GAFFA - alt om musik
For første gang nogensinde kaster Den Sorte Skole sig ind i teatersalens mørke, hvor de komponerer lydflader og musik til forestillingen Sandmanden på Aarhus Teater.
“Det er et blik ind i sindets kompleksitet, som vi har forsøgt at sætte musik og lyd til,” siger Martin Højland, der sammen med Simon Dokkedal tegner Den Sorte Skole.
Ny metode, samme DNA
I mere end 15 år har Den Sorte Skole udfordret rammerne for at lytte til og opleve musik, hvor de især er kendt for deres karakteristiske samples af obskure plader på tværs af genrer, landegrænser og tidsperioder, men i Sandmanden går de ad andre veje:
“Jeg tror, at det er en af de første produktioner, vi har lavet uden samples fra gamle vinyler. Vi har skabt meget af lyden selv, så det er en helt anden metode, men jeg tror sådan set, at udtrykket har et meget tydeligt Den Sorte Skole-DNA,”siger Martin Højland og løfter sløret for at lyden blandt andet er skabt med gamle synthesizers, trommemaskiner, software plugins og effektpedaler.
Skuespiller Lasse Steen spiller den tvivlende hovedkarakter Nathaniel i Sandmanden. Foto: Rumle Skafte.
Får lov at knalde ud
Tidligere har duoen komponeret musik til flere moderne danseforestillinger, men det er første gang, de prøver kræfter med en egentlig teaterforestilling:
“Der er en meget fri form i teater, som er ret inspirerende at arbejde i. Der er ikke nogen, der har en forventning om et tempo eller et struktureret sangforløb. Det får ligesom lov at knalde ud.“
Vrangforestillinger og sindssyge
Sandmanden er baseret på en tysk novelle af E.T.A. Hoffmann, som samfundsrevseren Christian Lollike dramatiserer, mens det er den prisbelønnede Jonas Corell Petersen, der instruerer de tre skuespillere og seks dansere på scenen. Marie Brolin-Tani står bag koreografien, hvor dansen er med til at afspejle mørket, overvågningssamfundet og behovet for selvkontrol, som forestillingen kredser om.
“Det har været super inspirerende at lave musik og lyd til Jonas og Maries iscenesættelse af Sandmanden. Resultatet er en slags drømmetilstand, hvor meningsfulde samtaler afløses af vrangforestillinger, mørke skyggespil og sindssyge udbrud.”
Tre skuespillere og seks dansere medvirker i Sandmanden. Foto: Rumle Skafte.
Sandmanden spiller på Scala på Aarhus Teater frem til den 19. marts og præsenteres i samarbejde med Sort-Hvid og Holstebro Dansekompagni, hvor forestillingen også spiller efterfølgende.
Den Sorte Skole medvirker ikke i Sandmanden, men har komponeret musik og lydflader til forestillingen. For yderligere info se aarhusteater.dk/sandmanden