Nyhed

Politisk flertal kæmper for DR's Underholdningsorkester

I september vedtog DR-bestyrelsen, at orkestret skal spares væk, men det vil et politisk flertal ikke gå med til

Et politisk flertal i Folketinget protesterer mod at lukke DR UnderholdningsOrkestret, DRUO. Det drejer sig om partierne Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Enhedslisten og et mandat fra Færøerne, som vil overtale regeringen og DR til, at DRUO skal overleve, skriver Politiken. Flertallet vil altså tvinge DR til at genansætte og beholde orkesteret.

"Vi har i Venstre truffet den beslutning, at vi sammen med de tre øvrige partier støtter, at DR Underholdningsorkestret også i fremtiden skal stå i public servicekontrakten som en af DR's opgaver. Og den kontrakt skal DR følge," udtaler Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen til Politiken.

Partierne vil sammen med det færøske mandat Edmund Joensen, der tilsammen udgør et flertal på 90 mandater, insistere på, at regeringen og DR sørger for, at det 75 år gamle underholdningsorkester forbliver. Med dette flertal ser det derfor meget lovende ud for DRUO's overlevelse.


Dansk Folkeparti og Konservative var i starten de eneste, der forlangte, at DR trak besparelsen tilbage. I de seneste uger har Enhedslisten og Venstre dog trådt til og tilkendegivet deres støtte om, at Folketinget skal gribe ind.

Bestyrelsen for DR vedtog en ny økonomiplan fra 2015-18 i september, som har til formål tilpasse samfundets medieudvikling, der har ændret sig intenst de seneste år. Den indeholder en stor besparelse, hvor DRUO skal lukkes, og der vil blive nedlagt mellem 170-200 ud af i alt 2.700 stillinger hos DR. Udfaldet skete i forbindelse med medieaftalen, som blev indgået 26. juni 2014, hvor samtlige partier i Folketinget deltog.

Socialdemokratiet svarer igen


Medie- og kulturordfører Troels Ravn hos Socialdemokraterne mener, at partierne, som er imod lukningen af DRUO skal holde afstand til DR's beslutning.

"Mig bekendt er der ikke kutyme for, at de enkelte partier blander sig i public service-kontrakten. Det er medieforliget, der er den overordnede politiske ramme," udtaler Troels Ravn til DR og fortsætter:

"Og så må det være sådan - ellers tror jeg ikke, man kan håndtere tingene i politik - at vi så respekterer, at det er DR's ledelse og direktion, der udmønter besparelserne og beskæringerne."


Derudover har Troels Ravn ingen forståelse for de borgerlige partiers krav:

"Det var de borgerlige partier, der tog førertrøjen i forhold til DR's besparelser og begrænsninger. Og så har jeg svært, at de ikke efterfølgende har tillid og respekt for den spareplan, som ledelse og direktion lægger frem," siger han og tilføjer: "For mig er det altså en smule hyklerisk og populistisk". 

Kulturminister Marianne Jelved skal senere i denne måned forhandle med DR om en ny public service-kontrakt, men hun har endnu ikke udtalt sig i sagen. Venstres kulturordfører Michael Aastrup Jensen får muligheden for at blive hørt i forbindelse med forhandlingerne, men det er kulturministeren, der får det sidste ord, når den endelige forhandling med DR finder sted.

Flere musikere har tidligere udtalt, at de støtter DRUO, heriblandt Oh Land, Mads Langer og Tim Christensen, som også har spillet sammen med orkestret. 

Du kan høre DRUO spille sammen med Tim Christensen på nummeret "Whispering at The Top of My Lungs" fra P3-programmet Mads & Monopolets 10 års jubilæum i 2013 nedenfor:

 

ANNONCE