Nyhed

VIDEO: Se trailer til ny Sinéad O’ Connor-dokumentar

Den kommende film portrætterer sangerens op- og nedture

Året er 1992. En smuk, kronraget kvinde træder ud på en scene i et propfyldt stadion. Hvad hun nok højst sandsynligt forventer skal være jubel, bliver i stedet en buldren af buhen.

Sådan starter traileren for Nothing Compares – en dokumentar af Kathy Ferguson, som omhandler den irske sanger Sinéad O’Connor fra hendes karrieremæssige, spæde start i 1987 med udgivelsen af debutalbummet The Lion and the Cobra og frem til 1993.

Den voldsomme buhen bliver nok aldrig hverdagskost for nogen, men det var den muligvis for O’Connor. I 1992 var hun nemlig én af de mest kontroversielle og forhadte kunstnere i verden med en lang række aktivistiske provokationer bag sig, som har skabt røre i hendes karriere.


I år 1992 gav O’Connor blandt andet en kontroversiel optræden på sketch-tv-showet Saturday Night Live, hvor hun under en a cappella-version af Bob Marleys ”War” protesterede mod seksuelt misbrug af børn i den katolske kirke og fremviste et billede af den daværende pave Johannes Paul II., som hun efterfølgende rev i stykker med ordene ”Bekæmp den rigtige fjende”. 

Og det var netop dén optræden, som fik tusindvis af Bob Dylan-fans til at buhe af O'Connor, da hun gik på scenen i Madison Square Garden senere samme år som medvirkende i en storstilet fejring af Bob Dylans 30 års jubilæum som recording artist

”En kunstners opgave er nogle gange at skabe de vanskelige samtaler, der er nødt til at komme frem i lyset” udtaler O'Connor selv i traileren til den nye portrætfilm, som kunne opleves som del af dokumentarfilmfestivalen CPH:Dox tidligere på året.


Personlig krise

Nu får filmen så officiel biografpremiere - dog ikke herhjemme, hvor den til gengæld har været på programmet på den igangværende Musikfilm Festival for få dage siden.  

Det er ikke nogen hemmelighed, at Sinéad O’ Connor gennem sin mangeårige karriere både har markeret sig med både sin stærke stemme og med sine stærke og indimellem kontroversielle holdninger til emner som religion, køn og krig.


I Nothing Compares har man muligheden for at komme helt ind under huden på den kompromisløse sanger gennem arkivoptagelser og nyt interviewmateriale.

Filmen udkommer i kølvandet på O'Connors selvbiografi Rememberings, som udkom i sommeren 2021. Den får premiere på et tidspunkt, hvor Sinéad O’Connor gennemgår en stor, personlig krise.

I starten af dette år mistede sangeren nemlig sin søn på tragisk vis til selvmord. Kort tid efter blev hun selv indlagt for at blive behandlet for sine psykiske smerter.

Se traileren her:

Sinead O'Connor har været en sjælden gæste herhjemme de senere år. I 2013 lagde hun vejen forbi Tønder Festival, og to år senere besøgte hun Posten i Odense, hvor hun overrumplede GAFFAs anmelder med en særdeles stærk koncert.

"En indimellem overrumplende stærk koncertpræstation foran det lille publikum. Af og til flakker fokus, bevares - lyden driller tilsyneladende Sinéad, og iPhone-idioterne har fundet vej helt op til første række i dag," skrev GAFFAs Espen Strunk i sin femstjernede anmeldelse og fortsatte:
 
"Og alligevel må det vi oplever i aften, betragtes som over al forventning. Nærværende. Rørende og rockende i O'Connors karakteristiske miks af punket, proletarisk fandenivoldskhed og en sårbarhed, som har gjort hendes liv i mediemaskinen til en af og til temmelig problematisk størrelse."

LÆS OGSÅ: Sinéad O’Connor taler ud om psykisk sygdom hos Dr. Phil

ANNONCE