Nyhed

Efter Kendrick Lamar: Her er 11 album, der udkom uden varsel

Udgivelser ud af det blå er blevet en tendens – her er 11 stærke af slagsen

Det er ved at blive et dagligdags fænomen, at kunstnere udgiver album lige pludseligt uden varsel. Kendrick Lamar gjorde det i mandags, Drake gjorde det i februar, Björk gjorde det i januar, og så videre. Vi har samlet 11 essentielle album, der er blevet udgivet med kort varsel – eller slet intet.

Kendrick Lamar: "To Pimp A Butterfly"

Sidste skud på stammen af for tidligt udsprungne albums er hiphop-kunstneren Kendrick Lamars længe ventede "To Pimp A Butterfly", som ramte Spotify og iTunes en uge før forventet. 


Drake: "If You're Reading This It's Too Late"


Drake postede pludselig på Twitter et billede med teksten: "If You're Reading This It's Too Late", som også var titlen på rapperens nye album med hele 17 numre. Albummet har fået fornemme anmeldelser og gik direkte ind som nummer 1 på hitlisten i både USA og Drakes hjemland Canada.

Björk: "Vulnicura"


20. januar i år udgav Björk med 24 timers varsel sit niende studiealbum, "Vulnicura" i digitalt format. Albummet skulle først udkomme i marts – hvor den fysiske udgave netop er udkommet – men to måneder før blev albummet lækket, og umiddelbart efter valgte den islandske kunstner altså at udgive albummet. 

Madonna: "Rebel Heart"


20. december 2014 blev seks af Madonnas demooptagelser fra albummet "Rebel Heart" lækket på internettet. Popdronningen hasteudgav kort efter de færdige versioner af samme seks skæringer, som først skulle have set dagens lys i marts. Madonna var rasende og  kaldte hændelsen for "kunstnerisk voldtægt".

D'Angelo: "Black Messiah"

Ud af det blå kom 15. december 2014 den længe ventede opfølger til D'Angelos album fra 2000, "Voodoo". Efter sigende skal gadekampene i Ferguson og New York tidligere på året have inspireret D'Angelo til at udkomme med "Black Messiah" flere måneder før planlagt. Albummet blev af GAFFA anmeldt til fem stjerner og var altså en kærkommen overraskelse. 

U2: "Songs of Innocence"

Det, der var ment som en glædelig overraskelse for nogle, blev hurtigt forvandlet til det modsatte, da U2 udgav deres 13. album. De fik nemlig en række Apple-brugere på nakken, da de den 9. september 2014 fik listet albummet "Songs of Innocence" ind på samtlige iTunes-konti verden over. Albummet blev dog fint modtaget af GAFFAs anmelder Lars Löbner Jeppesen, der gav Bono og co. 4 stjerner.

 

Thom Yorke: "Tomorrow's Modern Boxes"

Mens Radiohead fans ventede på gruppens niende udgivelse, udkom frontmand Thom Yorke, til mange overraskelse, tilbage i september 2014 med sit andet solo-udspil "Tomorrow's Modern Boxes" via fildelingstjenesten BitTorrent. Albummet fik fem stjerner med på vejen fra GAFFAs anmelder Michael José Gonzalez, der karakteriserede den glædelige overraskelse som "et elektronisk udspil, der fortrinsvis sigter mod lytteoplevelser af de mere intime". 

Mikael Simpson: "Overspring (Samlet)"

Også danske Mikael Simpson kan tælles med i klubben, når det kommer til surprise-albums, da han den 10 januar 2014 udgav "Overspring (Samlet)" lige i tide til vinterdepressionen. GAFFAs anmelder gav albummet fire stjerner med på vejen med ordene, "Overspringshandling giver ikke forvandling, men mindre kan også gøre det". Albummet, der først kun blev udgivet digitalt, blev desuden eksklusivt lanceret på vinyl til Record Store Day i april 2014.

Beyoncé: Beyoncé (2013)

Beyoncé overraskede sine fans verden over, da hun den 13. december 2013 udgav det selvbetitlede album "Beyoncé", der ikke blot indeholdt 14 tracks, men også 14 tilhørende musikvideoer. Popdivaens album er især kendt for hittet "Drunk in Love", som hun synger med gemalen Jay-Z. 

My Bloody Valentine: "MBV"

Den irsk/britiske støjpopgruppe My Bloody Valentine lancerede i al hemmelighed albummet "MBV" på deres hjemmeside midt om natten mellem den 2. og 3. februar 2013. Albummet havde været hele 21 år undervejs og var opfølgeren til "Loveless" fra 1991. 

Radiohead: In Rainbows (2007)

Endelig har også Radiohead taget hele verden ved næsen. Thom Yorke og de andre hoveder fik stor opmærksomhed, da de den 10. oktober 2007 selvudgav det syvende album "In Rainbows" som et betal-hvad-du-vil download. Udgivelsen var den første af sin slags fra et større band og skabte verdensomspændende debat om konsekvenserne for musikindustrien. 

ANNONCE