Festivalen i Skanderborg er klar med et modtræk til konkurrencen fra Tinderbox
Der har været røre i det danske festivallandskab, siden den nye Tinderbox-festival i Odense blev annonceret i sidste måned arrangeret af Odense Kommune, NorthSide, koncertarrangøren Beatbox Concerts, det tyske festivalagentur FKP Scorpio og med et tilskud på omkring 25 millioner fra Odense Kommune.
Umiddelbart herefter annoncerede Roskilde, at man rykkede festivalen en dag frem med musikstart på de store scener onsdag og til gengæld ingen musik søndag. Kort efter truede de fire danske festivaler Roskilde, Smukfest, Jelling og Nibe med boykot af kunstnere med professionel relation til bookingbureauerne Skandinavian (der havde et vist personsammenfald med NorthSides ledelse) og Beatbox Booking, der deler adresse med Beatbox Concerts. Det fik Skandinavians medejere Brian Nielsen og Flemming Myllerup til at sælge Skandinavian for at koncenterere sig om deres festivaler, ligesom Beatbox Booking i først en intern mail, siden over for GAFFA understregede, at firmaet før sommerferien formelt var blevet adskilt fra Beatbox Concerts.
Nu lancerer Smukfest en ny idé i et brev til 200 af Smukfests formænd, som Aarhus Stiftstidende er kommet i besiddelse af. I brevet fremgår det, at Skanderborg Festivalklub den 8. oktober havde fået foretræde for byrådet i Skanderborg i lyset af den skærpede konkurrencesituation. Her foreslog man idéen om at lave to ens festivaler to weekender i træk i Skanderborg.
"Det kommer til at handle rigtig meget om økonomi i fremtiden, og skal vi kunne konkurrere med eksempelvis Tinderbox og dens enorme kommunale tilskud, så skal vi tænke nyt og anderledes i Skanderborg. Det gør vi gerne – og en af de ting, vi overvejer at prøve af, er at lave Smukfest over to weekender i stedet for én," skriver festivalformand Claus Visbye.
Claus Visbye kunne ifølge Aarhus Stiftstidende fortælle lokalpolitikerne, at konceptet med succes har været afprøvet på Coachella i Californien og ACL-festivalen i Austin, Texas. Smukfest har de senere år kunnet melde udsolgt tidligere end nogen andre danske festivaler, og med to ens festivaler vil man ifølge formanden både kunne efterkomme den store efterspørgsel på billetter og samtidig bevare de smukke og intime rammer i Dyrehaven.
Der bliver tale om en form for stordriftsfordele, forklarer Claus Visbye i brevet:
"Vi bruger i dag en formue på at anlægge en festivalplads af international klasse. Ja, faktisk bruger vi lige så mange penge på rammerne, som vi bruger på musikken, for så at pille det hele ned igen bare en uge efter. På den her måde får vi udnyttet vores set-up to gange, hvilket kunne være med til at give os den økonomi, der skal til for at købe de store navne," tilføjer Claus Visbye.
Visbye forestiller sig, at der om onsdagene skal være opvarmning på teltpladsen KærligHeden – hvor der de seneste år har været musik fra søndag til og med tirsdag – musik på de store scener torsdag, fredag og lørdag, og at søndagen bliver musikfri, ligesom den skal være på Roskilde fra næste år.
Claus Visbye forventer ifølge Aarhus Stiftstidende en omsætningsstigning på 60-70 procent for Smukfest.
Ifølge Claus Visbye er embedsmændene i Skanderborg Kommune nu i gang med at undersøge, om forslaget kan gennemføres inden for de helheds- og lokalplaner, der gælder for festivalens brug af Dyrehaven i Skanderborg og de tilhørende campingområder.
Claus Visbye håber ifølge Aarhus Stiftstidende på en snarlig tilbagemelding fra byrådet, gerne på det kommende møde den 29. oktober. Aarhus Stiftstidende har ikke kunnet få en kommentar fra Skanderborgs borgmester Jørgen Gaarde.
Læs et uddybende interview med Claus Visbye om de nye festivalplaner her