Den danske rockgruppe kritiserer kanalen for musikalsk topstyring og manglende alsidighed
Den københavnske hardrock-kvartet Shotgun Revolution udgav i august 2010 debutalbummet "Join The Revolution", som fik ganske fine anmeldelser - blandt andet fire stjerner i GAFFA - og ifølge bandet selv har solgt mellem 1000 og 2000 eksemplarer, og siden har gruppen givet en række efter eget udsagn velbesøgte koncerter.
Det er imidlertid meget begrænset, hvor meget P3 har spillet gruppen, hvis noget overhovedet, og nu retter bandets guitarist og sangskriver Martin Frank en bredside mod P3, som han beskylder for manglende alsidighed og musikalsk topstyring, hvor P3's musikchef Lars Trillingsgaard bestemmer alt for meget. Til GAFFA siger Martin Frank:
- Alt for mange pladeselskaber, bookere, managers er kun interesseret i at gøre noget, der kan tilfredsstille P3. Man har jo hørt eksempler på folk, der er blevet bedt om at klippe mellemstykker ud af sange for at tilfredsstille P3's musikudvalg (eksempelvis lod Rasmus Nøhr sig i 2008 overtale til at klippe en saxofonsolo ud af sangen "Alderspræsident", red.). Deres regler for at spille musik er alt for firkantede. Jeg kender utrolig mange mellemstore danske bands, der spiller halvhård rock, som har fået at vide, at deres musik er for larmende til P3. Samtidig spiller P3 Rammstein, som jo også er hård rock, men man har fornemmelsen af, at de godt må blive spillet, fordi de er et internationalt navn og har et multinationalt pladeselskab i ryggen.
- Det tog også P3 to plader og en duet med Johan Olsen om at opdage Volbeat, selvom de allerede var blevet et stort navn ude på spillestederne, fortsætter Martin Frank.
- Samtidig kender jeg utallige folk i branchen, der siger, at det er Lars Trillingsgaard, der har det store ord at skulle have sagt i P3's musikudvalg. Musikken bliver ikke spillet, hvis han ikke har sagt ja til den. Det er uheldigt, at én mand har så stor magt. Det er ikke ligefrem en demokratisk indstilling, når der er tale om en licensfinansieret public service-kanal. Det er en syg tendens. Og P3 har en enorm magt også i forhold til de store kommercielle radiostationer. Hvis ikke P3 spiller musikken, gør de andre radioer det heller ikke. Og P3 fylder enormt meget i mediebilledet og har jo også deres eget awardshow (P3 Guld, som afholdes fredag den 14. januar, red.).
Hvad er jeres egen oplevelse af P3's behandling af jeres musik?
- De tog os faktisk med i talentkonkurrencen KarriereKanonen i 2009, hvor vi kom i den såkaldte finale, men vi gik ikke videre til den såkaldte hovedfinale. Vi fik en kritik, der gik på, at var for 80'er- og Bon Jovi-agtige, og den kritik kan vi slet ikke forholde os til. Men kritikken var så hård, at vi dengang helt opgav at blive spillet på P3.
Men er rønnebærrene ikke bare sure, fordi P3 ikke vil spille jer? Det kan jo være, de ganske enkelt ikke synes om jeres musik?
- Nej, og det er vigtigt for mig at understrege, at jeg ikke er bitter. Shotgun Revolution har jo succes mange andre steder. Jeg vil bare gerne fortælle de unge bands derude, at der er mange andre måder at slå igennem på end ved at blive spillet på P3. Der er også bands, der bliver spillet på P3, som ikke får særlig meget succes. Vi var for nylig ude på et provinsspillested og spille for 140 personer, selvom der var snestorm. Spillestedslederen fortalte os, at der ugen før havde spillet et P3-hypet navn - jeg vil dog ikke sige hvem - der havde spillet for 30 personer, uden at der er snestorm.
- Samtidig har vi spillet for 500 personer i Amager Bio, vi spiller sjældent for under 100 personer, og vi har linet en turné op i foråret på 18 jobs, og det er meget for et dansk band. Vi er blevet spillet på mere end 15 radiostationer i både USA, England, Tyskland og Australien og har seriøse forhandlinger om udgivelse i både England, Tyskland, Sverige og USA. Og vi er også blevet spillet en del på P4, og det er jo også fint nok. Og vores album er blevet kåret til det femtebedste album i 2010 på det svenske website Rocknytt.se, selvom det ikke engang er udgivet i Sverige.
- Mit budskab til alle de unge bands derude er, at de skal kæmpe for sagen og ikke bare drømme om at bryde igennem via P3, eller GAFFA for den sags skyld. Den bedste måde er ved at spille så mange koncerter som muligt på de små spillesteder og så langsomt arbejde sig op. Det var også det, Volbeat gjorde, lang tid før P3 opdagede dem. Men det er hårdt arbejde. Der er desværre lidt for mange danske bands, der er dovne. De knokler hårdt på at få en pladekontrakt, og så læner de sig tilbage, men det er først dér, arbejdet for alvor begynder.
Men hvad skal P3 så gøre?
- De skal i hvert fald være mere alsidige. Musikudvalget bør være større og bør præges af løbende udskiftning, og så skal Lars Trillingsgaard ikke bestemme det hele.
Lars Trillingsgaard svarer:
GAFFA har forelagt kritikken for P3's musikchef Lars Trillingsgaard, der har mailet følgende svar:
"Det er korrekt at jeg er formand for P3's musikredaktion. Men i redaktionen sidder der en række musikkyndige personer fra P3 og DR, der ugentligt tager stilling til den musik, som alle – fra selvudgivere til internationale pladeselskaber - kan komme ind og præsentere for os. Vi modtager årligt tusindvis af musiknumre, og vi kan ikke spille det hele. Musikken bliver vurderet ud fra en række kvalitetskriterier på baggrund af udvalgets musikfaglige kompetencer, lytternes præferencer og naturligvis også ud fra om musikken passer til kanalens profil. Det er en helt almindelig redaktionel proces, som man kender den fra alle andre medier."
"Jeg er enig med Martin Frank i at det kræver meget mere end en sang i rotation på P3 for at slå bredt igennem – det kræver selvfølgelig hårdt arbejde, god timing og måske også lidt held at komme til at leve af sin musik."
"P3 er en vigtig aktør i det danske musikliv. Og det er vi faktisk stolte af. Vi støtter, spejler og skaber rigtig meget ny dansk musik – og selvfølgelig vil alle aldrig blive 100 % enige i eller begejstret for de artister og bands vi prioriterer."
"P3 er også en af de få radiokanaler, som i så høj grad er dedikeret til ny, dansk musik, og det giver da en vis indflydelse på hvilke navne der kommer på dagsordenen. Men som Martin Frank selv fortæller, så er det ganske ofte at sange vi prioriterer ikke udløser salg af downloads eller koncertbilletter – det er nu heller ikke P3's opgave eller ansvar."
"Så billedet af P3 som en "enorm magt" er forsimplet. Virkeligheden er meget mere nuanceret. Vi præsenterer hele tiden lytterne for nye, danske navne, men om de tager dem til sig afgør lytterne jo heldigvis selv."