Poul Martin Bonde kigger tilbage på årets festival
Billedet: D-A-D lukker festivalen søndag aften
Smukfest 2014 er slut, og dagen derpå har vi talt med festivalens talsmand Poul Martin Bonde om, hvordan han selv synes, festivalen er forløbet. En festival, der har været præget af store ændringer i forhold til sidste år.
Hvordan synes I selv, festivalen er gået?
– Vi synes overvejende, at den er gået fantastisk. Vi trak jo en streg i sandet sidste år, hvor vi nu har ændret nogle store ting i logistikken. Vi har lukket færre mennesker ind på pladsen, fordi der var for mange sidste år, især omkring Prince-koncerten, og vi har hegnet de områder, der tidligere var åbne for gratister ind. Der kom sidste år 10-12.000 gratister, og det betød et stort pres på vores infrastruktur. Og så har vi indført betalingsarmbånd som en mulighed i samtlige boder og barer.
– Det har alt sammen virket efter hensigten. I år er 41 procent af omsætningen i boderne afviklet via betalingsarmbåndet fra Beeptify, en markant stigning fra 26 procent sidste år, og dermed er vi den største festival i Danmark, hvad angår brugen af betalingsarmbånd. Og ifølge politiet har det været den fredeligste festival i 25 år.
– Ændringerne har selvfølgelig haft betydning for økonomien. Vi har kalkuleret med færre billetindtægter – vi har fået tre millioner mindre ind i år – og vi har haft flere udgifter til eksempelvis hegn, men vi har forsøgt at imødegå det ved små prisstigninger i barer og boderne og ved at give færre gratisbilletter til vores samarbejdspartnere. Og så har vi også haft nogle merindtægter fra vores samarbejdspartnere, eksempelvis Royal Unibrew, Telia og Spotify.
Gratis øl til god pris
Og så gav I gratis øl til alle hele søndag. Det må da have kostet nogle penge. Hvor mange?
– Det har det, men det har jeg ikke noget overblik over lige nu. Jeg ved dog, at der blev drukket 34.000 liter øl søndag, men det er en happening, vi har arrangeret i samarbejde med Royal Unibrew, så vi får det til en god pris. Det var noget, vi fandt på, fordi vi gerne vil sige tak til vores gæster, som jo er dem, der får det hele til at fungere, og fordi Metroexpress og YouGov lavede en undersøgelse, hvor Smukfest viste sig at være den festival, som danskerne helst ville på, hvis de kun kunne vælge én.
Har I noget overblik over, om I får overskud i år?
– Nej, slet ikke. Vi havde budgetteret med et lille overskud, men om vi når det, har vi først det fulde overblik over om et stykke tid. Der er jo mange mellemregninger, hvis man eksempelvis lige skal køre noget ekstra flis ud og så videre. Men vi vidste godt, at i år ville blive en udfordring.
– Vi er dog en forening og ikke en virksomhed, der skal tjene penge, og sidste år oprettede vi Smukfonden og besluttede, at 20 procent af festivalens overskud skal gå til Smukfonden, der blandt andet arbejder mod udsathed og ensomhed. Og så driver vi Walthers Musikcafé, som sidste år afholdt 150 arrangementer med alt fra lokale navne over børnekoncerter til store danske kunstnere. Og endelig holder vi jo Smukfest Copenhagen, to endagsfestivaler 14. og 15. august med blandt andre Rasmus Seebach, Nephew og Pet Shop Boys på 10-Øren på Amager. Et forsøg på at udvikle idéen bag Smukfest.
Hvor mange gæster har der været i bøgeskoven alt i alt?
– Vi har hver dag haft cirka 32.000 betalende gæster, 13.000 hjælpere og 7000 andre gratister, blandt andre musikere, musikbranchefolk og pressefolk. Men de har jo ikke været der på samme tid alle sammen.
Ikke forudsigelige
Hvad synes du om musikprogrammet i år? Der var jo ikke et megastort navn som Prince eller de gendannede Blur i henholdsvis 2013 og 2012?
– Jeg synes, det var et godt program. At booke er jo det muliges kunst. Sidste år var vi så heldige at have en legende som Prince på programmet, men det kan man ikke forvente hvert år. Om Blur er større end Pet Shop Boys eller stjerne-dj's som Skrillex eller Deadmau5, må være en smagssag.
– Vi har et bredt program, som forsøger at komme hele vejen rundt, og jeg synes bestemt ikke, at vi er forudsigelige, som nogle siger. Der sker mange skæve ting rundt om, for eksempel på tv-scenen, hvor Simon Jul havde et musikalsk talkshow, og Søren og Nikolaj Rasted fortalte anekdoter. Jeg synes, at de store dj's, eller EDM-kunstnere, som det jo rettelig hedder nu, lavede nogle flotte shows, og mange af de danske kunstnere på Bøgescenerne viste, at de havde et ekstra gear, for eksempel Nephew, Tina Dickow og Nik & Jay.
Fordelingen mellem danske og internationale navne er nogenlunde i forholdet 10 til 1. Er det den rigtige fordeling?
– Ja, vi har 10-15 internationale navne, og resten af de cirka 140 koncerter er så danske. I år havde vi flere udenlandske upcoming navne, for eksempel skotske Nina Nesbitt, amerikanske Cris Cab og svenske Kim Cesarion. Men vi vil også gøre noget for de danske upcoming bands, og her kan man på fem år gå fra Live Camp til Bøgescenerne. For mange danske bands er Bøgescenerne den største scene, de kommer til at stå på, fordi der er så få danske navne, der kommer til at stå på Orange Scene på Roskilde. Vi er også rigtig glade for samarbejdet med KarriereKanonen, så det vil vi fortsætte med.
I år havde I kun musik på Bøgescenerne og den lille tv-scene om søndagen. Var det den rigtige beslutning at lukke de andre scener?
– Ja, vi har gjort noget lignende tidligere. Vi ved, at mange gæster tager hjem om søndagen, og så vil vi hellere samle folk omkring nogle få scener frem for at have en masse halvtomme områder på festivalen. Det er hverken sjovt for de optrædende og publikummer, og så kan vi også spare noget arbejde på den måde.
Der var en del diskussion af, at I valgte at stoppe koncerterne med MØ og Reptile Youth, fordi de crowdsurfede. Var det den korrekte beslutning set i bakspejlet?
– Ja, det var det. Der er folk, der kommet alvorligt til skade i forbindelse med stagediving, så stagediving og crowdsurfing er forbudt både for kunstnere og publikum.
Har I allerede nogle nye idéer til næste år?
– Ja, men nu skal vi første have evalueret grundigt på dette års festival, og det gør vi på et stormøde i nær fremtid. Og så kigger vi fremad mod næste år.