Arrangør fortæller om den traditionsrige folk-festivals nye rammer og musikalske profil
Gennem 37 år har spillesteder og telte i Tønder lagt ramme om en lang række folkemusikalske traktementer en uge i august. I år er ingen undtagelse, men selvom 100-års-fødselaren Woody Guthrie hyldes på behørig vis og programmet byder på gengangere som Arlo Guthrie, Benny Holst og Niels Hausgaard, er ikke så lidt faktisk forandret, når årets festival indledes torsdag den 23. august.
Det gælder på det organisatoriske plan, hvor festivalen for første gang introducerer et egentligt "festivalområde" og medfølgende armbånd til 990 kroner. Og det gør sig gældende i forhold til den musikalske profil, hvor arrangørerne i år har inviteret flere interessante, yngre navne som læner sig ligeså meget op ad det løselige indie-begreb som af traditionel, puritansk folkemusik.
Nyt koncept
Det drejer sig blandt andet om amerikanske Deer Tick og canadiske The Deep Dark Woods, som begge har fået flotte anmeldelser her på GAFFA på det seneste, og så lægger også Roskilde-aktuelle The Low Anthem, hjemlige Sorten Muld og en vis hr. Leonards musikalske afkom Adam Cohen (billedet) vejen forbi. Arrangør Carsten Panduro fortæller til GAFFA:
- Vi har ændret konceptet totalt for festivalen. Normalt har vi haft en hel stribe koncerter, der blev solgt som koncerter. Det vi har gjort nu, er at vi indretter rammerne for festivalen som de fleste andre festivaler, det vil sige med en afgrænset plads og spillesteder på pladsen – både de eksisterende telte som vi har haft før og med flere nye scener. Blandt andet en stor åben scene. Og så har vi bevaret tre af vores indendørs spillesteder, som ligger ude i byen – altså mere intime spillesteder.
Om baggrunden for de nye tiltag tilføjer Panduro:
- Det er festivalens 38. år, og de sidste tre år har vi godt kunnet mærke at vi var nødt til at rumstere lidt rundt med vores planer, hvis vi vil have et publikum ind, som ikke har denne her "koncert-opdragelse" - et ungt publikum, som er vant til at have muligheden for at bevæge sig rundt og ikke bare sætte sig ind til en koncert. Og samtidig med at vi lavede disse ændringer, sagde vi "okay, så lukker vi sgu lidt op for vores genrer". Grupper herhjemme fra som Tako Lako og Eclectic Moniker, som man måske ikke umiddelbart ville synes passer ind i vores genre – men det gør de jo. Og nyere, yngre, amerikanske grupper som Deer Tick, Deep Dark Woods og The Low Anthem passer til det publikum, som vi meget gerne vil have fat i...
Lydhøre unge
Og hvad er det for et publikum?
- Unge over 25…..gerne yngre, det er ikke det, det handler om, men du ved jo godt hvor størstedelen af det yngre publikum bevæger sig hen; blandt andet Roskilde. Og hvis man kigger på den måde tingene har udviklet sig på, så er det ikke kun musikken som har udviklet sig. Publikum har også ændret, så det for de yngre ikke længere nødvendigvis behøver at være højtspillende rockmusik. Unge mennesker i dag har meget mere mod på at lytte til musikken, lytte til teksterne. De er meget mere til akustisk musik, end de har været i rigtig mange år.
Hvad bygger du det indtryk på?
Hvis vi ser rundt på det festivaler vi (Tønder Festivalens arrangører, red.) kommer på, ikke bare de danske, så bliver publikum yngre på de traditionelle, store såkaldte folk-festivaler yngre. Cambridge Folk Festival er en af dem der går foran, og de canadiske festivaler især har hentet et stort yngre publikum til ved virkelig at lytte til de unge og prøve at kigge på hvad de egentlig lytter til.
Men det er vel ikke en dyd i sig selv at appellere til ungdommen. Er det også et spørgsmål om økonomi?
Nej-nej, vi går ikke målrettet efter et ungt publikum; vi vil bare gerne forynge genren, fordi den har forynget sig selv. Det er også tydeligt at se, hvordan den type musik, vi præsenterer hernede, i stigende grad lander på traditionelle rockfestivaler.
Bekymrede stamkunder
Har I på nuværende tidspunkt modtaget nogen kritik for de her forholdsvis fundamentale omlægninger?
Ja. En del af vores "faste" publikum er lidt bekymrede over det her med at man nu skal have et armbånd og måske ikke er sikker på at komme til at opleve alle de grupper, man gerne vil høre. Og det kan de jo have ret i, i og med at alle jo ikke kan være på samme sted på éen gang – jo, foran den nye store scene, men måske ikke på de indendørs spillesteder eller i teltene, selvom de er store og kan rumme mange folk. Men det er jo ikke anderledes end på andre festivaler. Men det er da en mega forandring: pludselig skal man betale for at komme ind på pladsen. Men hvis man kigger på, hvad man egentlig får for pengene, så får man jo mange flere timers musik end man har gjort hidtil.
Hvor ligger priserne?
Prisen for et én-dags-armbånd er 390 og et fire-dages-armbånd koster 990. Hvis vi tager et eksempel fra sidste år: en lørdag aften i det store Telt 1 med tre navne kostede 285 kroner. Og hvis man så også har været til en indendørs koncert – blandt andet lavede vi en stor Dylan-tribute med mange musikere, der kostede 150 kroner – så har man altså brugt 435 kroner. Kontra de 390, som det koster i år. Og på nær torsdag, hvor vi starter lidt sent, er der musik fra ved middagstid til klokken to om natten. Det vi tænker med denne her omlægning, er ligesom at brede musikken lidt ud og trykke på nogen af de kontakter, vi normalt ikke ville have booket. Så selvfølgelig er folk noget overraskede over over, at vi har taget den beslutning, men på den anden side er der også mange der kommer og siger, at de er rigtig glade for det.
Du kender jo selv den frihed, du har til at vælge, hvis du render rundt med et armbånd i presseøjemed. Og det er den frihed, som publikum får nu, ligesom på andre festivaler. Det har nogen fordele, og det har den ulempe som nogen påpeger: "Hvad nu hvis der ikke er plads ved alle scenerne". Jamen det er det ikke, så man må vælge ud. Til gengæld indretter vi festivalpladsen meget mere interessant, end den har været før. Der bliver flere muligheder, flere hjørner, flere tilbus på mad- og barsiden. Et festivalunivers, en anderledes oplevelse.
Og ulempen opvejes vel i nogen grad af, at en del af de optrædende spiller flere gange i løbet af festivalen...
Ja, det er der nogle der gør, og vi har jo tradition for ligesom at bruge musikerne i forskellige tematiske sammenhænge og opsætninger.
Er der nogen af årets optrædende du vil give en særlig anbefaling?
Altså jeg glæder mig meget til at se The Low Anthem hernede...et meget spændende band og et "svært" band i den forstand at de er meget akustiske, meget melodiske i mange numre og meget tilbagelænede i deres sceneoptræden. På andre numre er der fuld fart på, men under alle omstændigheder et band som virkelig springer i øjnene og som jeg glæder mig til at se igen. Jeg har oplevet dem på flere andre festivaler. Deer Tick er et spændende nyt navn, som skriver nogle fantastiske sange, men som også er i stand til virkelig at trykke den af, når det er det det handler om, og som jeg synes passer perfekt til vores nye koncept. Og Adam Cohen er jo også en fantastisk sangskriver og entertainer....
Og så er hans far (Leonard Cohen, red.) jo sjovt nok i landet samme weekend...
Ja, der er jo dem, der håber på at han kigger ned og siger hej til sin søn, når han har fri....
Det ville da være hyggeligt...
Ja. Og så er der Deep Dark Woods, som for mange er et fuldstændig ukendt navn, og igen et band der ikke ligefrem hopper rundt på scenen med fuld gang i den. Det er tilbagelænet, og utroligt flot.
Tønder Festival afvikles for 38. gang den 23.-26- august. Armbånd koster 990 for alle fire dage eller 390 for en enkelt.