Nyhed

LISTE: 16 Mash-ups, der fucker med din hjerne

GAFFA.dk - alt om musik

Taylor Swift og Nine Inch Nails? ABBA og Rammstein? GAFFA har fundet nogle af de bedste mash-ups i internettets krinkelkroge. 

Et mash-up er et kreativt værk, normalt i form af musik, skabt ved at blande to eller flere sange. Ofte sker det ved at splejse sangsporet med instrumentalsporet. I nogle tilfælde er disse Frankenstein-monstre helt strålende og skaber en ny oplevelse. Så lad os kaste os ind i denne absurde og fantastiske verden.

No One Knows When The Sky Falls – Queens Of The Stone Age / Adele 

Joshua Hommes stemme, der rummer mange aspekter, dukker her op i et helt nyt og strålende lys gennem Adeles bidrag til James Bond-verdenen. Denne version havde uden tvivl fungeret lige så godt til filmen Skyfall, der udkom i 2012, som den klasiske version. Og ønsket om, at hr. Homme en dag bidrager med sin egen Bond-banger, har aldrig været større end efter mødet med det her perfekte mashup.


Shake The Perfect Drug Off – Taylor Swift / Nine Inch Nails

Hvad er sværest? At ryste sig fri af hatere eller kærlighed? I gennemlytningen af dette underligt velfungerende mashup kan du muligvis få et slags svar på det evige spørgsmål.


Biggie The Tank Engine – The Notorious B.I.G. / Thomas The Tank Engine

Et meme-track, som du meget vel kan falde over, når du surfer rundt i Internettets mange kringelkroge. Ved at kombinere temasangen fra 1940'ernes Thomas The Tank Engine med acapellaer fra "Come On", "Machine Gun Funk" og "Sky's The Limit" af The Notorious B.I.G. opstår der af en eller anden grund et tidløst mashup, der er lige så komisk, som det er strålende.


Smells Like Kid Spirit – Nirvana / MGMT

Der er ikke meget at tilføje her – andet end hvor utroligt godt disse to sange flyder sammen til en fantastisk pubertetshymne om at være ulykkelig. 

Riders On The Stairway To Heaven – The Doors / Led Zeppelin

Dette mashup åbner et vindue til et alternativt univers, hvor enten Jimmy Page endte som guitarist i The Doors, eller Jim Morrison snublede ind i Led Zeppelin. Uanset hvad får "Riders On The Storm" frem for alt en helt ny betydning og følelsesmæssig vægt i denne emballage, der er helt uden sammenligning. Den eneste klage er den alt for korte længde.

Sad But Superstitious – Metallica / Stevie Wonder

Faktisk føles dette som noget, der kunne være sket, hvis man tænker på det berygtede Lulu-projekt, som Metallica lavede med Lou Reed i 2011. Det tunge beat kombineret med Wonders soulgroove gør, at det er næsten umuligt at sidde stille.

Fix Your Toxicity – System Of A Down / Coldplay

Det kan være helligbrøde at indrømme, men nogle mashups synes næsten at være bedre end originalerne. Sammen med Coldplays klassiske tear-drop-instrumentering fra "Fix You" bliver System Of A Downs vrede og håbløst dystopiske toksicitet næsten endnu mere håbløs og følelsesmæssigt udmattende, end den allerede var. Frem for alt løftes Serj Tankians stemme til et utroligt konkret og nøgent udtryk. Det gør, at følelserne fra hver eneste stavelse får en vibrerende nerve, som ikke er hørt tidligere.

Psychosocial Baby – Slipknot / Justin Bieber

Det faktum, at disse to polære modsætninger overhovedet kan spilles i det samme rum beviser, at kaosteori er en reel ting, der konstant trodser de skriftlige og uskrevne love i universet. Det her mashup vrider hjernen rundt, og det er svært at sætte en finger på, hvordan det kan fungere, og hvilke følelser der generes via det her monster af et track. 

We Are Never Coming Undone Together – Korn / Taylor Swift

Hvis du aldrig har haft en klump i brystet, når du har lyttet til den tidligere meget hensynsløse "Coming Undone" af Korn, har du nu muligheden gennem en vidunderligt uventet fusion med popstjerne T-Swifts "We Are Never Never Getting Back Together".

With a Rebel Yell, She Cried, Don’t Give Up The Fight – Bob Marley / Billy Idol 

Billy Idols "Rebel Yell" må siges at være en halv-forældet tekstuel omgang om at hooke op med den blinkende 80'er-nats smukkeste kvinde. Men hvad sker der, hvis den her kvinde råber "stå op for dine retteigheder! og "giv ikke op!" i stedet for "Mere, mere, mere!", som det er tilfældet i originalteksten? Ja, så får vi det her nummer. En politisk stærk kampsang mod undertrykkelse og fattigdom pakket ind i en adrenalinfyldt glam-metal-emballage.

If You Wanna Breathe My Sulfur – Spice Girls / Slipknot

Ikke meget at tilføje om denne kreation – ud over at det er en uventet kombination, der af en eller anden grund fungerer utroligt godt. Endnu en sang, man både kan danse og rive køkken ned til samtidig. "Slam your body down, and zigazig ah!".

Viva La Crazy Train – Ozzy Osbourne / Coldplay

Det har aldrig føltes så sentimentalt og følelsesladet at skulle sige farvel til alt, hvad man har kært, for at tage af sted på Ozzys skøre tog mod ukendte eventyr i horisonten.

All That She Wants Is Another BYOB – Ace Of Base / System Of A Down 

Jeg ved ikke hvorfor, men i mit hoved lyder dette som et collab fra de ambivalente 90'ere mellem Ace Of Base og en utrolig oprørt Dr. Alban. Endnu et bevis på det kolossale skift i følelser, som to sammensatte tracks næsten altid synes at skabe.

Instant Panic '79 – Daft Punk / Silversun Pickups / Smashing Pumpkins

Tre sange - selvom "1979" af Smashing Pumpkins knap nok får plads - som sammen bliver til et KÆMPEhit i mine øjne. Det her track havde uden tvivl gjort sig helt fantastisk på Daft Punks seneste mesterværk Random Access Memories fra 2013. Jeg tror faktisk, at den knockouter originalen "Instant Crush", der har Julian Casablancas i front. 

Gimme Pussy – ABBA / Rammstein

Fältskog og Lyngstad vil have en mand, og Lindemann ønsker ... en kvinde. Så hvorfor ikke kombinere de to musikalske kontaktannoncer? En personlig favorit, som er lige dele dum og genial. Hvem havde nogensinde troet, at ABBA skulle passe så udmærket i Neue Deutsche Härte-indpakningen. 

Break Seinfeld – Limp Bizkit / Seinfeld

“It’s just one of those days …”

ANNONCE