Nyhed

Stadig uklar fremtid for DR Underholdningsorkester

Folketingets medieordførere har holdt møde i Kulturministeriet, men det blev uden afklaring

Efter at Folketingets medieordførere mødtes og drøftede sagen om lukning af DR UnderholdningsOrkester (DRUO) mandag, er sagen stadig uvis. Musikerne i DRUO ved derfor stadig ikke om, de er købt eller solgt. Det blev klargjort, efter Folketingets medieordførere forlod mødet i Kulturministeriet i går, skriver DR.

Tilbage i september vedtog bestyrelsen for DR en økonomiplan fra 2015-18, hvor man valgte at spare DRUO væk. Det har efterfølgende skabt stor debat i medierne, og flere musikere har udvist støtte til at beholde DRUO. Heriblandt har Tim Christensen, Mads Langer og Oh Land været ude og protestere mod lukningen. Efter det seneste møde i Kulturministeret var minister Marianne Jelved under pres.

"Ministeren har et problem med at tælle til 90. Det er som om, ministeren slet ikke er klar over, at der er et flertal i Folketinget, som vil bevare Underholdningsorkestret," siger De Konservatives Lars Barfoed. Flertallet består af Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Konservative, Enhedslisten og et færøsk mandat.


Til mødet fremførte Enhedslisten og Dansk Musiker Forbund et nyt forslag, der kan redde DRUO's fremtid. Det handler om at bruge penge fra overskydende licensmidler til musik. Der er flertal i Folketinget for at anvende de overskydende licensmidler, og det kan medvirke til, at DRUO overlever. Partierne Venstre og De Konservative fra blå blok bakker op om forslaget.

Der har været en kritik mod kulturminister Marianne Jelved, da man mener, hun har trukket pinen ud. Men Jelved mener ikke, at hun kunne have handlet anderledes, da de juridiske muligheder først skulle undersøges.

"Vi ved slet ikke, hvor mange overskydende licensmidler, der i givet fald bliver", siger kulturministeren.


I morgen onsdag vil endnu et møde finde sted, hvorefter en hasteforespørgsel i Folketingsalen vil foregå. Her vil det stå klart, om der er et flertal uden om regeringen for at beholde DRUO. Desuden vil Kulturudvalget og ministeren mødes endnu en gang den 11. december og formentlig finde en afklaring, inden året er omme. Tiden for Marianne Jelved er derfor knap. 

Hør DRUO spille sammen med Tim Christensen på nummeret "Whispering at The Top of My Lungs" fra P3-programmet Mads & Monopolets 10 års jubilæum i 2013:


ANNONCE