Nyhed

NU ER DET OFFICIELT: Så mange gange skal en sang streames for at være royaltyberettiget i 2024

Spotify løfter sløret for nye krav i det nye år

Spotify varslede for nyligt, at streaminggiganten vil indføre en ny tre-benet strategi i 2024, som skal give flere penge til nogle, ingen penge til andre og bøder til de sidste. Blandt de tre initiativer varslede Spotify, at man vil hæve minimumsgrænsen for, hvor mange afspilninger en sang skal have, før rettighedshaverne vil være berettiget til at modtage royalties fra platformen. I dag skal en sang streames i minimum 30 sekunder, før den kan modtage royalties. Nu fortæller kilder til mediet Music Business Worldwide, at en sang fremover skal opnå minimum 1000 afspilninger om året for at genere udbetaling fra Spotify efter de nye strategier bliver indført i 2024.

Spotifys målsætning med de nye strategier er at flytte, hvad der svarer til cirka 7 millarder danske kroner til "rigtige" musikskabere og rettighedshavere og fjerne pengene fra tendenser, som udhuler den samlede pengepulje. Spotify fortsætter med deres nuværende streamshare-model, hvor de samler alle månedlige streams på tværs af hele platformen, og derefter uddeler pengepuljen proportionelt til rettighedshaverne.

Nogle af de udhulende tendenser, som Spotify vil bekæmpe med deres nye strategier, er blandt andet såkaldte mikroudbetalinger, som består af udbetalinger i så små beløb, at de ofte ikke engang når frem til rettighedshaverne. Eksempelvis fordi distributionsselskabers gebyrer ofte er større end de få kroner, som sangen genererer i royalities. Ifølge Music Business Worldwide svarer det til 282 millioner danske kroner, som kan blive i streamshare-puljen i stedet for at forsvinde i mikroudbetalinger. 

Det er endnu uvist, hvilken dato de nye krav træder i kraft, men det forventedes at blive indført i løbet af det første kvartal i 2024.

LÆS OGSÅ: MUSIKFORSKER OM STREAM OF CONTEXT: Nogle diskussioner tages bedst på forkant


ANNONCE