Nyhed

Septembers musikalske filmoplevelser med Cinemateket

GAFFA.dk - Alt om musik

September varsler om mulige gråvejrsdage, striktrøjer og filmaftener. Hvis du endnu ikke er klar til at forlade sommeren til fordel for absolut hjemmehygge, så burde du måske rette din opmærksomhed mod Cinematekets septemberprogram. Vi har fundet et par håndfulde musikalske filmperler, som måske både kan pleje dine efterårsblues og dine øregange. 

  

KNIVEN I VANDET 

gallery_large

Lør 09/09 19:15 + Tirs 12/09 19:00


Roman Polanski, 1962


Denne polske Roman Polanski-thriller favner noget af den mest sensuelle og kompromisløse anvendelse af jazzmusik i filmhistorien, og det er bestemt værd at vende blikket mod dette psykologiske gys fra 1962. Ægteparret Andrzej og Krystyna samler en blaffer op og tilbyder ham at tilslutte sig deres 24 timer lange sejltur. I takt med narrativets opbygning udvikler der sig dog et klaustrofobisk trekantsdrama mellem alfahannen Andrzej og den unge, navneløse blaffer. Rent visuelt tematiserer værket den farefulde trekant med stejle linjer og trekantskompositioner. Ligeledes tematiseres uhyggen gennem en musikalsk insisteren på at lege tagfat med seeren. Den polske filmkomponist og jazzpianist Krzysztof Komedas har kreeret soundtracket til denne filmperle, som kælent understøtter det klaustrofobiske og omskiftelige narrativ.

Bestil billetter her.

 


WALKOVER 

gallery_large

Tirs 12/09 17:00 + ons 27/09 21:30

Jerzy Skolimowski, 1965

Her anbefaler vi en lidt anderledes auditiv oplevelse til dig, som har en forkærlighed for sort/hvid-billedet og polsk filmnørderi. Den polske filminstruktør, manuskriptforfatter og Jerzy Skolimowski var og er i særdeleshed optaget af filmkunstens lydmæssige aspekt, således især i filmkunstens muligheder og begrænsninger inden for reallyd. Med et jazzet soundtrack introducerer narrativet os for bokseren Andrzej Leszczyc, som tjener til føden ved at sælge de radioer og ure, han vinder i amatørkonkurrencer. Da han møder den smukke Teresa, forsøger han imidlertid at omlægge sit liv og starte på en frisk. Skolimowski formår nærmest at skildre fortællingen som et improviseret jazztrack, herunder gennem både rytmiske scener og improviseret dialog. Det helt særlige ved “Walkover” er endvidere den unikke reallyd og ikke mindst det desillusionerede og hurtige jazzmusik, som kommer fra den radio, som hovedpersonen Andrzej konstant bærer rundt på i filmen.

Bestil billetter her.

 

DR. CALIGARIS' KABINET 

gallery_large

Ons 13/09 18:30

Robert Wiene, 1920

Er du dedikeret filmnørd, så bør du ty til denne tyske stumfilm i sorte og hvide farver. Det fantastiske ved stumfilm er, at du kan være absolut selektiv, når det kommer til soundtracket. Cinemateket anbefaler, at du tilsætter fortællingen elektronisk livemusik fra stemningsfulde Noosphere. Alternativt kan vi anbefale The Cinematic Orchestras album “Motion” som soundtrack til dit dyk ned i et univers af geometriske former, grotesk forvrængede mise-én-scenes og stærkt stiliseret skuespil. Robert Wienes Das Cabinet des Dr. Caligaris fra 1920 omtales ofte som det igangsættende hovedværk i den tyske filmekspressionisme. Filmen placerer sig som både et politisk, psykologisk og kunstnerisk projekt, og således optræder den som en del af programmet på Sindet & Filmen Festival. Narrativet lægger op til en herlig omgang gys, da den mystiske Dr. Caligaris ankommer til den lille by Holstenwall med søvngængeren Cesare, som har været hensunket i dyb søvn de sidste 25 år.

Bestil billetter her.

 

THE DEVIL AND DANIEL JOHNSTON 

gallery_large

Tors 14/09 21:39

Jeff Feuerzeig, 2005

Som en del af Sindet & Filmen Festival er denne svimlende hjerteknuser af en dokumentar på programmet. Værket portrætterer den sky sanger, sangskriver og kultfigur Daniel Johnston, som er kendt for sine originale sange fremført med en spinkel, karakterfuld stemme. Vi inviteres til at forstå Johnston som et gådefuldt pop-fænomen, men også som et maniodepressivt menneske, der dagligt kæmper med sine indre dæmoner. Værket består delvist af Johnstons egne smalfilmsoptagelser og Jeff Feuerzeigs interviews med Johnstons nærtstående og Johnston selv. Daniel Johnston debuterede i 1981 med det meget skrabet producerede album "Songs of Pain" og har til dato udgivet 17 studiealbums. Han er i særdeleshed anerkendt for sit sjette album, “Hi, How Are You?” fra 1983. Albummet er indspillet under et af Johnstons nervøse sammenbrud, og således beskriver han det selv som sit ufærdige værk. Som introduktion til filmen fortæller Peter Wangel om det at være bipolar kunstner i Asta Bar klokken 20.30.

Bestil billetter her.

 

KUN FOR FORRYKTE - EIK SKALØE OG STEPPEULVENE 

gallery_large

Lør 16/09 18:15

Ole Christian Madsen, 1988

Midt i en tåget hippietid skrev Steppeulvene historie, da digteren Eik Skaløe sammen med musikeren Stig Møller introducerede poetisk lyrik i vekselvirkning med dansk beatmusik på pladen “Hip”. Sammensmeltningen mellem disse to konstellationer blev talerør for og et symbol på hele den søgen, som hippiebevægelsen dengang var et udtryk for. Værket tilbyder sit publikum at forstå 1960’ernes ungdomsoprør og den dertilhørende psykedeliske og fabulerende musik. Gennem interviews og oplæsning fra Skaløes dagbøger undersøger Ole Christian Madsen, hvorfor så mange af bevægelsens ikoner døde og videre, hvorfor hippiebevægelsen slutteligt også måtte lade livet. Som en del af arrangementet viser Cinemateket efterfølgende “Nattens Engel,” som er Claus Bohns portræt af den unge digter Michael Strunge.

Bestil billetter her.

 

PORTRÆT AF KONGEN 

gallery_largeSøn 17/09 15:00 + søn 24/09 14:15

Elvis Presley er verdenshistoriens bedst sælgende soloartist med over én milliard solgte albums. Han har medvirket i 31 spillefilm og musicals, og hans tv-transmitterede koncert “Aloha from Hawaii” fra 1973 blev set af mere end 1,5 milliarder mennesker. Dette overgik månelandingen i 1968. Med den ambitiøse titel “Portræt af Kongen” opstiller Cinemateket et Elvisificeret arrangement spredt over to søndage, med fokus på mennesket, myten og musikken gennem både lyd, billeder og klækkelige burgere. Søndag den 17. september byder Cinemateket blandt andet på en halv times stemningsfuld lyttebiograf, hvor nogle af Elvis’ oversete numre vil få velfortjent opmærksomhed. Efterfølgende stilles der skarpt på Elvis’ skuespillerpræstation i det socialrealistiske drama “Jailhouse Rock” fra 1957. Søndag den 24. september vises den forfriskende skæve dokumentar “The Burger and the King,” hvorefter dagen slutter af med Elvis-inspirerede burgere fra Restaurant SULT akkompagneret af både lyttebiograf og ekspertoplæg.

Bestil billetter til den 17. september her.

Bestil billetter til den 24. september her.

 

THE ROLLINGS STONES: OLÉ OLÉ OLÉ - A TRIP ACROSS LATIN AMERICA 

gallery_large

Tors 21/09 20:00

Paul Dugdale, 2016 

Den 3. oktober giver The Rollings Stones koncert i Telia Parken i forbindelse med deres turné “Stones - No Filter”. Rockvennerne har det seneste år været øverst på hitlisterne i 15 lande og har endvidere høstet stor anerkendelse for deres album “Blue & Lonesome”, hvor de i sandhed rækker tilbage mod deres bluesrødder. Sidst, men ikke mindst har de i 2016 ladet sig forevige i Paul Dugdales dokumentar “Olé, Olé, Olé - A Trip Across Latin America,” hvor den revolutionære power of rock'n'roll hyldes i blandt andet Chile, Argentina, Brasilien, Mexico og ikke mindst til kæmpekoncerten i Cuba fra marts 2016, hvor Mick Jagger, Keith Richards, Ronnie Wood og Charlie Watts opstrådte foran over en million publikummer. Vi får lov at følge bandet fra den elektriske scene til det tavse hotelværelse, og således er Dugdales værk et helt særligt indblik i en helt særlig rockhistorie. Som introduktion til filmen vil musikjournalist og Stones-ekspert Mikkel Falk Møller fortælle om bandets revolutionære betydning for rockens verden.

Bestil billetter her.

 

KOYAANISQATSI-LIVEKONCERT MED WE STOOD LIKE KINGS 

gallery_large

Tirs 26/09 19:00

Godfrey Reggio, 1982 

“Chopin meets Pink Floyd meets Explosions in the sky,” lyder det på We Stood Like Kings’ Facebookside. Det neoklassiske band fra Bruxelles bryster sig af at producere klaver-dreven post-rock til diverse stumfilm og således også i omtalte tilfælde. Til dette usædvanlige arrangement viser Cinemateket den apokalyptiske kultfilm “Koyaanisqatsi” fra 1982, akkompagneret af en livekoncert fra We Stood Like Kings. Titlen “Koyaanisqatsi” er indiansk og betyder på hopi-sprog “Liv ude af balance,” hvilket henviser til filmen som en apokalyptisk vision, skildrende menneskets negative indvirkning på klode, natur og skønhed. Den spektakulære dokumentar er optaget over syv år, fra 1975-1982, og favner hverken dialog eller karakternet. Til gengæld favner den åndeløse billeder og en majestætisk kontrastering af natur og teknologi.

Bestil billetter her.

 

GANGWAY SPECIAL 

gallery_large

Fre 29/09 21:30 

Der er gået næsten 20 år, siden de spillede sammen sidst, men til oktober gendannes melodier og stemninger fra fordums tid, når Gangway slår pjalterne sammen i Koncerthuset. Cinemateket tager minderne på forskud og byder velkommen til en aften inkluderende gode popsange og Gangway-nørderi. Med en lyd emmende af både The Cure og Pet Shop Boys formåede Gangway i 1982 at danne en trio, som skulle blive helt essentiel for dansk musik. Med singler som “My Girl and Me” og “Mountain Song” har Gangway genindført tweedjakken og sixpencen og videre hentet fire Dansk Grammy-priser med hjem på baggrund af 1992-albummet “Happy Ever After”. Netop dette tidsbillede på den umiskendelige lyd fra den danske 80’er- og 90’er-popscene forsøger Cinemateket at indkapsle på denne Gangway Special-night, hvor Friday Late Night-biffen og CPH PIX har været i arkiverne for at fremgrave både en sødmefuld nostalgi, en masse arkivmateriale og ikke mindst kultfilmen “Gangway i Tyrol” af Peter Ravn. Efter denne walk down memory lane rykker Gangway Special videre til Asta Bar, hvor der vendes Gangway-plader og, til de interesserede, sikkert også kan sammenlignes tweedjakker. 

Bestil billetter her.

ANNONCE