Wilco-frontmand Jeff Tweedy fortæller om musik og kreative processer i interview med GAFFA
Chicago-bandet Wilco gav for et par uger siden koncert i Falkoner Salen i København. I den forbindelse fik GAFFA æren af en snak med den karismatiske, rolige og reflekterede frontfigur Jeff Tweedy. Samtalen udviklede sig hurtigt til at blive en musikfilosofisk snak om, hvordan man taler om musik og hvordan musik opstår i kreative processer.
Det føles bare ikke rigtigt
Jeff Tweedy fortæller at han ofte bliver bedt om at karakterisere sin musik, men at han ikke mener det giver megen mening. Han forklarer, hvordan folk har forskellige ideer om, hvad eksempelvis pop og rock er og derfor giver det ikke mening at bruge dem. Han mener også at kategorisering af musik er afgrænsende ikke kun for vores forståelse af musik, men også i skabelsen af musik. Samtidig erkender han dog at en kategorisering af musik for nogle er en nødvendighed.
"Jeg synes ikke nødvendigvis at det er forkert at kategorisere musik. Det er bare ikke sådan, de fleste musikere tænker. For mig at se er det at snakke i genrer forbrugerorienteret. Det er en måde, hvorpå forbrugeren kan gøre sig det klart, hvilken slags musik vedkommende har lyst til at købe. Personligt vil jeg bare gerne lytte til alting og tage det for, hvad det er. Men de fleste mennesker lever ikke af at spille musik, og de bruger ikke alle deres vågne timer på musik. På den måde ved jeg, at jeg er anderledes. For folk som ikke har så meget tid eller den form for fokus, er det nødvendigt at have genrer, som de kan lide. Det gør det hele lidt mere simpelt. Så ja... jeg ved ikke om det er forkert. Det føles bare ikke rigtigt."
Musik er som folk der konverserer
Wilco har med deres niende album, "The Whole Love", endnu engang genopfundet sig selv. Jeff Tweedy forklarer, hvordan han arbejder med inspirationskilder når han laver musik.
"Det er måden, hvorpå sprog virker. Du tænker ikke over det. Du lærer nye ord, og lige pludselig bruger du dem i en sætning. Sproget kan være et billede på, hvordan ting opstår i et musikalsk miljø når man laver et album. Du forsøger bare at få sangene til at lyde rigtigt. Nogle gange kommer der nogle åbenlyse brudstykker af sprog ud fra vores vokabular. Det lyder som The Beatles. Det er ikke svært at forstå, for vi har lyttet en masse til The Beatles. At lave musik fungerer som sprog. At tænke på musik som sprog giver et klarere og mere præcist billede af, hvad det vil sige at lave musik. Mere end tanken om, at du har nogle bestemte byggesten og bygger noget ud fra det. At lave musik er som folk der konverserer."
Læs hele interviewet her.