Nyhed

DR undersøger erstatningsansvar over for krænkede korpiger

GAFFA.dk – alt om musik

Mindst 64 tidligere sangere i DR Pigekoret blev krænket, og en advokat undersøger DR's erstatningsansvar.
 

DR har svigtet.

Sådan lyder det fra DR's generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, på et pressemøde onsdag aften, hvor hun undskylder over for de tidligere sangere i DR Pigekoret gennem årtier, som er blevet udsat for krænkelser.

- Undskyld, at DR svigtede jer. Det var ikke jeres skyld. Det var DR's ansvar.


- Det er stærkt kritisabelt, at DR tilbage i tiden ikke handlede, heller ikke da klagerne tikkede ind.

Det siger generaldirektøren med henvisning til tidligere DR-generaldirektør Christian Sandø Nissen, der afviste en forælders klage over en chefdirigent og kaldte den ærekrænkende.

Undskyldningen kommer, i forbindelse med at DR-chefen fremlægger resultaterne af en ekstern advokatundersøgelse, der blev sat i gang i foråret for at se nærmere på pigekoret.


Og resultatet er klart: Piger i koret blev krænket. 129 har forklaret sig til undersøgelsen, hvoraf 17 oplyser, at de hverken har oplevet eller viden om krænkende adfærd i forbindelse med koret.

Konklusionen på undersøgelsen lyder, at mindst 64 blev udsat for krænkelser.

Men der er tale om flere end 64 krænkelser, fordi i "ganske mange" tilfælde er adfærden blev udvist over for den samme person, og i nogle tilfælde har krænkelserne fundet sted over længere perioder, fremgår det af rapporten.


Flere af krænkelserne hører til i den grove ende.

Således beretter undersøgelsen om, at nogle piger blev udsat for berøringer på intime steder, ufrivillige kys, herunder gentagne og langvarige tungekys, og adfærd af endnu grovere karakter.

- Undersøgelsen viser, at der tilbage i tiden i pigekoret har været tale om en helt uacceptabel kultur, også set med datidens øjne.

- Vi påtager os i DR som institution i dag det fulde ansvar for det, der fandt sted, siger Maria Rørbye Rønn, der har været generaldirektør i DR siden 2010.

Hovedparten af krænkelserne fandt sted for mere end 20 år siden, og der er ikke konstateret nogen krænkelser i DR Pigekoret siden 2010.

Da størstedelen af krænkelserne fandt sted, var det Tage Mortensen, der stod med dirigentstokken. Han var chefdirigent i 35 år frem til 2000, og da han stoppede, fik han en ærestitel og to hyldestkoncerter som tak for sin indsats.

Senere er det kommet frem, at han blev fyret på grund af klager fra korsangeres forældre om krænkende adfærd over for pigerne.

DR fratager nu ærestitlen, fortæller generaldirektøren.

Sagen slutter ikke her.

En advokat er nu ved at se på, om DR har levet op til sit ansvar og dermed også afklare, om DR har et muligt erstatningsansvar over for de krænkede sangere.

OVERBLIK: De centrale folk i sag om krænkelser i pigekor

To tidligere chefdirigenter er blevet beskyldt for krænkelser og en generelt seksualiseret kultur i DR Pigekoret gennem årtier.

Onsdag fremlægger DR resultatet af en ekstern advokatundersøgelse af koret, der nu har sangere i alderen 15-22 år.

Nedenfor kan du få et overblik over, hvem de centrale skikkelser i sagen er:

* Tage Mortensen. Chefdirigent i DR Pigekoret i omkring 35 år til 2000.

Han er af forhenværende medlemmer af koret blevet beskyldt for krænkelser, grænseoverskridende adfærd og en generelt seksualiseret kultur i pigekoret.

Han stoppede som chefdirigent ved årsskiftet 2000/2001.

DR har siden sagt, at han blev fyret som følge af flere forældreklager over ham, men Tage Mortensen fik ved sin afgang en ærestitel af DR og to hyldestkoncerter som tak for indsatsen.

Tage Mortensen døde i 2001 efter længere tids sygdom.

* Michael Bojesen. Chefdirigent i DR Pigekoret fra 2001 til 2010.

Han er blevet beskyldt for at have stået bag et meget seksualiseret miljø med uønsket seksuel opmærksomhed, herunder sms'er fra voksne mænd, magtmisbrug og manipulation.

Michael Bojesen har afvist at have været ansvarlig for et seksualiseret miljø, men han har bekræftet, at han har krævet, at en 17-årig korsangers skriftlige klage skulle trækkes tilbage.

Han har over for Politiken erkendt, at han svigtede sit ledelsesansvar. Han skrev i den sammenhæng også, at han undskylder over for sangere, der har haft dårlige oplevelser eller følt sig utrygge.

Michael Bojesen har været direktør for Malmø Opera i Sverige fra 2017, men han har siden juni 2021 været på orlov på grund af de beskyldninger, der er blevet rettet mod ham fra tiden i pigekoret.

Han trak sig i samme forbindelse fra posten som bestyrelsesleder i Statens Kunstfond. En stilling, han havde haft siden 2017.

* Christian Sandø Nissen. Generaldirektør i DR fra 1994 til 2004.

En forælder skrev i 1996 en klage over den daværende chefdirigent, Tage Mortensen, der skulle have udsat hendes datter og andre mindreårige i DR Pigekoret for seksuelle krænkelser.

Generaldirektør afviste klagen og kaldte indholdet for ærekrænkende. Informationerne om krænkelser over årtier blev ikke undersøgt til bunds.

Tidligere på året fastholdt den forhenværende generaldirektør, at han først blev bekendt med problemer i 2000, da flere klager endte på hans bord.

Men da det kom frem, at han havde afvist klagen i 1996, skrev han i en mail til Politiken, at han undskylder over for pigerne i koret "for den måde, vi håndterede Tage Mortensens krænkende opførsel på".

Af Christian Sandø Nissens hjemmeside fremgår det, at han i dag er uafhængig rådgiver og foredragsholder.

Kilder: DR, Ekstra Bladet, Politiken, Ritzau, Den Store Danske.

/ritzau/

LÆS OGSÅ: Ny rapport om musikbranchen: ”Det er et utroligt højt antal folk, der bliver diskrimineret”

ANNONCE