Nyhed

Kæmpe hul i sikkerheden ved store danske koncerter

GAFFA.dk – alt om musik

De senere års terrorangreb i forbindelse med koncerter på blandt andet Le Bataclan i Paris i november 2015 og Manchester Arena i maj i år har fået koncertarrangører og myndigheder verden over til at sætte øget fokus på sikkerheden ved musikarrangementer. Imidlertid kan DR i en ny dokumentar vise, at der har været et kæmpe hul i sikkerheden ved tre store danske koncerter med henholdsvis Justin Bieber (billedet), Bryan Adams og Celine Dion i henholdsvis Parken, oktober 2016, i Forum, februar 2017 og i Royal Arena i juni 2017.

Til Bieber-koncerten fik DR en undercover-medarbejder, en såkaldt muldvarp, hyret ind som scenemedarbejder. Muldvarpen behøvede blot at opgive sit fornavn og telefonnummer på et taletidskort, og så kunne han komme helt tæt på Bieber, som han har filmet med skjult kamera. (Se optagelsen her).

DR har også talt med en anonym scenemedarbejder, som blandt andet fortæller, at han aldrig er blevet stoppet og kontrolleret, når han går ind backstage:


– Bare du har noget relativt laset tøj på og ligner en stagehand, så kan du vade direkte ind, med hvad du vil til de her koncerter. Der er aldrig nogen, der har stoppet mig og spurgt, hvad jeg har i min taske for eksempel, siger kilden til DR.

Koncerterne var arrangeret af ICO Concerts, som havde hyret underleverandøren TNS Produktion til at være ansvarlig for sikkerheden, og over for DR erkender ejeren af TNS, Thomas Nikolaj Sebbern, at der er tale om en sikkerhedsbrist: – Det er da helt klart et hul, siger han.

Chokeret direktør


Til DR skriver ICOs direktør Kim Worsøe i en mail, at han er chokeret over den manglende sikkerhed:

– Din og dine kilders beskrivelse af sikkerheden ved en eller flere koncerter har chokeret mig. Vores budskab om sikkerhed er ikke forstået hos den eller de pågældende underleverandører. En sådan adfærd vil vi i ICO på ingen måde forbindes med.

ICO har nu fyret TNS Produktion – også fordi TNS, som DR i sidste uge dokumenterede, udbetalte lønnen til scenemedarbejderne sort – og koncertarrangøren lover at stramme op på sikkerheden. Til GAFFA skriver Kim Worsøe:


"Vi har bedt Jakob Scharf, tidligere chef i PET og nu direktør i, og medejer, af sikkerhedsvirksomheden CERTA Intelligence & Security A/S, om at bistå os med at sikre, at der opstilles præcise og fyldestgørende sikkerhedsmæssige krav og retningslinjer i forhold til vores underleverandører.

Det betyder,

atunderleverandører til ICO bliver underlagt en nærmere sikkerhedsmæssig vurdering; 

atunderleverandører og samtlige de personer, de beskæftiger som led i deres aftale med ICO, er bekendt med vores sikkerhedsmæssige krav og retningslinjer, som de samtidig forpligter sig til at efterleve på alle punkter; 

atCERTA udarbejder nødvendige kontrolprocedurer og – på vegne af ICO uanmeldt sikrer, at underleverandørerne overholder de sikkerhedsmæssige krav og retningslinjer, og 

atunderleverandørerne erklærer sig indforstået med kontrolprocedurerne, hvis de ønsker at indgå i et samarbejde med ICO.  

Med denne beslutning er det vores ambition at fremstå som den koncertudbyder, der prioriterer sikkerheden højest – både for publikum, de optrædende og alle, der i øvrigt hyres ind i forbindelse med afviklingen af et show eller en koncert.

Del to af udsendelsen "Afsløret – de sorte koncerter" kan ses på DR1 i aften klokken 20.45. Første del kan ses her.

 

ANNONCE