Nyhed

Her er de nominerede til den prestigefulde Mercury Prize

GAFFA.dk – alt om musik

Arlo Parks, Celeste og Mogwai med flere er i spil til den fornemme pris

De nominerede til den prestigefyldte britisk-irske musikpris Hyundai Mercury Prize er netop blevet offentliggjort, skriver NME. Prisen bliver uddelt til en britisk eller irsk kunstner på baggrund af et markant album udgivet mellem 18. juli 2020 og 16. juli 2021. De nominerede er som følger:

Arlo Parks: ‘Collapsed in Sunbeams‘
BERWYN: ‘DEMOTAPE/VEGA‘
Black Country, New Road: ‘For the First Time‘
Celeste: ‘Not Your Muse‘
Floating Points, Pharoah Sanders & The London Symphony Orchestra: ‘Promises‘
Ghetts: ‘Conflict of Interest‘
Hannah Peel: ‘Fir Wave‘
Laura Mvula: ‘Pink Noise‘
Mogwai: ‘As the Love Continues‘
Nubya Garcia: ‘SOURCE‘
SAULT: ‘Untitled (Rise)‘
Wolf Alice: ‘Blue Weekend‘


Vinderen kåres ved et show i Eventim Apollo i London 9. september, hvor en del af de nominerede vil optræde. Ud over æren følger 25.000 pund og som regel en markant øget offentlig bevågenhed og deraf følgende øget popularitet – især hvis kunstneren ikke er så kendt i forvejen.

Vinderen vælges af et ekspertpanel bestående af en række musikere og mediefolk. Blandt andre sidder sidste års vinder, Michael Kiwanuka, den tidligere nominerede Anna Calvi og den mangeårige BBC-vært og dj Annie Mac sidder i juryen.

Faste GAFFA-læsere vil måske bemærke, at Arlo Parks, der optrådte til GAFFA-Prisen i marts – dog hjemme fra London grundet rejserestriktioner – er blandt de nominerede. Adskillige af de nominerede album har fået flotte anmeldelser af GAFFA, nærmere betegnet Celeste (seks stjerner), Floating Points, Pharoah Sanders & The London Symphony Orchestra (seks stjerner), Black Country, New Road (fem stjerner) og Wolf Alice (fem stjerner). Arlo Parks selv fik dog "kun" fire stjerner.


LÆS OGSÅ: GAFFA-PRISEN-AKTUELLE ARLO PARKS: På vej mod verdens-herredømmet

Kønsfordelingen blandt de nominerede er i øvrigt nogenlunde lige, med en lille overvægt til kvindesiden (fem kvindelige solister, et band med kvindelig sanger og ellers mænd, to mandlige solister, en mandlig duo, en mandlig gruppe og en gruppe med blandet besætning, men mandlig sanger – samt Sault, hvis medlemmer er anonyme, men har både kvindelige og mandlige gæstevokalister).

Prisen blev første gang uddelt i 1992 til Primal Scream for albummet Screamadelica. Den er siden blevet givet til blandt andre Suede (1993), Portishead (1995), Pulp (1996), Dizzee Rascal (2003), Franz Ferdinand (2004), Antony and the Johnsons (2005), Arctic Monkeys (2006), Elbow (2008), The xx (2010), Alt-J (2012), James Blake (2013), Skepta (2016) og Wolf Alice (2018). PJ Harvey har som den eneste modtaget prisen to gange, i 2001 og 2011. Da Wolf Alice som nævnt også er nomineret i år, har de muligheden for at komme op på siden af PJ Harvey.


Se Arlo Parks fremføre sangen "Hurt" til GAFFA-Prisen 2021:

ANNONCE