Nyhed

DET STJERNESPÆKKEDE BANNER: Hør Neil Youngs vilde version af den amerikanske nationalsang

Young er langt fra den første stjerne, som prøver kræfter med The Star-Spangled Banner

I sidste uge kunne amerikanerne fejre den traditionsrige helligdag Thanksgiving. I den anledning har Neil Young udsendt en version af den amerikanske nationalsang ”The Star-Spangled Banner”.

Versionen kommer med en dertilhørende musikvideo, hvor Young kan ses spille på sin guitar ”Old Black”, mens han står på en høj platform med en diskokugle foran. Videoen slutter med, at de to budskaber ”Vær modig” og ”Hold med freden” toner frem.


Neil Young er dog langt fra den første til at gøre den historiske sang til sin egen. Nedenfor er et udpluk med fire mindeværdige ”Star-Spangled Banner”-optrædener gennem årene.

Jimi Hendrix (Woodstock, 1969)

I 1969 spillede Jimi Hendrix med sit band Gypsy Sun And Rainbows på festivalen Woodstock. Tre kvarter inde i sættet overraskede Hendrix alle med en provokerende, psykedelisk version af nationalsangen, som skabte stor debat, fordi enhver afvigelse fra det traditionelle arrangement af sangen var uhørt dengang. Det var ikke første gang, Hendrix kastede sig over ”The Star-Spangled Banner”, men det blev hans mest berømte optræden med den.


Marvin Gaye (NBA All-Star Game, 1983)

Da Marvin Gaye fik muligheden for at synge nationalsangen i 1983, valgte han at gøre det på sin måde. I 1983 havde han netop udgivet albummet Midnight Love, som siden skulle blive hans bedst sælgende album med hitsinglen ”Sexual Healing”. Til sin optræden blev han akkompagneret af et simpelt tromme- og klavertrack, som gjorde sangen til en mere soulet version.

Whitney Houston: Super Bowl XXV (1991)

Whitney Houston havde for nyligt udgivet sit tredje studiealbum I’m Your Baby Tonight, da hun optrådte til Super Bowl. Her valgte hun at trække på Marvin Gays ikoniske version af nationalsangen, men havde fået den arrangeret i et langsommere tempo. Houston fik ved sin optræden kritik for at have optaget vokalen på forhånd, men hendes optræden er senere gået over i historien som en af de mest elskede versioner nogensinde.


Beyoncé (Super Bowl XXXVII, 2004)

I 2004 fik Beyoncé den ære at fremføre nationalsangen i sin egen hjemby Houston i Texas. Et par måneder før sin optræden havde hun udgivet sin solodebut Dangerously In Love, og blot en uge efter denne optræden scorede hun hele fem Grammyer for samme album. Beyoncé sang nationalsangen igen i 2013 ved præsident Obamas anden indsættelsesceremoni. Her mødte sangeren dog kritik, da hun, ligesom Whitney Houston, ikke sang live til ceremonien. Ved en efterfølgende pressekonference forud for hendes Super Bowl-optræden kom Beyoncé dog de kritiske journalister i forkøbet ved at fremføre ”The Star-Spangled Banner” a cappella foran alle.

KLASSIKEREN FYLDER TREDIVE: Da Neil Young forligede sig med selv at blive en ”Old Man”

ANNONCE