af Tori Amos og udelukkende indspillet med akustiske instrumenter.
Hej, Tori, hvor er du lige nu?
– Jeg er på et hotel i Amsterdam, hvor vi skal spille en ekstrakoncert i aften (i går, den 18. oktober, red.). Og så går turen videre mod Oslo på torsdag og København fredag og lørdag.
Hvordan er turnéen gået indtil videre?
– Den er gået fremragende, publikum har virkelig været entusiastiske.
Der er noget med, at dit band denne gang består af en strygekvartet, og så dig på dit velkendte Bösendorfer-flygel. Hvorfor denne lineup?
– Det er en klassisk strygekvartet, Apollon Musagete Quartett. De medvirker også på albummet. Det var mit pladeselskab, Deutsche Grammophon, som introducerede os for hinanden. Jeg ville gerne have klassiske musikere med, både på pladen og på turnéen, når albummet består af bearbejdninger af klassiske temaer. Det skulle være musikere, som kendte originalmaterialet.
Jeg kan se på dine sætlister, at du også spiller en masse gamle numre på turnéen. Jeg går ud fra, at de er blevet omarrangeret til den klassiske lineup?
– Ja, jeg har omarrangeret en lang række af mine gamle sange, som jeg syntes ville fungere med en strygekvartet. Det har jeg gjort i tæt samarbejde med min arrangør John Philip Shenale, som jeg har arbejdet sammen med siden 1994, siden "Under The Pink" (Tori Amos' andet album, red.)
Dit nye album er en sammenhængende sangcyklus, men alligevel bryder du den op live og spiller gamle og nye numre imellem hinanden. Hvorfor det?
– Det ville være kedeligt, hvis jeg skulle spille de samme sange hver aften. Og jeg er kendt for, at ikke to koncerter med mig er ens. Jeg laver hele tiden sætlisterne om, og der skal også være plads til, at fans kommer med forslag. Jeg kan godt lide at have en løbende dialog med publikum.
Du har i mange år arbejdet sammen med bassisten Jon Evans og trommeslageren Matt Chamberlain, både i studiet og ved koncerter, men de er ikke med denne gang. Hvad siger de til at være blevet skubbet til side i denne omgang?
– Jon og Matt er nogle af mine allerbedste venner, men dels har de travlt med egne projekter lige nu, dels ville de ikke passe ind i dette musikalske projekt. Jeg blev hurtigt klar over, at der ikke skulle være elektriske eller elektroniske instrumenter på dette album. Det skulle ikke minde om prog-rock. Jeg ville have en mere Stravinsky-agtig tilgang til musikken, hvor det er klaveret, der bestemmer rytmen, eller nogle gange celloen. Det skulle være noget, der kunne give mig inspiration til at skrive nogle gode tekster.
Læs et længere interview i GAFFAs artikelsektion
Køb billetter til koncerterne via GAFFA Live