Nyhed

GUIDE: Her er de eksklusive udgivelser til Record Store Days efterårsudgave

Nogle af verdens største artister hylder de uafhængige pladebutikker

Mange forbinder Black Friday med tilbud på masseproducerede varer og alverdens andre potentielle julegaver. Men indenfor pladebranchen bliver der udgivet eksklusive vinylplader, man kan købe den 25. november i år.

Man kan få eksklusive udgivelser med blandt andre Fleetwood Mac, der udgiver alternative versioner af sange indspillet mellem 1975 til 1987. Herudover finder man også specialudgivelser med markante navne som Duran Duran, Madonna, Billie Eilish, Tony Bennet og Lady Gaga.

Vi har samlet en håndfuld højdepunkter blandt efterårets særudgivelser - du kan finde et link til en fuld oversigt nederst i artiklen.


1. The Doors - Paris Blues (Rhino Records / Warner Music)

Man skulle tro, at vi efterhånden havde hørt alt, hvad der er at høre fra The Doors' korte og intense karriere fra 1965-70. Nu får vi imidlertid denne blå vinyl i begrænset oplag med udvalgte blues-optagelser med Morrison og kompagni.

Herunder blandt andet et coverversion af Robert Johnsons "Me & The Devil Blues", en duooptagelse med guitarist Robbie Krieger og Jim Morrison live fra Hollywood i '69, Morrison Hotel-demoen I Will Never Be Untrue" samt det sagnomspundne og hidtil uudgivne outtake "Paris Blues", som har givet titel til den nye vinyludgivelse.


2. David Bowie - The Next Day Extra (Sony/Legacy)

Endnu inden man har nået at komme sig over Bowie-filmen Moonage Daydreams sansebombardement, får vi til november denne ep med et par nye remixes samt - endnu mere interessant - en lille håndfuld outtakes fra Bowies næstsidste studiealbum.


The Next Day udkom i marts 2013, og først efter udgivelsen færdiggjorde Bowie sangene "Atomica," "The Informer," "Like A Rocket Man" og "Born In A UFO", som her udkommer for første gang.

3. Captain Beefheart & His Magic Band - Clear Spot (50th Anniversary Edition) (Warner)

Syvende album med den amerikanske ener Don Van Vliet og hans band udkom oprindeligt i efteråret 1972. Et halvt århundrede senere (og 12 år efter Vliets død) får vi nu denne jubilæumsudgave, som inkluderer alternative versioner, outtakes og instrumentalspor. Den udkommer som dobbelt-lp trykt på (naturligvis) gennemsigtig vinyl i et oplag på alt 8000 eksemplarer.

4. Willie Nelson - Live at Budokan (Sony/Legacy)

For første gang på (dobbelt) vinyl får vi nu Nelsons 27 sange lange sæt fra arenaen Nippon Budokan i Tokyo, hvor kollegaen Bob Dylan seks år tidligere havde optaget sit episke livealbum At Budokan (1978).

Den nye dobbelt-lp byder på såvel signatursangen "On the Road Again" som coverversioner af blandt andet Merle Haggards "Workingman's Blues" og Rodney Crowells "Till I Gain Control Again."

5. Jefferson Airplane - Jefferson Airplane Live at The Monterey International Pop Festival (The Monterey International Pop Festival Foundation)

Jefferson Airplanes andet album, Surrealistic Pillow, er et hovedværk indenfor 1960'ernes psykedeliske rockmusik. Et halvt års tid efter udgivelsen i februar '67 indtog gruppen Monterey International Pop Festival, hvor de delte plakat med blandt andre The Jimi Hendrix Experience, The Byrds og Otis Redding.

En del af bandets koncert var inkluderet på et bokssæt med optagelser fra festivalen, som udkom tilbage i 1992. Nu, 30 år senere - og 55 år efter selve festivalen - udkommer Jefferson Airplanes fulde sæt som selvstændigt livealbum. Dog kun i 2500 eksemplarer, så det er med at være hurtig. 

Vigtig mærkedag

Record Store Day blev afviklet første gang i 2008 og bliver holdt en lørdag i april måned og Black Friday.

”Det er en dag, hvor de mennesker, der udgør pladebutikkernes verden – medarbejderne, kunderne og artisterne – kan komme sammen og hylde pladebutikkens unikke kultur og den specielle rolle, disse uafhængige butikker spiller i deres lokalsamfund,” står der blandt andet på RSDs hjemmeside.

Hvert år er der en artist, der fungerer som ambassadør for eventet, og i år er det Taylor Swift, der udgav den særlige vinyl med "The Lakes" fra albummet Folklore i april måned.

”Pladebutikker er så vigtige, fordi de hjælper med at sikre og fremme kærligheden til musikken som en passion. De skaber et miljø for liveevents. De ansætter folk, der holder af musikken,” sagde Swift ifølge Billboard og fortsatte:

”De mennesker og butikker har haft et par hårde år, og vi er nødt til at støtte disse små forretninger mere end nogensinde, sådan at de kan holde sig i live, blive ved med at være excentriske og være individuelle.”

Man kan her se, hvilke danske butikker der tager del i dagen, og man kan finde den fulde liste over de eksklusive udgivelser her.

LÆS OGSÅ: Taylor Swift annoncerer nyt album

ANNONCE