Nyhed

LISTE: Ti mindeværdige musikvideoer fra genrens barndom

Vi har samlet ti klassiske musikvideoer i anledning af årets MTV Video Music Awards

I den forløbne weekend løb dette års MTV VMAs 2022 af stablen, med Taylor Swift som den helt store vinder med fem priser for nummeret ”All Too Well (10 Minute Version) (Taylor’s Version)”, herunder for bedste musikvideo.

I sin takketale annoncerede hun desuden et kommende album, der udkommer den 21. oktober 2022. Det første MTV VMA-show blev afholdt i 1984, og hvert år lige siden har showet hyldet de bedste musikvideoer fra det forgangne år samt budt på adskillige optrædener fra de største stjerner.

Showet blev etableret som følge af tv-kanalen MTVs lancering i 1981 - en banebrydende kanal, hvis primære fokus dengang var på musikken og de tilhørende musikvideoer.


Nogle år senere, i 1985, blev tv-kanalen VH1 etableret, ligeledes med musikvideoer som sit primære omdrejningspunkt, og gennem de følgende årtier har kanalerne vist adskillige mindeværdige eksempler på genren.

Musikvideoen var ikke et helt ukendt fænomen, da MTV (og siden VH1) blev lanceret. Også i de foregående årtier kan findes eksempler på såkaldte promotion-videoer for nye sange.

The Beatles' "Strawberry Fields Forever" (1967), The Rolling Stones "Jumping Jack Flash" (1968), The Doors "The Unknown Soldier" (1968) og Bob Dylans "Subterranean Homesick Blues" (1965) blev således alle promoveret med til lejligheden indspillede videoer.


Firserne blev imidlertid årtiet, hvor musikvideoen som genre for alvor fik luft under vingerne. I nedenstående liste har GAFFA udvalgt ti af de mest mindeværdige musikvideoer fra genrens store opblomstringstid.

1. The Buggles – ”Video Killed the Radio Star” (1981)

På førstepladsen ligger selvklart nummeret ”Video Killed the Radio Star” af den britiske new wave-gruppe The Buggles fra 1979. Selvsagt, eftersom denne var den allerførste video til at blive vist på MTV på kanalens første dag den 1. august 1981.


Det var desuden bandets debutsingle, og blot en måned efter dens udgivelse nåede den til tops på den britiske singleliste UK Singles Chart.

Musikvideoen blev filmet på blot én dag i London for 50.000 dollar, og efter et par dage var den færdigredigeret. Som ekstra info kan det nævnes, at den verdensberømte komponist Hans Zimmer var med i bandet og kan spottes i videoen på keyboard.

2. Queen & David Bowie – ”Under Pressure” (1981)

Nummeret ”Under Pressure” af David Bowie og Queen udkom i 1981 og senere igen på Queens album Hot Space i 1982. Det blev nummer 1 på UK Single Chart, og siden nummerets udgivelse i 1981 blev den spillet til alle af Queens koncerter - helt indtil gruppens turnestop i 1986.

Som følge af videoens politiske undertoner valgte det populære, britiske tv-musikprogram Top of the Pops at vise videoen i en redigeret version, da de ikke ønskede at vise videoens billeder af eksplosioner i Nordirland.

3. Bruce Springsteen – ”Atlantic City” (1982)

Efter flere forskellige demoindspilninger fik ”Atlantic City” en plads på Springsteens soloalbum Nebraska i 1982. Springsteen har siden udtalt, at han indspillede nummeret i sit soveværelse.

I september 2021 placerede musikmagasinet Rolling Stone sangen som nummer 289 på listen over ”500 Best Songs of All Time”. Musikvideoen indeholder sort-hvide klip af Atlantic City og af nedrivningen af byens historiske resort-hotelejendom Marlborough-Blenheim Hotel.

4. Prince - ”Sign o’ the Times” (1987)

Singlen ”Sign o’ the Times” optræder på Princes album af samme navn fra 1987, der blev nummer seks på Billboard 200 og gik platin blot fire måneder efter dens udgivelse.

Ligeledes nåede det på top-10 i Frankrig, New Zealand, Østrig, Norge, Sverige og England – og i Schweiz blev det nummer 1. Sammen med to andre singler kom singlen ”Sign o’ the Times” på top-10 på hitlisten Billboard Hot 100.

Musikvideoen er instrueret af Bill Konersman på baggrund af hans erfaring med grafisk design, og videoens tekstillustrationer bliver anset som en af de tidligste eksempler på det, man i dag kalder for en ”lyric video”.

5. Michael Jackson – ”Thriller” (1983)

Efter Thriller-albummets udgivelse i 1982 og måneder med placering i toppen af Billboard 200 fulgte den verdensberømte musikvideo til nummeret ”Thriller” i 1983.

Den er skrevet af Jackson selv i samarbejde med instruktøren John Landis, og budgettet var langt større end det tidligere var set.

Musikvideoen blev ekstremt populær, hvilket resulterede i et fordoblet salg af Thriller, der har rekorden som det bedst sælgende album i historien.

6. Dire Straits - ”Money for Nothing” (1985)

Singlen ”Money for Nothing” fra 1985 blev rockbandet Dire Straits’ mest succesfulde, da den lå nummer 1 på både Billboard Hot 100 og Top Rock Tracks i tre uger.

Musikvideoen indeholder nogle af de først anvendte computeranimationer af menneskelige karakterer, hvilket var skelsættende på det tidspunkt.

I 1986 fik musikvideoen 11 nomineringer til MTV VMAs, hvor den vandt priserne Video of the Year og Best Group Video.

7. Peter Gabriel – ”Sledgehammer” (1986)

”Sledgehammer” blev udgivet som førstesingle fra Gabriels femte studiealbum So fra 1986. I musikvideoen bliver der anvendt ”claymation”, ”pixiation” og ”stop motion”, og den er den mest prisvindende musikvideo til dags dato, da den vandt ni priser til MTV VMA’s tilbage i 1987.

Efterfølgende har videoen opnået adskillige anerkendelser. I 1999 blev den blandt andet rangeret som nummer fire på MTVs 100 Greatest Music Videos Ever Made-liste, den er blevet kåret til den bedste animerede video på MTV nogensinde, og i 1987 vandt den prisen som bedste britiske video ved Brit Awards.

8. Madonna – ”Bedtime Story” (1995)

I 1995 udkom singlen ”Bedtime Story” som den tredje single fra Madonnas sjette studiealbum Bedtime Stories fra 1994.

Tilblivelsen af musikvideoen var en dyr affære – intet mindre end fem millioner dollar skulle til for at kreere den surrealistiske musikvideo, der er på listen over de dyreste musikvideoer nogensinde.

Videoen høstede da også stor anerkendelse fra kritikere, samt en fast udstillingsplads på Museum of Modern Art i New York City – hvor den stadig kan ses.

9. The Prodigy – ”Firestarter” (1996)

Det britiske band The Prodigy slog internationalt igennem i 1996 med singlen ”Firestarter”, som var den første single fra bandet til at blive nr. 1 på listen UK Singles Chart.

Dette medførte, at den britiske avis The Guardian rangerede sangen som nummer 8 på listen ”The 100 Greatest UK No 1 Singles”.

Musikvideoen sætter en dyster stemning, da den filmer den nu afdøde forsanger Keith Charles Flint i en forlagt undergrundstunnel i London i sort-hvid.

10. Nick Cave & The Bad Seeds – ”Where the Wild Roses Grow” (1995)

På ”Where the Wild Roses Grow” fra 1996 får Nick Cave & The Bad Seeds selskab af Kylie Minogue – og ikke blot på selve nummeret, men også i musikvideoen.

Duetten var førstesinglen fra bandets niende studiealbum Murder Ballads fra 1996, og videoens tema er da også helt i tråd med albumtitlen. Her møder vi nemlig Caves karakter, efter han tilsyneladende har myrdet Minogue.

Minogues figur ligger livløs i vandet, og det stærke motiv er tydeligt inspireret af den præ-rafaellitiske maler Millais’ berømte værk Ophelia fra 1851-1852.

LÆS OGSÅ: LISTE: Her er syv sange der ikke ville gå an i 2022

 

ANNONCE