Anslagene mod Manchester Arena og senest truslerne mod Tysklands største festival rejser spørgsmålet: er vores festivaler rustet, hvis festivalgængere bliver angrebet?
Fredagens terrortrussel mod Tysklands største musikfestival, Rock Am Ring, synes gudskelov at have været falsk. Men den fik alligevel arrangørerne til at droppe programmet og sende festivalgængerne ud af området, så politi og antiterror-specialister kunne finkæmme området. Med det fik de eventuelle terrorister eller ballademagere hvad de ville: nemlig at sætte en kæp i hjulet på Vestens unge, der har en fest.
Nu skal man passe på at pege fingre og give sig af med gisninger om, hvem der kunne finde på at stå bag handlingen i Tyskland. Men spørgsmålet rejser sig, om det også kunne ske på festivaler i Danmark? Er vi eller vores børn sikre, når de tager på Roskilde Festival, Tinderbox eller de mange andre store events, hvor bands spiller og store menneskemængder fester? Svaret trænger sig på. Det er nok et rungende Nej.
For vist mødes vi ved indgangen til eksempelvis Roskilde Festival af en stribe frivillige, der velmenende tjekker hver en taske, men er det nok?
Og hvad med disse frivillige og deres sikkerhed, hvis en angriber eller flere med de ondeste hensigter, forsøgte at gå ind? Erfaringerne viser, at når angreb sker, er der ingen grænser for, hvad der kan ske på meget kort tid.
Det så vi i London i går, og i Manchester Arena den 22. maj. Der er ingen grænser for bestialskheden hos dem, der målrettet går efter at ødelægge fest.
Jeg har min gang på festivaler i områder, hvor terrortruslen er måske endnu mere konkret, end i eksempelvis Danmark. Og der er man for længst begyndt at bruge scannere ved indgangen til områder, hvor mange mennesker samles. Og det synes at virke, ligesom folk er overraskende gode til at affinde sig med det.
Sådan var det sidste år til festivalen i Essaouira i Marokko, som er et sted der satser alt på at undgå terror, og også har en forbløffende succes med det. I Marokko ved man, at den altafgørende turistindustri kun kan blive ved med at vokse, hvis landet er terrorsikkert.
Spørgsmålet er, om vi også skal til at have scannere på festivaler i Danmark? Det kunne være mobile scannere, som kunne opstilles ved indgangene til festivalpladsen på Northside, derefter Tinderbox, så Roskilde og så videre.
Og vil vi overhovedet have det til vores festivaler? Er selve festen et symbol på vores ret til ultimativ frihed, og vil scannere sende et signal om, at vi bøjer nakken og giver efter for terror?
Hvad synes Gaffas læsere?