Nyhed

NYT STUDIE: Derfor får du sange på hjernen

En undersøgelse fra University of New South Wales i Australien giver os en dybere forståelse af, hvorfor vi får sange på hjernen

En musikinteresseret forsker fra University of New South Wales' School of Arts and Media har lavet en undersøgelse af, hvorfor nogle sange sætter sig fast i hjernen på os - nogle endda i så høj grad, at de kan drive os til vanvid.

Resultaterne viser, at visse sange sætter sig fast i vores hjerner, når vi slapper af, ikke fordi de er særligt "fængende", men derimod fordi de er gentagne, og fordi melodien er nem at genkende. Professor Emery Schubert, forfatter til undersøgelsen, mener, at dét der især sætter sig fast, er omkvæd af sange.

Tidligere forskning har fokuseret på "hook" af sange, det vil sige det korte melodiske loop eller passage, der fanger lytterens opmærksomhed. Schubert forklarer, at gentagelse er en vigtig del af musikkens struktur for at skabe ørehængere.

– De fleste undersøgelser af ørehængere til dato analyserer, hvad der er i "hooket" - det korte riff eller passage, der fanger lytterens øre. Dette tyder på, at ørehængere overhovedet ikke har noget at gøre med musikkens egenskaber. Det er lige meget, hvilken musik det er, så længe gentagelse er en del af den musikalske struktur, skriver Emery Schubert ifølge The Guardian.


For at en ørehænger kan opstå, kræves der dog visse forudsætninger, såsom at musikken er lyttet til for nylig og er kendt. Ifølge undersøgelsen skal vi også være i en såkaldt lav opmærksomhedstilstand, for at en ørehænger kan aktiveres. Schubert beskriver dette som en afslappet sindstilstand og forklarer, at øreorm ikke opstår, når vi er dybt engagerede i vores omgivelser eller koncentrerer os om en opgave.

Schubert foreslår, at man kan slippe af med en "sang der kan drive dig til vanvid", ved enten at afslutte musikken, bevidst tænke på et andet stykke musik eller ved at fjerne sig fra faktorer, der udløser det. Artiklen nævner en tidligere undersøgelse, der viser, at Lady Gagas "Bad Romance" er en af ​​de mest vedvarende ørehængere. 

Andre sange, der er svære at få ud af hovedet er blandt andet Gotyes "Somebody That I Used to Know", Queens "Bohemian Rhapsody" og ironisk nok Kylie Minogues "Can't Get You Out of My Head". 

ANNONCE