Nyhed

LYT: Indiepoppet opsang til den danske alkoholkultur

Bandet Fusia mener at vi kan lære noget af svenskerne

I starten af august i år udgav den danske indiepop-trio Fusia singlen ”So Queer.” Og i dag følger de så op med den nye single ”Liqueur”.

Begge sange er en forsmag på deres kommende debutalbum, der udkommer i løbet af 2023. Og med den aktuelle sang vil Fusia samtidig formidle et vigtigt budskab til deres lyttere. 

Med ”Liqueur” ønsker trioen nemlig at skabe særlig opmærksomhed på den danske alkoholkultur, som efter bandets opfattelse er problematisk.


Kristoffer Rander fra Fusia forstår ikke, hvorfor der ikke er mere fokus på alkoholkulturen i den politiske debat, ligesom der eksempelvis er blevet taget hånd om rygning.

“Det er som, vi alle godt ved, at der er noget galt med vores alkoholkultur, men ingen gør noget ved det, fordi det er så integreret en del af vores samfund”, udtaler Rander i en pressemeddelelse. 

Her påpeger bandet samtidig det problematiske i, at musik og alkohol ofte er tæt forbundne størrelser:

"Musikbranchen er også dybt sølet ind i alkohol. Roskilde Festival er for nogen nærmest mere et synonym med drukfest end en musikalsk oplevelse. Mange bands bliver i starten lønnet med alkohol i stedet for penge for koncerter, mens musikere ofte bliver anvendt i ølreklamer," lyder det fra bandet.


“Alkohol og musik behøver ikke nødvendigvis at gå hånd i hånd”, som Rander siger.

Med udgivelsen af deres nye single opfordrer Fusia samtidig til at kigge i retning af Sverige, hvor man i mange år har praktiseret en væsentligt mere restriktiv alkoholpolitik end herhjemme.


Bandet pointerer således i deres pressemeddelelse, at det faktisk er muligt at leve med strammere alkoholregner og peger på både USA, Sverige og Island, hvor aldersgrænsen for at indtage alkohol er henholdsvis 21 og 20 år. Det er desuden også forbudt at servere alkohol til gymnasiefester i Sverige.

Men bare fordi den politiske handling halter, er det ikke for sent at sætte kampen mod alkoholkulturen ind på et individuelt plan, mener Rander – der selv aktivt vælger at drikke appelsinjuice på sine byture:

”Tag bedre hensyn til, hvis der er nogen der ikke drikker, sørg for der er et alternativ til festlige arrangementer og lad være med at byde alkohol til folk, som ikke drikker alkohol”, lyder opfordringen.

ANNONCE