Nyhed

RAPPORT: Den danske musikbranche har haft milliardnedgang under corona

GAFFA.dk – alt om musik

I 2020 mistede den danske musikbranche over tre milliarder kroner i omsætning, viser en ny rapport. Fagfolk ønsker, at politikerne prioriterer midler til genopbygningen af branchen.

Den danske musikbranche står over for et stort genopbygningsarbejde. Ifølge rapporten Dansk Musikomsætning er musikbranchen en af de hårdest ramte brancher i Danmark i 2020, blandt andet fordi den har haft et omsætningstab på over tre milliarder kroner.

Den danske musikbranche omsatte for knap 6,3 milliarder kroner i 2020. På trods af det høje tal er denne omsætning lavere end tidligere år. Den samlede branche oplevede en nedgang på 35 procent, og koncertdelen af branchen var særligt hårdt ramt med en nedgang på 52 procent i omsætningen. Tallene fra 2020 er sammenlignet med tallene fra 2019. På grund af corona-nedlukninger og -restriktioner er omsætningen åbenlyst lavere end året forinden.


”Det er nedslående tal, men selvfølgeligt ikke overraskende. Samtidig ser vi imod afslutningen af 2021, hvor vi specielt som festivalarrangører ikke forventer bedre tal. Uafklarede hjælpepakkeansøgninger, pressede leverandører og vigende interesse for at arbejde med den tekniske del af festivalbranchen udfordrer bredt,” siger Mikkel Xavier, booker og head of development for Smukfest, i en pressemeddelelse.

Koncerter og festivaler har oplevet et stort dyk i billetomsætningen. I 2020 faldt billetomsætningen hos de danske spillesteder med 51 procent, mens de danske festivaler mistede hele 97 procent af deres billetomsætning.

“Den lave billetomsætning viser tydeligt, at 2020 på mange måder var et rædselsår for dansk musik. Selvfølgelig påvirker det i høj grad arrangørerne, men det har spredt ringe til den øvrige del af musiklivet – herunder artister, sangskrivere og producenter,” forklarer Esben Marcher, sekretariatschef i Dansk Live.


Selvom de danske spillesteder og andre kulturinstitutioner er åbnet op igen, og publikum lige så stille bevæger sig ud til diverse musikarrangementer, opfordrer Dansk Erhverv alligevel politikerne til at give økonomisk hjælp til branchen.

”Vi kender ikke endnu det fulde omfang af konsekvenserne for musikbranchen, men det er helt tydeligt, at særligt festivaler og hele livedelen, herunder ikke mindst musikeksporten, har lidt gevaldigt under nedlukning og restriktioner. Derfor er der behov for fokus på en god genstart, og her bør en del af midlerne i regeringens såkaldte ’krigskasse’ prioriteres til musikbranchen,” udtaler Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv.   

Efter to år med meget begrænset live-aktivitet på den danske såvel som den internationale musikscene skal alle kunstnere nu ud og turnere igen. Branchen forudser, at der bliver hård konkurrence om den begrænsede kapacitet, som spillesteder og festivaler råder over. Music Export Denmark er enige med Dansk Erhverv og ønsker ekstra støtte fra statslig side.


”MXD understøtter eksporten af dansk musik via blandt andet 11 uddelinger af eksportstøtte om året. Vi er allerede gået 30 procent over budget og har tre uddelinger tilbage. Der er således ikke blot brug for ekstra støttemidler til at sende alle artisterne ud på eksportmarkederne igen. Der er også brug for ekstra støttemidler til marketing og PR, som kan være medvirkende til, at de danske kunstnere prioriteres af publikum og branchen i udlandet,” uddyber Thomas Rohde, direktør i Music Export Denmark.

Rapporten Dansk Musikomsætning er udarbejdet af Rambøll. Bag publikationen står Dansk Live, IFPI, Koda, MXD, Gramex og Musikforlæggerne i regi af Dansk Erhverv. Læs mere om rapporten her.

LÆS OGSÅ: Ny rapport om musikbranchen: ”Det er et utroligt højt antal folk, der bliver diskrimineret”

ANNONCE