Spillestedet har mistet sit årlige tilskud fra Københavns kommune, men lokalpolitikere er fortrøstningsfulde
Det københavnske spillested Pumpehuset er kommet i problemer, efter at byrådet ikke har fornyet den årlige driftsstøtte på 1,13 millioner, som i 2013 blev tildelt for 2013-2015. I stedet har Kultur- og Fritidsudvalget lagt op til, at Pumpehuset skal samarbejde med de københavnske regionale spillesteder samt har bevilget 600.000 kroner som en såkaldt afviklingsgaranti, der kan få afviklet de sidste arrangementer i Pumpehuset, hvis der ikke findes en langsigtet løsning.
– Jeg er dybt skuffet over byrådets beslutning, siger Pumpehusets direktør Kristoffer Buck Bramsen, der i 2011 købte driftsselskabet Pumpehuset sammen med Nordisk Film og Ronnie Hansen og senere købte de to partnere ud. Dengang var aftalen med Københavns kommune, at lejekontrakten løb til og med 2016, og at Pumpehuset havde huslejefritagelse mod selv at vedligeholde bygningen.
– Siden jeg overtog Pumpehuset, har vi haft overskud hvert år, vi har haft cirka 250 arrangementsdage og 5-800 optrædende navne hvert år, og når vi når til nytår, har 60.000 gæster set et show i Pumpehuset eller Byhaven i år. Det har hele tiden været min og bestyrelsens klare forventning, at det var en ren formalitet, at vi ville få fortsat driftsstøtte i 2016-2020 og en forlængelse af lejekontrakten, men medlemmerne af byrådet har tilsyneladende ikke prioriteret Pumpehusets fremtid højt nok, siger Kristoffer Buck Bramsen.
Pumpehuset er ikke et regionalt spillested, men Kultur- og Fritidsudvalget, der indstiller til staten, hvilke spillesteder der skal udpeges som regionale spillesteder, har udtalt, at man næste gang vil prioritere ansøgninger fra spillesteder, som har indgået et forpligtende samarbejde med andre spillesteder, hvilket kunne være et spillested som Pumpehuset. De nuværende københavnske regionale spillesteder er Culturebox, Global, Jazzhouse, Loppen og Vega, men den fireårige aftale udløber ultimo 2016. Ansøgningen for at blive regionalt spillested 2017-2020 er i København 17. december 2015, men Kristoffer Bramsen har ingen planer om at søge på Pumpehusets vegne.
– Vi mener ikke, at det med de kulturpolitiske strømninger, der løber nu, er realistisk, at der udpeges endnu et regionalt spillested i København, og vi har heller ikke lyst til at være et spillested med et endnu højere støtteniveau, som det er tilfældet med de regionale spillesteder. Vi vil hellere være et spillested med en stor egenindtjening og en mindre støtteandel.
Hvad synes du så om idéen om et samarbejde med de regionale spillesteder?
– Jeg har lidt svært ved at finde ud af, hvordan det skal fungere, men jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at finde en løsning. Mit håb er dog en langsigtet løsning med kommunen om både en lejekontrakt og et fast støtteniveau.
Kulturborgmesteren: Brandærgerligt
Vi har talt med formanden for Kultur- og Fritidsudvalget, kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (Dansk Folkeparti) for at høre om hans syn på Pumpehusets fremtid.
Hvad synes du om, at Pumpehuset måske kommer til at lukke, fordi det ikke har fået forlænget sit tilskud?
– Det er da brandærgerligt, og derfor henstillede jeg og det øvrige Kultur- og Fritidsudvalg til, at tilskuddet kunne blive forlænget, men det valgte flertallet i byrådet med overborgmester Frank Jensen i spidsen at se bort fra i det endelige budgetforlig. Det er, hvad der sker, der er også andre tilskud, der ikke er blevet forlænget. Vi havde allerede i sommer et møde med ledelsen fra Pumpehuset, hvor de fortalte os, at de ikke kunne vente til efteråret med at få en afklaring på, om de fik forlænget tilskuddet. Derfor bevilgede vi dem ekstraordinært 400.000 kroner, så de kunne fortsætte driften i hvert fald det første halvår af 2016.
– På et møde 29. oktober kunne vi så finde ekstra 200.000 kroner, og det håber vi så, at Pumpehuset kan klare sig med nu, og så har vi lagt op til, at de kan finde en eller flere samarbejdspartnere, der kan sikre dem en større egenindtjening. Det kunne være at bruge halvdelen af huset til noget andet, det kunne være et samarbejde med et af de regionale spillesteder, eksempelvis Jazzhouse.
Socialdemokratiet: Det er et fælles ansvar
GAFFA har også talt med det socialdemokratiske byrådsmedlem Simon Strange, der var en af de mest fremtrædende fortalere for, at Pumpehuset skulle genopstå, da spillestedet gik konkurs i 2010. Pumpehuset genåbnede i 2011 med nye ejere som beskrevet ovenfor i artiklen.
Simon Strange, hvordan har du det med, at Pumpehuset igen er lukningstruet?
– Det er jeg ked af, og det skyldes jo nogle helt andre problemer, end da det lukkede i 2010. Der er ingen, der er utilfredse med Pumpehuset eller dets ledelse, tværtimod udfylder det et tomrum på den københavnske musikscene. Det var en overraskelse, at Pumpehuset ikke kom med i det samlede budgetforlig, men det er jo et kæmpestort budget, så sådan noget sker. Partierne var åbenbart ikke tilstrækkeligt bevidste om, at Pumpehuset kunne komme i problemer, hvis det ikke fik fornyet sit tilskud, og derfor har vi i Kultur- og Fritidsudvalget bevilget yderligere 600.000 kroner.
Carl Christian Ebbesen skyder på din partifælle Frank Jensen, der som forhandlingsleder valgte ikke at tilgodese Pumpehuset i det endelige budgetforlig. Hvad siger du til det?
– Det synes jeg er mærkeligt, for alle partier i byrådet undtagen Enhedslisten har jo skrevet under på budgetaftalen. Det er et fælles ansvar. Og i Socialdemokratiet har støtten til Pumpehuset været et af vore allerhøjeste ønsker på kultur- og idrætsområdet, der har bare ikke været fokus nok på det i de andre partier. Måske har de regnet med, at Pumpehuset kunne klare sig selv.
– Jeg er dog overbevist om, at vi kan finde en fælles løsning. Det er bare vigtigt, at hvis vi laver en løsning for 2016, skal vi også vide, hvad der sker fra 2017 og frem. Det kunne være et samarbejde mellem Pumpehuset og et eller flere af de regionale spillesteder. Der eksisterer i forvejen samarbejder mellem flere spillesteder, eksempelvis mellem de regionale spillesteder Global og Jazzhouse.