Aarhus-festivalen vil i år kun sælge tredagesbilletter for at satse på helhedsoplevelsen
Billetsalget til NorthSide Festival 2012 går ifølge festivalen selv over al forventning, og der er nu solgt lige så mange billetter til dette års festival, som der blev solgt til NorthSide Festival 2011, fortæller talsmand John Fogde. En hurtig hovedregning vil sige, at det betyder, at der nu er solgt omkring 15.000 partoutbilletter, og det bliver eneste billettype i år. Festivalen vil nemlig ikke sælge endagsbilletter i år, fortæller John Fogde.
– Målet med NorthSide har fra begyndelsen været at lave en begivenhed med internationalt tilsnit for musikelskere, og derfor vælger vi i år ikke at sætte endagsbilletter til salg. Vi ser NorthSide som en helhed, hvor publikum kommer for den samlede oplevelse, og hvor de ud over at kunne se bands, de elsker, også kan blive præsenteret for en masse musik, de ikke kendte inden NorthSide, siger John Fogde, der understreger, at man, fra da billetsalget startede i oktober sidste år, har meldt ud, at man ikke forventede at sætte endagsbilletter i salg, og nu er beslutningen altså officiel.
– Sidste år kunne vi se, at folk kom tidligt ud på pladsen og gik sent hjem, og det er den følelse, vi gerne vil dyrke endnu mere i år. Vi vil lave en oplevelse for dem, der er nysgerrige efter en ny type festival, hvor der ud over musik også er mulighed for at tage del i events og eksempelvis at blive udfordret af en ny tilgang til festivalmad. Der vil være skæve tiltag, når man tager turen ud til Ådalen via Caminoen, eller når man parkerer sin cykel i Cykelgarderoben. Der vil være fokus på bæredygtighed, brugerinvolvering og innovation, så NorthSide bliver en samlet oplevelse, en helhed, og derfor vælger vi i år ikke at sætte endagsbilletter i salg.
Heftig debat på Facebook
Beslutningen har medført stor debat på NorthSides Facebook-side, hvor ikke alle er lige begejstrede for beslutningen. Blandt andet kritiserer flere festivalen for at være for dyr for studerende og uvenlig over for eksamensramte studerende og travle småbørnsfamilier, ligesom en bruger bemærker, at det er svært at tale om en helhedsoplevelse, når der ikke er noget campingområde på festivalen.
GAFFA har konfronteret John Fogde med en række af de kritiske kommentarer.
Hvad siger du til, at det er svært at tale om en helhedsoplevelse, når der ikke er noget campingområde?
– Det er jo et vurderingsspørgsmål. Der er heller ikke camping på eksempelvis den spanske Primavera Festival, hvor man også gør rigtig meget for at inddrage byen for at skabe en helhedsoplevelse. Vi opfordrer også folk til gå til festivalen via vores Camino og til at deltage i byens natteliv i festivaldagene. Rent praktisk kan det ikke lade sig gøre at have et campingområde, fordi der ikke er plads, og skulle vi have et, ville det automatisk gøre billetprisen højere, fordi vi så skulle have udgifter til toiletter med mere.
Der er flere, der skriver, at de ikke har råd til at tage på en tredagesfestival, og mange skal gå til eksamen i festivalperioden, så de ikke kan holde fri i tre dage. Hvad siger du til det?
– Det er selvfølgelig ærgerligt, at der er nogle, der ikke kan komme med, fordi de ikke har råd eller tid til at bruge tre dage på festivalen, men vi vil gerne understrege, at for os er en festival en helhedsoplevelse. Vi vil gerne have trofaste gæster, og du køber jo heller ikke en endagsbillet til en skiferie. Der var heller ikke endagsbilletter til Woodstock, og det er kun få år siden, Roskilde begyndte at sælge endagsbilletter. Dengang udløste det i øvrigt et ramaskrig, og nu har vi så udløst et ramaskrig af den helt modsatte grund.
Der er en bruger, der skriver, at I ikke sælger endagsbilletter, fordi I hellere satser på at få udsolgt med partoutbilletter. Med andre ord at I gør det her af økonomiske årsager?
– Nej, tværtimod kunne vi tjene flere penge ved at sælge endagsbilletter, da disse jo ofte koster 60-70 procent af en partoutbillet. Og selvom billetsalget går godt, tør vi bestemt ikke sige, at vi regner med udsolgt.
Ligger der også et statement over for de øvrige danske festivaler, hvoraf de fleste jo har endagsbilletter? Er jeres måde at holde festival på mere rigtig end de andre festivaler?
– Der ligger helt klart et statement i, at vi gerne vil være anderledes, og at en festival for os er en helhedsoplevelse. Men jeg skal ikke gøre mig til dommer over, om de andre festivaler holder festival på en forkert måde, slutter John Fogde, der også kan oplyse, at festivalområdet i år er udvidet med 10.000 kvadratmeter, og at kapaciteten er øget fra sidste års 16.000 til nu 25.000 personer, inklusive et antal frivillige, som han ikke helt har overblik over endnu, men som bliver flere end de 1000, festivalen havde sidste år.
Dagsprogrammet på plads
Arbejdet med programlægningen er nu kommet så langt, at man ved at besøge NorthSide.dk kan få et overblik over, hvilke dage de offentliggjorte navne spiller. Det færdige program med spilletidspunkter forventes at ligge klar midt i maj, når den officielle NorthSide-app til iPhone og Android bliver lanceret.
Programmet for NorthSide 2012: The Asteroids Galaxy Tour, Bat For Lashes, Bombay Bicycle Club, Choir of Young Believers, Dúné, Eagles of Death Metal, Emeli Sandé, Freja Loeb, Garbage, The Gaslight Anthem, The Hives, James Blake, Justice, Kasabian , Kashmir, The Kooks, Little Dragon, Lukas Graham, Malk De Koijn, Miles Kane, Mumford & Sons, Noah & The Whale, Marina and the Diamonds, Noel Gallagher's High Flying Birds, Oh Land, Snow Patrol, The Stone Roses, Turboweekend, When Saints Go Machine og The xx.
NorthSide Festival 2012 afvikles i dagene 15.-17. juni, og billetter kan købes via GAFFA Live.
Besøg NorthSide.dk eller facebook.com/northsidefestival for mere information om NorthSide Festival 2012.