Nyhed

Sagen afgjort: DR Underholdnings-orkestret lukker

Kulturminister Marianne Jelved vil underskrive public service-kontrakt med DR

Det står nu klart efter flere måneders debat, at DR Underholdningsorkestret lukker til nytår.

Kulturminister Marianne Jelved (R) har besluttet at underskrive public service-kontrakten med DR, oplyser hun til Ritzau. En kontrakt, hvor DR Underholdningsorkestret ikke indgår.

"Det er en definitiv lukning. I respekt for armlængdeprincippet og dermed i respekt for det forslag, som DR har lagt frem om, hvordan de udmønter den besparelsesramme, de har fået", siger ministeren til Ritzau og fortsætter:


"DR's økonomiske ramme er lagt fast i medieaftalen. Økonomien kan kun ændres, hvis aftalen tages op igen. Flertallet bag vedtagelsen er ikke enige om at genforhandle aftalen. Det har de ikke været på noget tidspunkt. Derfor genoprettes orkestret ikke. Der skal være enighed i forligskredsen om, hvordan man for eksempel bruger de overskydende licensmidler. Det er der ikke, og derfor er det ikke en måde at finansiere underholdningsorkestret på. Et flertal er ikke nok af hensyn til beskyttelse af mindretallet i en aftalekreds."

Medieaftalen er indgået af samtlige Folketingets partier. Medieaftalen skærer blandt andet 75 millioner kroner af licensindtægterne og stiller nye krav til DR. 

Et flertal bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, De Konservative og det færøske mandat Edmund Joensen ønskede dog at bevare DR Underholdingsorkestret, da lukningen, foreslået af DR, blev proklameret i september, men parterne har ikke været enige om finansieringen. Enhedslisten ønskede at tilføre DR ekstra midler, men det gjorde de øvrige – borgerlige – partier ikke.


En lang række musikere, blandt andre Tim Christensen og Mads Langer, har højlydt protesteret mod lukningen af DR Underholdningsorkestret, og i oktober blev der afholdt en stor støttekoncert i Vega med blandt andre Tim Christensen, Mads Langer, Silas Bjerregaard fra Turboweekend, Per Vers, Outlandish og mange flere sammen med DR Underholdningorkestret. Mere end 50.000 synes godt om Facebook-siden "Bevar DR Underholdningsorkestret".

DR Underholdningsorkstret har eksisteret siden 1939 og har givet koncerter i en lang række genrer. Per 1. september havde det 42 musikere ansat, og ungarnske Adam Fischer er chefdirigent. 

DRs bestyrelsesformand Michael Christiansen udtaler i forbindelse med Marianne Jelveds beslutning:


"Jeg tager til efterretning, at ministeren har oplyst, at forhandlingerne om public service-kontrakten afsluttes på baggrund af medieforliget og DR-bestyrelsens efterfølgende beslutninger. Vi ser i DRs bestyrelse frem til at modtage udkast til public service-kontrakten fra kulturministeren."

"Vi fortsætter nu arbejdet med at udfolde DRs musikplan, som blandt andet har fokus på at styrke samarbejdet med det professionelle musikliv i hele landet og på at få den levende musik ud i hele Danmark."

 

ANNONCE