Nyhed

Robbie Robertson fylder 70

The Bands navnkundige guitarist fylder rundt

Så sent som i går overhørte jeg en ordveksling på årets Roskilde Festival, hvor en ung kvinde belærte sin veninde om, at der "engang var et band, som bare hed The Band, fordi de spillede backing for en masse store navne".
 
I dag runder ankermanden Robbie Robertson så de 70 - og selvom det selvfølgelig er prisværdigt, at den unge festivalgænger overhovedet var bekendt med det eminente, canadiske orkester, så kalder hendes sammenfatning vist på en lille uddybning.
 
Robbie Robertson - som egentlig hedder Jaime Robert Klegerman - blev født i Toronto, Ontario, den 5. juli '43 som søn af en jødisk far og en moder med rødder hos Mohawk-indianerne. Allerede som teenager begyndte han at optræde på de lokale scener, hvor han mødte sangeren Ronnie Hawkins.
 
Parløb med Dylan
 
Ved indgangen til tresserne indtrådte Robertson som guitarist i Hawkins backingband The Hawks, og det var sammen med øvrige medlemmer herfra - Rick Danko, Garth Hudson, Richard Manuel og Levon Helm - at Robertson efter afskeden med Hawkins dannede eget band under navnet Levon & The Hawks.
 
I '66 indskrev gruppen sig i rockens annaler, da de under navnet The Hawks agerede backinggruppe for Bob Dylan, som blot et år forinden havde sat strøm til sin guitar under sin dengang særdeles kontroversielle koncert på Newport Folk Festival i 1965.
 
Robertsons format som guitarist i de år kan opleves på livealbummet "The Bootleg Series Vol. 4: Bob Dylan Live 1966 - The "Royal Albert Hall Concert" - som i øvrigt ikke er indspillet i Royal Albert Hall, men derimod i Manchester på samme turné.
 
Gruppen - som nu kaldte sig The Band - debuterede selv med "Music From Big Pink" to år senere, efterfulgt af "The Band" fra 1969 med centrale sange som "Up on Cripple Creek" og "The Night They Drove Old Dixie Down".
 
Ikke mindst toneangivende Rolling Stone Magazine havde tidligt blik for bandets format som personlige fortolkere af klassiske, amerikanske musiktraditioner, og en stribe solide album fulgte gennem første halvdel af halvfjerdserne.
 
Den sidste vals
 
Samtidig fortsatte det sporadiske parløb med Bob Dylan: I 1973 medvirkede de på studiepladen "Planet Waves", og det efterfølgende år var Bob Dylan & The Band på en større stadion-turné, som er foreviget på dobbeltalbummet "Before The Flood".
 
Dylan var naturligvis også med, da The Band valgte at markere afslutningen på deres koncertaktiviteter med en stort anlagt afskedskoncert på spillestedet Winterland Ballroom i San Francisco i 1976.
 
Her deltog også Ronnie Hawkins, Neil Young, Dr. John, Emmylou Harris og en række andre af tidens største stjerner, og koncerten blev dokumenteret af Martin Scorsese i filmen "The Last Waltz", som havde premiere i 1978.
 
Siden 1987 har Robertson udgivet fem studiealbum i eget navn - senest "How to Become Clairvoyant" fra 2011 - ligesom han har stået for musikken til flere Scorsese-film, herunder "Raging Bull" og "King of Comedy".
ANNONCE