Vi har talt med Claus Visbye og Poul Martin Bonde om årets program, der netop er offentliggjort
Smukfest har netop offentliggjort sit samlede program, og i den forbindelse har vi talt med festivalformand Claus Visbye og talsmand Poul Martin Bonde for at høre om deres tanker bag årets festival.
Hvad er I selv gladest for ved årets samlede festivalprogram?
CV: – Netop den samlede plakat, hvor vi kommer hele det musikalske spekter rundt på bedste vis og får præsenteret musik fra flere årtier og i mange genrer. Det er meget vigtigt for os, og det er det, vi arbejder efter i bookingafdelingen, der består JP Andersen og mig selv. Vi er ikke og skal ikke være en genrefestival, men har plads til mangfoldigheden – også i musikken. Vi har stærke navne som Beck og Lenny Kravitz fra den mere guitarorienterede side af musikken – og en benhård EDM-trio med Hardwell, Tiësto og Avicii.
CV: – Med navne som Roisin Murphy og Future Islands har vi fat i et par flotte repræsentanter for det, nogen kalder synth-pop – og så er vi meget stolte over at kunne præsentere Chic og Nile Rodgers i skoven. Det må blive århundredets disko-fest under bøgetræerne om fredagen. Vi skal jo også lige huske, at vi har fået Lenny Kravitz til at tage en Smukfest-tur mere på vores festival i København – hvor han får internationalt selskab af Martin Garrix og Tove Styrke, og hvor vi derudover har et godt dansk line up.
PMB: – Det er jo så de internationale navne – men for os spiller de danske navne jo en kæmperolle. Lige fra de største som eksempelvis Dizzy, L.O.C., Kim Larsen og Suspekt – men bestemt også alle de navne, der er på vej frem. Og som måske spiller deres første festivalkoncerter overhovedet hos os. Vi har satset på vækstlaget i mange år og er stolte over at have været med til at bane vejen for navne, som i dag formår at fylde Bøgescenerne hos os eller de store scener på de andre festivaler.
Hvad er årets scoop?
PMB: – Der er flere. Vi er meget glade for, at Beck har sagt ja til at spille hos os. Claus og jeg så ham sidste efterår på ACL Festivalen i Austin, og han virker i sit livs form. At vi kan præsentere så store navne i EDM-genren som Hardwell, Tiësto og Avicii på samme plakat, er vi også rigtig glade for.
Festivalkrisen
Der blev i efteråret talt rigtig meget om festivalkrise med blandt andre Tinderbox og specifikke bookere – hvordan har I reelt oplevet de problemer?
CV: – Var det ikke jer selv, der opfandt begrebet festivalkrise? For os og de andre festivaler handlede det jo ikke om Tinderbox som sådan. Det var jo i princippet blot en ny seriøs konkurrent, og jo flere vi er på markedet, jo dygtigere skal vi hver især være for at kunne holde vores arrangementer så skarpe, som publikum kræver det. Det, vi markerede var dels en undren over, at Odense kommune puttede så mange penge i at få en festival til byen – og at nogle af vores leverandører, som ejere af både festivaler og bookingbureauer (Skandinavian og Beatbox, red.), både ville sælge os deres musik og samtidig være så åbenlyse konkurrenter. Der skete et skred i balancen på hele festivalscenen, og for os blev tingene blandet lidt for meget sammen. Siden efteråret er der jo sket en ændring i ejerforholdene på de implicerede bookingbureauer, og vi påskønner at man har taget vores bekymringer alvorligt. Vi har genoptaget samarbejdet og har navne fra alle implicerede bureauer på plakaten.
Hvilket samarbejde har I med andre af landets festivaler på musikfronten?
CV: – Intet. Vi booker fuldstændig uafhængigt af hinanden.
I meldte udsolgt af partoutbilletter 4. marts. Var jeres tidligere bekymringer ubegrundede?
PMB: – Vores bekymringer handlede jo som nævnt mere om en sammenblanding af rollerne og om, hvad en så stor kommunal støtte vil betyde for hele festivalmarkedet. Vi forudså, at priserne på de store internationale acts ville stige, og det er præcis, hvad der er sket. Der er næppe nogensinde præsenteret musik for så mange penge på de danske sommerfestivaler som i år. Vi har selv haft det største musikbudget nogensinde med cirka 36 millioner kr. Det er jo en udvikling, der ser ud til at fortsætte, og det er en af grundene til, at vi satser dels på at lave festival i København og dels på at kunne udnytte vores rammer i Skanderborg bedre end i dag.
To gange Smukfest
Hvordan påvirker jeres flotte salg planerne om i fremtiden at afholde to gange Smukfest i Bøgeskoven?
Claus: – Vores virkelighed er jo, at vi ikke bare kan udvide i skoven. Her har vi nogle begrænsninger, der betyder, at selvom efterspørgslen er der, så kan vi ikke bare sælge nogle flere billetter og på den måde få råd til et større musikbudget. Vi er nødt til at finde nogle andre måder at tjene penge på, så vi fortsat kan udvikle vores festival og tiltrække de store navne. Derfor har vi søgt kommunen om mulighed for at bruge vores meget kostbare rammer – vi bruger mere end 30 millioner kroner på at lave selve festivalpladsen – bedre og mere. Fokus har meget været på to gange festival. Men langt mere sandsynligt vil det være eksempelvis at lave en ekstra dagskoncert med et stort internationalt navn, men uden camping – og så have det samme navn på det store festivalprogram ugen efter. På den måde ville vi kunne imødekomme efterspørgslen og samtidig lave Smukfest, som vi kender den.
Flere af jeres hovednavne er i den hårdere danseorienterede genre – har I ændret målgruppe?
PMB: – Det er jo ved at være en gammel satsning. Vi havde jo Fatboy Slim på programmet allerede i 2009 og kunne se, at det virkede med en stor nattefest på Bøgescenerne – og det har vi stort set haft siden. I 2012 havde vi for første gang store internationale EDM-navne på programmet, med David Guetta og Alesso – og da publikum har taget super godt imod dette tiltag, så har vi fortsat og kan i år præsentere tre af genrens største, der hver får en smuk nat at spille i. Vi har jo et meget bredt publikum og får flere og flere gæster blandt de op til 24-årige, og vi kan da mærke på dem, at de er meget glade for at kunne opleve de her navne, som de ellers skal til de helt store EDM-events for at opleve.
Smukfest Copenhagen gav underskud sidste år – hvad er forventningerne til "lillebror" i år?
CV: – Vi glæder os til at åbne for Smukfest på 10-øren i år – hvor vi har både en fredag og en lørdag til at lave fest i. 2014 var klart år 1 og en forventelig investering. I år er det planen at lave et endnu bedre arrangement og tiltrække flere gæster. Økonomisk må det gerne løbe rundt i år, men mest af alt skal vi som arrangør mærke, at det hele bliver en tand bedre, så der er grobund for at fortsætte. Blandt andet derfor har vi også i København skruet godt op for musikbudgettet.
Beck må være et navn, de også har drømt om i Roskilde, Odense og Aarhus – hvordan og hvorfor havnede han hos jer?
CV: – Som nævnt så vi ham live sidste efterår, og straks derefter spurgte vi på muligheden for, at han kom til Smukfest. Det lykkedes heldigvis – og her kan det måske godt spille ind, at han jo har været hos os før og har haft gode oplevelser med det. Beck og bøgeskoven er en ret god kombination.
Hvad er jeres største håb for årets Smukfest?
PMB: – At gæsterne vil sige, at det var en af de bedste fester, de var til i år. At de følte sig godt behandlet, fik nogle oplevelser de ikke havde forventet – og hørte en masse god musik.
CV: – At vi sammen med vores tusindvis af frivillige medhjælpere løser opgaven på bedste vis. Og at Smukfest igen må være en kærlig fest, hvor folk tager hjem lidt lykkeligere, end da de kom…
Smukfest har ikke flere partoutarmbånd tilbage, men du kan stadig nå at erhverve dig endagsarmbånd til festivalen her.