GAFFA.dk
"Mig & Frank" featuring Frank Hvam er ude nu
For tiden kan man opleve Frank Hvam forsøge at genopleve dansk badmintons mediemæssige storhed i DR2-serien "Make badminton great again". Nu er Hvams gode ven Simon Kvamm og resten af hans band Hugorm klar med sangen "Mig & Frank", en slags slagsang til serien med Frank Hvam på gæstevokal, og den tilhørende video, som du kan se ovenfor.
Vi har talt med Simon Kvamm om de nye single.
Hvorfor sagde du ja til at lave denne sang til "Make badminton great again"?
– Jeg tænkte, at det ville være sjovt at lege med Frank, og der ville være en naturlig bølgelængde mellem ham og mig, men som jeg også siger i programmet, har jeg ikke noget særligt forhold til badminton eller nogen særlige følelser omkring det, og det er jo umiddelbart et dårligt udgangspunkt for en sang. Jeg boksede lidt med i det i nogen tid, og i første omgang måtte jeg melde til ham, at der ikke kom noget, jeg kunne ikke gøre det, og det blev han lidt ked af. Men så gik der lidt tid, og så fik jeg den idé, at den relation, der er mellem Frank og mig, og at det, at han spørger mig om hjælp til noget så skørt som at skrive en hyldestsang til badminton, kunne der måske være en sang i, og så gik det af sig selv. Den står også lidt på skuldrene af filmen Mig og Charly (1978), der er fortalt af en fyr, der har en skør ven.
Jeg synes, "Mig & Frank" er lidt mere poppet end det, man plejer at kende Hugorm for, hvordan kan det være, I er gået i den retning?
– Jeg ved ikke, om den er mere poppet, men ja, den har en måske mere appellerende tone, der er ikke en boksehandske i den lige med det samme, og det kan godt være, der kommer mere af den slags, hvor vi har lyst til at åbne banen lidt mere op og lege med andre genrer end noget, der er hårdt. Det er også lidt mere dansabelt, og det er vores klare fornemmelse, at det kan vi sagtens gøre med udtrykket i behold.
Og så har du fundet AutoTunen frem igen ligesom på jeres første ep, Folk skal bare holde deres kæft fra 2020, hvorfor det?
– Vores forhold til AutoTune er, at det er et redskab i værktøjskassen, som der ikke er noget kontroversielt i at enten til- eller fravælge, det er ligesom med en distortionpedal. Hvis det føles rigtigt, at der kommer AutoTune på, gør der det, ellers ikke.
Har du et succeskriterium for sangen? Er det én, folk skal synge med på, når Viktor Axelsen sejrer næste gang, eller?
– Det er måske den sang, jeg nogensinde har lavet, hvor jeg absolut ikke har mindst idé om hvor ender. Jeg er clueless. Jeg aner heller ikke, om det er noget, vi kommer til at spille live, og bliver det i så fald kun én gang eller til hver koncert resten af Hugorms levetid?
I skal også give koncerter har i foråret, i Den Grå Hal på Christiania 11. marts (udsolgt) og Den Rå Hal i Aarhus 18. og 19. marts, kan du fortælle lidt om dem?
– Koncerterne er opstået af en enorm spillelyst, da vi var ude i efteråret, og vi kunne ikke vente til festivalsæsonen, og så fik vi sat dem her op. Vi har været i gang med at lave en masse musik, og det kommer vi til at teste lidt af. Der er intuition og lyst, der driver Hugorm. Og det bliver et gensyn med en eller anden form for community, der kan lide musik lavet af modne mennesker, og som godt kan lide at skrue op og bevæge sig – og så på en forsmag på vores næste album, der forhåbentlig kommer i løbet af året. Der kommer i hvert fald ny musik fra os.
Og det er kun, fordi det lød sjovt med to spillesteder, der næsten hed det samme, at I spiller der?
– Ja, det er derfor, der også kun er de to steder, selvom vi også overvejede Aalborg og Odense.
Taler du stadig i munden på din egen stemme over højttalerne ligesom ved jeres tidligere koncerter?
– Det vil i hvert fald vedblive med at være et element hos Hugorm, at liveformatet bliver strakt og eksperimenteret med. Det at se et Hugorm-show skal være mere end bare afspilning af nogle sange, det skal tilsættes en historie eller noget dramatik, og det element med en djævel på højre skulder, det er noget, jeg tror vil blive ved med at være der i et eller andet omgang, men det bliver ikke statisk.
Hvor kommer idéen til det med at tale med dig selv fra?
– Den kommer af, at jeg selv hen over de mange år, jeg har spillet koncerter, har jeg opbygget en bank af idéer til nogle greb, man kunne gøre til en koncert for at iscenesætte sangene mere end bare at spille dem på instrumenter. Jeg har været meget inspireret af et navn som David Byrne, der har gjort det hele vejen gennem sin karriere, fra Stop Making Sense-filmen med Talking Heads i midt-80'erne til American Utopia-musicalen, som jeg var så heldig at se en koncertversion af på Roskilde Festival 2018. Det har jeg studeret indgående og tænkt over: hvorfor er det, jeg bliver så ramt af det? Det er noget med at gøre musikken fysisk på den der scene, og som jeg har meget lyst til at eksperimentere med selv uden helt at vide, hvor jeg skal hen med det. Men folk, der har været inde at se Hugorm, kan godt mærke, at der er et eller andet i gang her, som man ikke ser så tit.
LÆS OGSÅ: AMERIKANSK OVERSÆTTER: Simon Kvamm lærte mig at tale dansk
Se videoen til "Mig & Frank":