Nyhed

Sonic Youth bekæmper abortlov med årgangskoncerter

GAFFA.dk – alt om musik

Overskud fra salget af to livealbums og tre T-shirts går ubeskåret til bekæmpelse af Texas’ abortlov

Det er mere end et årti siden, at Sonic Youth gav deres sidste koncert sammen. Det skal dog ikke stoppe dem i at "genopstå" for at indsamle penge til at bekæmpe den nye abortlov i Texas, skriver Brooklyn Vegan.

New Yorker-bandet har netop annonceret, at de via Bandcamp udgiver to albums med optagelser fra koncerter, der ikke før er udgivet. De ene livealbum er fra en koncert i Austin Music Hall i 1995 på bandets Washing Machine-turné. Det andet er en optagelse fra Dallas’ Gypsy Tea Room i 2006 på deres Rather Ripped-turné. 100 procent af pengene fra salget går direkte til to græsrodsbevægelser, der kæmper imod abortloven.


Derudover er tre T-shirts også gået i salg til formålet. To af dem er designet af Texas-fotografen Pat Blashill, og den tredje viser en udgave af Richard Princes værk "Dude Ranch Nurse". Prince stod bag omslaget til Sonic Youths album Sonic Nurse fra 2004. 

Sonic Youth er ikke de eneste kendte musikere, der viser modstand mod abortloven i Texas. Billie Eilish kommenterede loven under sin optræden til festivalen Austin City Limits 2021. Her kom hun med følgende kommentar:


”Da de lavede det lort af en lov, ville jeg næsten ikke spille her, fordi jeg ville straffe det her fucking sted for at lade det ske. Men så huskede jeg, at det er jer, der er ofrene, og at I fortjener alt i verden. Og vi er nødt til at fortælle dem, at de skal holde kæft,” udtalte Eilish under koncerten til Austin City Limits i Texas den 2. oktober.

Andre artister, der har meldt sig på banen og udskældt abortloven, som trådte i kraft den 1. september, tæller blandt andet St. Vincent, Maggie Rogers og Yungblud. Derudover har næsten 140 musikere, som blandt andre tæller Dua Lipa, Bon Iver, The 1975 og Miley Cyrus underskrevet et åbent brev om abortrettigheder i USA i kampen mod loven.

Den meget omdiskuterede lov forbyder abort efter sjette graviditetsuge, også selv om der er tale om voldtægt eller incest, og er blevet kaldt både kynisk og ødelæggende. USA’s justitsminister Merrick Garland har sågar sagsøgt staten Texas for forfatningsbrud. Der er nemlig mange kvinder, der slet ikke ved, at de er gravide, når de er seks uger henne. I Danmark er det muligt at få en abort indtil 12. graviditetsuge.


LÆS OGSÅ: Portræt: Sonic Youths Daydream Nation fylder 30 – derfor skal du lytte til den

ANNONCE