Nyhed

100 år med kvindestemmer: 11 essentielle kvindelige danske musikere

Vi markerer hundredeårsjubilæet for de danske kvinders valgret til Folketinget med en hyldest til de stærke kvindelige danske musikere gennem de sidste 100 år

Det er snart ved at være tid til at vandre mod stemmeurnerne, og takket være en omskrivning i grundloven i 1915 er der også plads til de danske kvinder i stemmeboksen. GAFFA markerer hundredeårsjubilæet for danske kvinders valgret til Folketinget (kvinder fik i øvrigt lov til at stemme ved lokalvalg allerede i 1908) med en opgørelse over nogle af de mest markante kvindelige musikere gennem de sidste 100 år.

Else Marie Pade

Det er måske de færreste, der kender til den aarhusianske komponist Else Marie Pade, men de seneste år er hun blevet fundet frem af de musikalske gemmer og hyldes nu som den elektroniske musiks bedstemoder. I dag 90-årige Pade var aktiv modstandskvinde under anden verdenskrig, hvor hun blev fængslet af Gestapo og sendt til Frøslevlejren. Her drømte hun sig væk gennem musikalske kompositioner, som hun ridsede ind i væggene. Efter krigen uddannede hun sig til komponist og udgav i løbet af 50'erne flere af Danmarks første elektroværker. Lidt af en powerkvinde!


Lyt til hendes "Syv Cirkler":

Annisette Koppel (Savage Rose)


Endnu en kvinde med slag i. Den nærmest ikonisk kraftfulde sangerinde Annisette debuterede med Savage Rose i 1968, med bare tæer, lange flippede kjoler og ordene til hovedsageligt livsledsageren Thomas Koppels kompositioner. Efter Thomas Koppels død i 2006 har Annisette fortsat udgivet og turneret som Savage Rose, blandt andet med datteren Naja Rosa Koppel, der også har sit eget soloprojekt, på kor. GAFFA mødte hende tilbage i 2012 til en snak om en lang begivenhedsrig karriere, læs interviewet her.

Bliv blæst væk af Annisettes fantastiske stemme, her på "Wild Child":


Anne Linnet

Aarhusianske Anne Linnet har været en markant skikkelse inden for dansk musik siden sin debut i 1973. Hun opponerede imod idéen om kvinder primært som musikkens "kransekagefigurer" i form af sangerinder og korpiger, og startede sammen med Lis Sørensen, Astrid Elbek og Lone Poulsen bandet Shit & Chanel, der udgav og spillede deres vej gennem 70'erne med Linnet som primær sangskriver. Siden opstod Anne Linnet Band og Marquis de Sade, og siden midt-80'erne har hun fortrinsvis udgivet i eget navn. Linnet har senest udgivet albummet "Alle mine drømme om dig" for blot en måned siden, et album der af GAFFAs Michael José Gonzalez fik 4 stjerner under overskriften "Man mindes om, hvorfor der kun er én Anne Linnet".

Hør hende på "Smuk & Dejlig", Linnets personlige hyldest til kvinderne:

Sanne Salomonsen

Endnu en af dansk musiks helt store kvinder er Sanne Salomonsen. Danmarks rockmama nummer et debuterede allerede som 17-årig med sin første soloplade i eget navn i 1973, og blev sidenhen en del af 80'er popgruppen Sneakers. I 2006 satte en blodprop i hjernen en midlertidig stopper for den musikalske karriere, men efter et langt forløb kæmpede hun sig tilbage til musikken. Læs mere i GAFFAs interview med Sanne Salomonsen. Seneste album "Hjem" fra Sanne udkom sidste år, som det 17. i rækken af studiealbums.

Hør hende på "Den lile løgn" fra 1996:

Kira Skov

Endnu en rockpige finder vi i Kira Skov, der fik sit gennembrud som sangerinde, guitarist og sangskriver i Kira & the Kindred Spirits. Kender man til Kira, kender man historien om den fandenivoldske pige, der fulgte kærligheden til USA, fik nogle alvorlige hug og vendte tilbage til Danmark med masser af musik på hjerte. Hun har siden bruddet med the Kindred Spirits i 2007 udgivet i eget navn, samt med Peter Peter under navnet Persona og senest i duoen The Cabin Projekt sammen med Marie Fisker. 

Oplev hende her i eget navn, på den nervefyldte liveoptræden med "Idea of Love":

Sharin Foo (The Raveonettes)

Den kvindelige del af duoen The Raveonettes, bassisten og sangeringen Sharin Foo, er indbegebet af cool. Hun og makkeren Sune Rose Wagner har været aktive siden den støjrockede debut-ep "Whip it on" fra 2002, og er med årene kun blevet større herhjemme samtidig med en pæn succes i USA. Foo blev i 2006 udnævnt som en af rockens sejeste kvinder i det amerikanske musikblad Blender, i selskab med prominente navne som Joan Jett og Courtney Love. GAFFA er enig!

Se hende i den 50'er-inspirerede musikvideo til radiohittet "Love in a Trashcan":

Tina Dickow

Sanger og sangskriver Tina Dickow, inspireret af blandt andre Joni Mitchell, har været yderst produktiv, siden hun krængede sit ungpigehjerte ud på debuten "Fuel" i 2001. Hun brød for alvor igennem og blev råspillet på de danske radiokanaler, da hun udgav sit tredje album "In the Red" i 2005, med blandt andre singlen "Nobody's Man". Hun har flere gange vundet GAFFA-prisen som årets danske sangerinde, både i 2005, 2007, 2008 2009 og senest i 2012. Dickow er særligt kendt for at være god ved sine trofaste fans, og ud over at turnere flittigt i Danmark og udland, har hun blandt andet arrangeret koncertrejser til sit relativt nye hjem på Island. Læs GAFFAs interview med hende fra sidste år.

Her en Tina Dickow helt nede i tempo på et af de nyere numre, "Someone You Love", skrevet til filmen af samme navn:

Nanna Øland Fabricius (Oh Land)

Bag navnet Oh Land gemmer sig danske Nanna Øland Fabricius. Mange kender historien om en dansekarriere, der blev forpurret af en skade, hvilket blev hendes vej ind i musikken. Bosat i New York og med fans over hele verden er Oh Land et af de største danske popnavne lige nu. Hendes seneste album "Earth Sick" fra sidste år fik fire stjerner af GAFFAs Michael José Gonzalez under overskriften "Farverig og fantasifuld firer fra Oh Lands kyndige hænder". 

Se hende som pianist i dansens element og med gæsteoptræden fra Helena Christensen i "Cherry on Top":

Signe Høirup Wille-Jørgensen (Speaker Bite Me, Jomi Massage)

I den mindre kendte ende af skalaen af kvindelige danske musikere har vi Signe Høirup Wille-Jørgensen. Hun var som 19-årig med i støjrockbandet Murmur og siden Speaker Bite Me i samme genre. Hun er nok mest kendt for sit nuværende soloprojekt Jomi Massage, der udkom med debuten "Aloud" i 2004 og senest udsendte "Primitives", der fik 5 stjerner fra GAFFAs anmelder, som kaldte udgivelsen "Intense, gåsehudsfremkaldende og begavede dødssange". Ud over at være en dygtig sangerinde, komponist, guitarist og pianist er hun med til at skabe opmærksomhed omkring den kønsmæssige ubalance i rytmisk musik, ved at deltage i debatter og koncertarrangementer. Desuden ejer hun pladeselskabet The Being Music, der ud over hele selv udgiver fire andre stærke kvinder, We Like We.

Her en nærmest performancelignende video til hendes nummer "A fake start is life":

Coco O. (Quadron)

En af Danmarks stærkeste soulstemmer finder man hos divaen Coco O., der som en del af duoen Quadron med Robin Hannibal har udgivet to anmelderroste albums i hhv. 2009 og 2013. Da Quadron sidste år kiggede forbi Northside Festival skrev GAFFAs anmelder: "I front er vanvittigt velsyngende Coco O, der iført rød buksedragt kan charmere de fleste i gulvet med sin cool, tilbagelænede stil og sin tiltalende og ligefremme personlighed."  

Lad dig blæse bagover af Cocos kraftfulde vokal på storhittet "Hey Love":

Karen Marie Ørsted (MØ)

Sidst, men bestemt ikke mindst har vi Karen Marie Ørsted. Behøver vi sige mere end: MØ! Med en start i den anarkistiske pigepunkduo Mor har hun udviklet sig over i et mere flabbet popudtryk med sin egen musik. I øjeblikket virker der ikke til at være grænser for den 26-årige odenseaners succes. I 2014 fik hun overrakt P3 Guld-prisen af sit store Spice Girls-idol Melanie C. Senest løb hun med hele fire GAFFA priser, hhv. Årets Danske Album og Årets Danske Popudgivelse for debutalbummet "No Mythologies to Follow" samt Årets Danske Kvindelige Kunstner og Årets Danske Hit for "Don't Wanna Dance". 

Med mere end 112 millioner YouTube-afspilninger tager MØ vist føringen på denne liste – hør hende på Major Lazer-samarbejdet "Lean On":

Dermed er vi nået til vejs ende på GAFFAs liste over 11 af de sejeste danske kvindelige musikere de sidste 100 år. Men hvor er Grethe Ingmann, Marie Key eller Medina, spørger du måske? Listen kunne gøres meget længere! Flere navne, der kunne nævnes er den internationalt markerende pedal steel-guitarist Maggie Björklund, der har spiller med en kunstner som Jack White og under eget navn. Eller nutidige grupper som Baby in Vain og Nelson Can. Danmark har været velsignet med masser af kvindelige musikere gennem de sidste 100 år, også selvom de ikke altid har fået den opmærksomhed, de fortjener. Herfra skal der lyde tillykke med jubilæet til halvdelen af den danske befolkning. Og godt valg, når vi når så langt! 

ANNONCE