Nyhed

Her er Jimmy Jørgensens fem Tom Waits-favoritter

I dag har Betty Nansen Teatret repremiere på Waits' kultforestilling med Jørgensen i hovedrollen som djævelen

I dag har Betty Nansen Teatret repremiere på musikteaterforestillingen "The Black Rider" med musik af Tom Waits og Jimmy Jørgensen i hovedrollen. I den anledning har vi bedt Jimmy Jørgensen fortælle om sine fem favoritnumre med Tom Waits, men først lidt mere om forestillingen.

"The Black Rider" er en kultforestilling skabt af beatpoeten William S.Burroughs, sangskriverlegenden Tom Waits og scenekunstneren Robert Wilson og havde premiere i Hamburg i 1990. Historien bygger dels på det gamle tyskefolkesagn "Friskytten" og dels på Borroughs' egen tragiske erfaring med omgang med ladte pistoler – han skød sin kone i hovedet under en Wilhelm Tell-inspireret leg, hvor han forsøgte at ramme en vandflaske, hun havde placeret på sit hoved.

Betty Nansen Teatret opsatte første gang forestillingen med Katrine Wiedemann som instruktør, Michael Kvium som scenograf og Jimmy Jørgensen i hovedrollen som djævelen, Pegleg, i 1998. Det blev en stor succes og ses i dag som en af teatrets absolutte signaturforestillinger. Derfor genopsætter Betty Nansen Teatret nu "The Black Rider" med en stor del af det originale cast.


"The Black Rider" er også udkommet som plade, hvilket er en af Jimmy Jørgensens yndlingsplader. Han drømmer sangene om natten, fordi han har glædet sig så meget til at synge Tom Waits igen, fortæller han. Det er sjældent, at han oplever det, når han laver musikforestillinger, hvilket han ellers ofte gør – han har eksempelvis tidligere på året kunnet opleves i genopsætningen af teaterkoncerten Gasolin' på Aarhus Teater. 

Forestillingen spiller frem til 29. marts. Find billetter via Betty Nansens hjemmeside

Og her kommer så Jimmy Jørgensens fem favoritsange med Tom Waits:


The Black Rider (fra "The Black Rider")

– Det ultimative åbningsnummer til en forestilling. Det er jo Muppet Show på syre! Så er tonen altså slået an.


Just the Right Bullets (fra "The Black Rider")

– Det her nummer er fantastisk. Jeg elsker surf-guitaren, der afbryder midt i nummeret. Det giver et superfedt skift midt i det hele. I "The Black Rider" bruger vi det til en ride-scene.

The Briar and the Rose (fra "The Black Rider")

– En virkelig smuk sang om ullykkelig kærlighed. Han synger, at det er tårene, der får blomster til at vokse.

San Diego Serenade

– Dette nummer er et af mine yndlingsnumre fra pladen "The Heart of Saturday Night". Den blev udgivet i 1974 og er fra tiden, før han blev den rigtige Tom Waits. Her er han mere jazzet. Teksten er fantastisk, den handler om, at man hellere skulle tage at leve i nuet, i stedet for hele tiden at være for sen til at finde ud af, at man rent faktisk har haft det godt.

Innocent When You Dream

– Det her er jo en slagsang til alkoholismen. Den er nok skrevet i fuldskab – den er i hvert fald ikke skrevet i tømmermænd dagen derpå. Den er også fra en af mine favoritplader, nemlig "Frank's Wild Years" fra 1987.

ANNONCE