Nyhed

Alive Festival: "Som at navigere i en firedimensionel labyrint"

GAFFA.dk – alt om musik

"Vi ved som arrangører reelt set ikke noget konkret endnu"

Ekspertgruppen for store arrangementer afleverede den 23. april sine anbefalinger til, hvordan større forsamlinger kan afholdes sundhedsmæssigt forsvarligt. Ekspertgruppens arbejde bliver nu overdraget til partierne bag rammeaftalen for genåbning af Danmark.

For festivalerne gælder det, at der i fase 1 anbefales maksimum 2000 stående deltagere i sektioner med 200 personer, i fase 2 maksimum 10.000 stående deltagere i sektioner med 2000 personer, og camping er ikke tilladt. I begge tilfælde er fremvisning af coronapas en forudsætning. 


Ekspertgruppen anbefaler, at fase 2 igangsættes, når alle over 50 år, der ønsker det, har fået første vaccinestik, og at restriktionerne ophæves, når alle over 16 er vaccinerede, hvilket ifølge den aktuelle vaccinationskalender vil ske i begyndelsen af august.

Dermed ser det mildt sagt sort ud for sommerens store festivaler, der ligger før starten af august, i hvert fald hvis de skal kunne gennemføres bare nogenlunde som vanligt.

For de mindre festivaler er billedet lidt mere uklart, heriblandt Alive Festival i Thy. Vi har talt med festivalens sekretariatsleder Esben Halkier.


Hvad er din reaktion på de udmeldinger, der kom fra regeringens ekspertgruppe i fredags?

– Det er i første omgang glædeligt, at vi nærmer os en konkret udmelding, selvom vi skal huske, at disse anbefalinger jo stadig ikke kan tages for gode varer, før de er implementeret i reel lovgivning. Men det er også ekstremt frustrerende og komplekst at forholde sig til som arrangør, både de enkelte dele af anbefalingerne og den fortsatte uvished og det limbo, som vi står i. Vi ved som arrangører reelt set ikke noget konkret endnu. Situationen blev omtalt i dag på et branchemøde som at navigere i en “firedimensionel labyrint”. Det synes jeg er en meget passende beskrivelse.

I ligger med en kapacitet på cirka 3000 personer kapacitetsmæssigt under de 10.000 personer, ekspertgruppen har som loft, men der skal stadig være sektioner (på max 2000 personer med egen indgang) og minimum 4 kvadratmeter per person, er det realistisk?


– Det korte svar er nej. Det mere nuancerede svar er, at der stadig mangler meget mere konkrete anvisninger, før vi kan afvise noget. Vi ligger jo ganske rigtigt i et skæringspunkt rent størrelsesmæssigt, og for os og andre lignende festivaler er det afgørende, at folketingspolitikerne viser vilje til at lade os finde de gode løsninger. Vi har desværre ikke noget sammenligningsgrundlag, fordi festivalsommeren blev aflyst sidste år, og det hjælper os ikke som branche. Men vi arbejder professionelt og tager sikkerheden dybt alvorligt, så vi er ikke i tvivl om, at vi godt kan administrere det, hvis vi rent praktisk kan få lov. Det kræver, at de endelige krav bliver til at arbejde med, og her håber vi, at det bliver muligt at bløde mere op i forhold til anbefalingerne. I sidste ende er det også et spørgsmål om, hvorvidt vi politisk vil prioritere kulturen.

I har også camping, det må man heller ikke, hvad vil I gøre der?

– Overnatning bliver en kæmpe udfordring, og derfor er vi også virkelig kede af, at den bliver afvist så kategorisk. Det er jo ret fundamentelt for vores oplevelse, at man køber hele pakken og rejser til Thy i tre dage med overnatning. Vi har ondt af vores gæster, der har købt sig ind på netop det. Der ligger også noget paradoksalt i, om ikke det netop er det sikreste, hvis vi laver en afgrænset campingplads og holder vores gæster samlet der. Det er selvfølgelig en sundhedsfaglig vurdering, og den respekterer vi. Vi ville bare gerne tage det ansvar, så vores gæster ikke skal stå med et praktisk og moralsk problem i at skulle fordele sig over hele Thy.

LÆS OGSÅ: Ekspertgruppens anbefalinger er klar – festivalerne reagerer

ANNONCE