Hjælpepakken fortsætter til og med oktober, men kan forlænges til årets udgang
Regeringen samt Venstre, Konservative, SF, Radikale Venstre og Alternativet har netop vedtaget en ny hjælpepakke til det corona-ramte kultur- og foreningsliv. Det har kulturminister Joy Mogensen (S) netop fortalt på et pressemøde.
Der er afsat 680 millioner, og hjælpepakken fortsætter til og med udgangen af oktober. De hidtidige hjælpepakker stod til at udløbe 31. august.
– Ud af de 680 millioner kroner, der bliver lagt ud til kultur, idræts- og foreningslivet til at søge, så handler de 400 millioner om at støtte aktivitet som oplevelser og inspiration. De resterende 280 millioner handler om at fortsætte hjælpepakker til dem, der fortsat er underlagt restriktioner, sagde kulturminister Joy Mogensen på pressemødet, citeret af DR.dk
Konservatives kulturordfører, Birgitte Bergman, tilføjede dog, at aftalen sikrer kulturlivet året ud.
– Er der restriktioner efter 31. oktober (hvor aftalen udløber, red.), fortsætter den året ud.
Aftalen giver samtidig mulighed for at kigge nærmere på visse retningslinjer for kulturlivet, der er hårdt ramt af kapacitetsbegrænsningerne. Det gælder eksempelvis en lang række af landets spillesteder.
Det sagde Radikale Venstres kulturordfører, Zenia Stampe på pressemødet:
– Nu åbner vi for en kvalificering af de eksisterende retningslinjer. Jeg havde gerne set det arbejde være gået i gang allerede 14. august, men til gengæld har vi lavet en meget hurtig og målrettet ramme, der gerne skal betyde, at vi inden for få uger kan give kulturlivet information om, hvilke retningslinjer de skal følge, og hvordan de kan håndtere det.
– Vores håb, at vi kan lempe på nogle retningslinjer, der er begrænsende – ikke mindst kapacitetsbegrænsningerne, sagde hun, citeret af DR.dk
LÆS OGSÅ: KOMMENTAR: Lad de regionale spillesteder dø (og genopstå)
• Ny pulje til kulturaktiviteter på 300 mio. kr. Puljen skal understøtte, at flere nye eller allerede planlagte kulturaktiviteter bliver gennemført i forbindelse med genåbningen af Danmark (perioden fra den 1. september – 31. oktober).
• 100 mio. kr. til udvidelse af den eksisterende hjælpepakke til foreningslivet og idrætten, der administreres af DIF, DGI, Firmaidrætten og DUF.
• Flere vigtige kompensationsordninger forlænges frem til den 31. oktober 2020:
Det gælder bl.a. kompensationsordningerne til arrangører, kompensationsordningerne for faste omkostninger for særligt berørte erhverv. Dertil videreføres kompensationsordninger for selvstændige, kunstnere m.v., som er hårdt ramt af forsamlingsforbuddet. Den midlertidige kompensationsordning til særligt nødlidende kulturinstitutioner mv. forlænges også.
Yderligere genåbning af kulturen og idrætten
Parterne bag aftalen er desuden enige om, at der skal arbejdes målrettet videre på at undersøge mulighederne for, om der sundhedsmæssigt forsvarligt kan ske yderligere genåbning i de dele af kultur- og idrætslivet, der lige nu er underlagt nogle restriktioner i forhold til at kunne håndtere større publikumsforsamlinger. Arbejdet vil ske i de såkaldte sektorpartnerskaber, der sikrer, at de involverede parter – f.eks. spillesteder, teatre, biografer og den professionelle idræt – inddrages. Flere informationer er tilgængelige i aftaleteksten.
Opdatering: Dansk Live er positiv
Dansk Live, brancheorganisationen for danske spillesteder, koncertarrangører og festivaler, er positiv over for den nye hjælpepakke.
"Det er positivt, at der er forståelse for situationens alvor fra politikernes side, og at der stadig er vilje til at kompensere dem, der er ramt af restriktioner. Ligeledes er det godt, at der tilsyneladende også tages hånd om de mange underleverandører med hjælp målrettet disse virksomheder", siger Esben Marcher, sekretariatschef i Dansk Live og fortsætter:
"Det er også glædeligt, at der er fokus på at musik- og kulturlivet skal lave aktiviteter, og vi forventer at blive inddraget i den videre proces om, hvordan denne pulje skal håndteres", siger han på organisationens
hjemmeside.