Nyhed

Forfatter: Springsteen skubbede til Berlinmuren

I dag er det 25 år siden, bossen spillede for 300.000 østtyskere i Berlin

Det er kun er par måneder siden, den amerikanske rockstjerne Bruce Springsteen gav to koncerter herhjemme. Men selvom danske fans og anmeldere var overvejende begejstrede, kan koncerterne næppe sidestilles med Bruce Springsteen & The E Street Bands show på Weissensee i Østberlin i sommeren '88, hvor 300.000 østberlinere strømmede til og fik indgydt nyt håb for en bedre fremtid af den amerikanske rockstjerne.

Året efter var Berlinmurens fald en realitet - og Springsteens koncert i juni '88 bidrog til en afgørende mentalitetsændring blandt de undertrykte østtyskere. Det mener i al fald forfatteren Erik Kirschbaum, som nu udgiver bogen "Rocking The Wall" om koncerten, som fandt sted for nøjagtig 25 år siden i dag (19. juli, red.).

Her har han indsamlet vidnesbyrd fra tres deltagere ved den store koncert, og fortæller i anledning af udgivelsen til DR Nyheder: "Koncerten begejstrede de unge østtyskere, viste dem, at de kunne kunne have alle tiders oplevelse og gav dem en smag af frihed, de ikke havde haft før. Og den ændrede stemningen. Mange jeg har talt med fortæller, at koncerten ændrede sindsstemningen i Østtyskland."


Myndigheder gav op

I løbet af den fire timer lange koncert spillede Springsteen sin version af Dylans frihedshymne "Chimes of Freedom", ligesom han på sit bedste tysk erklærede at "Jeg er ikke for eller imod nogen regering. Jeg er kommet for at spille rock 'n' roll for jer - i håbet om, at alle mure en dag vil blive revet ned!"

Der var solgt 160.000 billetter til koncerten, men op mod 120.000 yderligere dukkede op, og i sidste ende måtte myndighederne fjerne barriererne og lade alle få adgang. Og netop den oplevelse - sammen med Springsteens lille tale - fik afgørende symbolsk betydning, fortæller flere af øjenvidnerne i Kirschbaums bog.


Blandt andre Cornelia Günther, som var tolk for DDR-styret, men efter Springsteen-koncerten begyndte at deltage i demonstrationer for mere frihed i den socialistiske diktaturstat. "Koncerten var helt sikkert med til at give os mere mod til at gå på gaden og kræve mere frihed. Vi oplevede, at man kan opnå noget som gruppe og man kan udfordre regimet. Ved Springsteen-koncerten kunne vi klappe ad hans tale uden at politiet kom," fortæller hun blandt andet.

ANNONCE