Nyhed

Roskilde Festival: 11 fede koncerter - og tre knap så gode

GAFFA ser tilbage på de bedst anmeldte koncerter fra årets Roskilde Festival, der virkelig fik anmelderne til at kaste om sig med stjerner - og tre, som fik en nedadvendt tommelfinger

 

Nu er årets længeventede Roskilde Festival overstået. Det blev ikke den mest solskinsrige festival i mands minde, men det blev heldigvis heller ikke det store mudderbad, som man kunne frygte.

Det blev til gengæld en festival, der bød på mange store musikalske oplevelser, hvor der var langt mellem de uinspirerede optrædener. GAFFA ser her tilbage på et udvalg af festivalens 11 bedste koncerter - og tre, der var knap så gode.

Du kan se alle GAFFAs anmeldelser fra Roskilde Festival på hjemmesiden under anmeldelser.

 


Neil Young, Orange Scene, fredag den 2. juli, klokken 21.00

****** (6 stjerner)

Onkel Neil havde ikke travlt med at komme af Orange Scene, da han først var gået på. Han underholdt publikum i tre timer, men for GAFFAs anmelder Michael José Gonzalez var det så godt, at det nærmest kun føltes som et kvarter.

Han var dog ikke i tvivl om, at legenden præstererede en så overlegen koncert, at Roskilde godt kunne have udfyldt resten af plakaten med Kim & Hallo.

"Se, sådan får man tre timer til at føles som tre kvarter," afslutter Michael José Gonzalez.


PJ Harvey, Arena, torsdag den 30. juni, klokken 20.30

****** (6 stjerner)

Der var stof til eftertanke, da PJ Harvey bragte publikum kulsort kærlighed i en magtdemonstration af en koncert:

"Hun har leveret en uforglemmelig koncert, der kommer til at stå tilbage som en af dem, man fremhæver, når der skal ses tilbage på Roskilde Festival 2016. Tak."


MØ, Orange Scene, lørdag den 2. juli, klokken 22.00

****** (6 stjerner)

MØ lagde pres på gendannede LCD Soundsystem med sin rørende koncert på "hjemmebane". Koncerten tegnede sig som en sejrsrunde, hvor MØ spillede både gamle og nye numre og beviste sig som den største danske, internationale popstjerne.

"Pladsen foran Orange var fyldt godt op, og publikum var tydeligvis parat til at give Mø en i øvrigt fortjent hjemmebanesejr," skriver anmelder Jesper Buhl.


New Order, Arena, lørdag den 2. juli, klokken 21.00


****** (6 stjerner)

Burde New Order egentlig ikke spille på Orange Scene, lød et ofte stillet spørgsmål blandt publikum. New Order fyldte nemlig snildt Arena til bristepunktet. GAFFAs anmelder Ras Bolding kunne ikke fornægte hverken musikhistorie eller legendestatus. Han skriver:

"Og tak til New Order for en fremragende koncert, der i dén grad viste formatet. Jo, der var lidt med lyden til at begynde med, Sumners vokal skulle måske nok generelt have været en smule højere, men skal vi ikke klemme os op på fulde seks stjerner alligevel?"


Bomba Estéreo, Orange Scene, torsdag den 30. juni, klokken 19.00

****** (6 stjerner)

GAFFAs anmelder Torben Holleufer var ikke i tvivl: seks stjerner til Bomba Estéreo. Det blev da vist også den første topkarakter fra GAFFA til en af årets Roskilde-koncerter.

"Det var hvad denne utrolige koncert var: en transformation. Del for helvede tidsregningen op i før og efter Bomba Estéreos besøg på Orange. Det var uforligneligt," konkluderer Holleufer.Macklemore & Ryan Lewis, Orange Scene, torsdag den 30. juni, klokken 21.30

***** (5 stjerner)

"Backpacker-hiphop forklædt som pophit," skriver GAFFAs Peter T. Aagaard om Macklemore & Ryan Lewis' koncert på Orange Scene. Måske Macklemore var årets største popstjerne på Roskilde Festival?

"For det er ikke bare den største solopopstjerne, vi kommer til at opleve på Orange Scene i år. Det er også vidunderlig, rendyrket, uforfalsket hiphop."


Dizzy Mizz Lizzy, Orange Scene, lørdag den 2. juli, klokken 17.00

***** (5 stjerner)

De danske anmeldere var måske en smule uenige om Dizzy Mizz Lizzys optræden på Orange Scene. Var det et reelt comeback eller blot nostalgi? GAFFAs Christian Erin-Madsen var ikke i tvivl; det var begge dele. Både fortrinlig nostalgi og nutidstrip. Han kvitterede med fem stjerner.


Og prøv lige at tale om en fødselsdagsfest for de nærmeste, da Tim Christensen samme dag kunne fejre sin 42 års fødselsdag fra Orange Scene.

"Det skal dog ikke tilsværte konklusionen, at Dizzy Mizz Lizzy overlegent levererede nyt og samtidig nostalgifremturede i en grad, der fik menneskehavet til at stikke fællessangs-næbbet i vejret som efter ormeføde fra en tilbagevendende fugle-rugemor," skriver Christian Erin-Madsen.


Meshuggah, Avalon, lørdag den 2. juli, klokken 01.30

***** (5 stjerner)

Det var seks år siden, at Meshuggah sidst havde været forbi Roskilde Festival, og den lille scene indbød til en intim atmosfære, hvor der dog ikke var fyldt helt ud med mennesker.

"Meshuggah demonstrerede et kontrolleret kaos, og det var som et omsluttende univers i en anden galakse, hvor det brutale trivedes bedst, hvilken opfattelse også blev forstærket af bandets sceneproduktion, der lignede noget, H. R. Giger kunne have skabt," skriver GAFFAs Simon Nielsen om det svenske metalband.


Blaue Blume, Avalon, fredag den 1. juli, klokken 19.00

***** (5 stjerner)

Hvorfor har Blaue Blume for længst ikke fået deres internationale gennembrud, spørger GAFFAs Ole Rosenstand Svidt undrende i sin anmeldelse. De imponerede nemlig i den grad med deres smukke art-pop:

"Det kunne alt sammen være frygtelig prætentiøst og fortænkt, men det er det ikke, først og fremmest fordi Blaue Blumes fire medlemmer både er fremragende, stærkt sammenspillede musikere og solide sangskrivere."


Biffy Clyro, Arena, fredag den 1. juli, klokken 16.00

***** (5 stjerner)

Er rockmusikken død? Nej, det er den ikke. Den lever i bedste velgående i skotske Biffy Clyro. Med deres unikke blanding af hårde riffs, melankoli, ørehænger-hooks og intens sceneoptræden sparkede Simon Neil & co. forventningerne helt i vejret til deres kommende album "Ellipsis", der udkommer den 8. juli. 

"Der findes til stadighed musikfans, der brokker sig over, at vi ikke har oplevet noget virkelig fedt, siden Nirvana ændrede spillets regler for en generation med ”Nevermind” i 1992. De burde tie stille og i stedet lytte til Biffy Clyro"


Saveus, Rising, tirsdag den 28. juni, klokken 22.30

***** (5 stjerner)

Anmelder Simon Nielsen blev blæst bagover af Saveus. Han skriver: "Jeg må indrømme, at jeg ikke havde de store tanker om Saveus, før jeg begav mig ind på pladsen foran Countdown-scenen, men en lille times tid senere var situationen en helt anden. Jeg bøjer mig i støvet, ligesom alle de andre, og ser frem til, hvad fremtiden byder på for Saveus og Martin Hedegaard."


Det var selvfølgelig langt fra alle koncerter, der vakte anmeldernes lovprisninger. Grimes brugte måske for meget backingtrack, mens Savages havde masserr af flænsende attitude, men manglede substans. Her følger tre koncerter fra årets festival, som fik den nedadvente tommelfinger:

Young Thug, Apollo Stage, fedag den 1. juli, klokken 18.00

** (2 stjerner)

Masser af medvind er ikke ensbetydende med, at man blæser publikum bagover fra en festivalscene. Young Thug virkede som perfekt til Apollo Stage, men han snublede undervejs. Måske manglede han respons fra publikum, måske var han bare ligeglad? GAFFAs anmelder Hansen skriver:

"Young Thug spillede 1 time og 12 sekunder, så han nåede lige over de magiske 60 minutter, der afgør, om han får løn fra Roskilde. Sikke et tilfælde. Han er selvfølgelig ung og ligeglad, men når det bliver så tydeligt, så bliver vi også lidt ligeglade."


Dawn, Apollo Stage, onsdag den 29. juni, klokken 21.15

** (2 stjerner)

"Det er ikke noget særligt. Alle bruger backing tracks," slog en forarget Jack Black fast, da Tenacious D blev taget med bukserne nede på Orange Scene torsdag nat. Det var dog en planlagt humoristisk del af bandets optræden. Det kan man ikke sige om amerikanske Dawn, som demonstrerede en art doven popmusik, der var for megen backing track.

"Som fan af Dawns soloplader var det en skuffelse at opleve en soloartist, der burde være blevet en del af den pigegruppe, hun kom fra. Dawn Richard burde stole mere på sit talent som sangerinde, frem for at læne sig 100 procent op ad backtrack, dansere og trusse-visning", skriver GAFFAs anmelder Sara Elisabeth Nedergaard.


Red Hot Chili Peppers, Orange Scene, onsdag den 29. juni, klokken 22.30

** (2 stjerner)

Vi kommer naturligvis ikke udenom Red Hot Chili Peppers, som havde så frygteligt meget at bevise efter deres koncert på festivalen i 2007 druknede i regn og ligegyldig attitude. Det blev ikke det store payback, som man ønskede sig fra Anthony Kiedis, Flea, Chad Smith og Josh Klinghoffer.

"

Det er sgu også så svært at blive gammel. Som et ekko af albumanmeldelserne af det seneste album, hvor man anerkender de aldrende musikere for at udvikle sig og prøve noget nyt, men savner den oprindelige gnist, der gjorde dem så uimodståelige, virkede koncerten rutinepræget og i enden mat.


Kan man i rock’n’roll ikke fremkalde den ekstatiske koncertoplevelse, er der kun én synd, der er værre end at sutte r**. Og det er at være kedelig."

 

ANNONCE