Fra bog til film: Afdeling Q’s store succes

Det er ikke uden grund, at Afdeling Q er et af Danmarks største, litterære succeser. Bogserien, som er skrevet af den talentfulde krimiforfatter Jussi Adler-Olsen, har nemlig formået at fange læsernes opmærksomhed med sin blanding af spænding, intriger og veludviklede karakterer.

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold. Annonce fra Nordisk Film Plus.

Men Afdeling Q's succes stopper som bekendt ikke ved bøgerne. Hvis man overhovedet troede, at det er muligt, så har overgangen til det store lærred nemlig været en endnu større succes end bøgerne selv. Filmatiseringerne af de første fem bøger har på mange måder givet nyt til liv til bøgerne. Og det er altså ikke altid, at en filmatisering bliver taget godt imod af sit publikum. Men Afdeling Q har formået at gøre netop dét. Og det i sig selv er en bedrift, der fortjener at blive anerkendt.

Adapteringens udfordringer: At balancere loyalitet og originalitet

Er du en af dem, der ofte bliver skuffet, når en bog, du har elsket at læse, rammer det store lærred? Pludseligt skal du forholde dig til, hvordan hovedpersonerne ser ud, lyder og bevæger sig. Alt det, der før var på skrift og derfor per definition var mere tvetydigt, skal nu visualiseres og gøres utrolig konkret. Det efterlader ofte mange fans af det originale værk skuffede. 

At balancere et ønske om at være trofast over for kildematerialet, samtidig med at man som filmskaber også gerne vil tilføje nye elementer, der kan gøre filmen underholdende og ikke mindst original, er ikke verdens letteste opgave. For man har som fortolker af kildematerialet et ansvar.  Et ansvar over for forfatteren, over for læserne og over for historien selv. Det er en balancegang, der kan være svær at mestre. Men det er en udfordring, som teamet bag Afdeling Q-filmene har haft stor succes med.

De har nemlig formået at lave film, der er tro mod bøgernes ånd og kerne, men som samtidig ikke er bange for at tilføje nye elementer, der kan gøre historierne endnu mere spændende på det store lærred.

Fra stærke karakterer til overbevisende skuespil

En af nøglerne til Afdeling Q-filmatiseringernes succes er uden tvivl de stærke karakterer, der findes i både bøgerne og filmene. Det er ikke nogen hemmelighed, at en god historie kræver veludviklede karakterer, som publikum kan relatere til og investere sig i. Og det er netop, hvad Afdeling Q byder på.

Den hårdkogte, men empatiske Carl Mørck og hans loyale assistent Assad. Karaktererne i Afdeling Q er levende, komplekse og dybt menneskelige. De har deres styrker og svagheder, deres drømme og deres frygt. Og på mange måder er det netop den her kompleksitet, der gør dem så interessante at følge.

Skuespillerne har virkelig formået at levendegøre Carl Mørck og Assad. Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares (og Ulrich Thomsen og Zaki Youssef i ‘Marco Effekten’ og ‘Den grænseløse’) er en stor del af, hvorfor filmene har været så succesfulde, og hvorfor publikum bliver ved med at vende tilbage for at se mere.

Se Afdeling Q-filmene på Nordisk Film+

Afdeling Q-filmene kan selvfølgelig ses uafhængigt af hinanden, men som så meget andet, får du allermest ud af filmene, hvis du ser dem i den rigtige rækkefølge:

  • Kvinden i buret (2013)
  • Fasandræberne (2014)
  • Flaskepost fra P (2016)
  • Journal 64 (2018)
  • Marco Effekten (2021)
  • Den grænseløse (2024)

Hvis du ikke allerede har set filmatiseringerne af Afdeling Q-samlingen, så må du gøre dig selv den tjeneste at begynde i dag. Og heldigvis for dig, kan du finde filmatiseringerne af Jussi Adler-Olsens mesterværk, Afdeling Q, på Nordisk Film+. God fornøjelse.

 

ANNONCE