Muses forsanger var et stort smil, da han udlagde en dommedagsprofeti for GAFFA i anledning af Muses sjette album "The 2nd Law"
Menneskeheden er anarkistisk og kæmper mod det uomgængelige videnskabelige faktum, at jorden, stjernerne, solen og universet vil uddø. Frontmand Matt Bellamy var et stort smil, da han udlagde dommedagsprofetien for GAFFA i anledning af Muses sjette album The 2nd Law, der udkommer 1. oktober.
– Albumets titel refererer til den anden termodynamiske lov. En trist lov, der forudsiger, at universet er i færd med at uddø. Jeg har altid været interesseret i at finde sandheden bag nogle af de problemer, vi har – både individuelt som mennesker og på verdensplan i det hele taget, og det virker som om, de videnskabelige love går imod os. Vi mennesker og evolutionen i det hele taget kæmper imod denne uundgåelige konsekvens. Ganske anarkistisk og ret interessant. Du kan sige, at hele albummet kredser om denne kamp; kampen mod denne uomgængelige konsekvens.
– Det, der fik mig særligt interesseret i dette emne, var, at jeg ønskede at skrive noget omkring den globale økonomiske situation, som har udspillet sig de seneste par år, hvilket en sang som The 2nd Law Unsustainable handler om. Den handler om naturens lovmæssigheder, og om at hver gang, der hersker en situation, hvor økonomien er baseret på uendelig vækst, er den dømt til at fejle. Når jeg ser nyheder, synes jeg altid, det er paradoksalt, at fokus er besat omkring vækst, og så snart det ikke er tilfældet, er der tale om depression.
– Det er efter min mening et dybt vildledende paradigme. Jeg mener, at det vi i verden i dag burde hylde er bæredygtighed – ikke vækst. Sangen Animals, der også kredser om den økonomiske situation, fik mig til at sætte mig ind i problematikker omkring forholdet mellem befolkning, energi-afhængighed og begrænsende ressourcer, hvilket førte mig til at læse om "den anden lov".
Øget kreativitet
Med denne svada indleder Muses ubestridte lederfigur Matt Bellamy samtalen med GAFFA i idylliske omgivelser på en solskinsdag ved Kokkedal Slot med udsigt til Øresund og broderlandet. Han er glad, venlig og smilende, mens han nådeløst udlægger klodens aktuelle krisetilstand og fremtidige endeligt.
Sangskriveren, sangeren, guitaristen og pianisten Matt Bellamy har altid haft noget på hjerte, og langt fra altid fra den optimistiske side, og The 2nd Law er ingen undtagelse. Hvis man ellers ser bort fra klodens selvdestruktive adfærd og universets fremtidige endeligt, har Matt Bellamy og Muse ellers nok at glæde sig over. For hvert album er Muse blevet gradvist mere populære, har fået bedre hitlisteplaceringer, spiller større og større steder, og det seneste album The Resistance har blandt andet anført af singlen Uprising befæstet den britiske trios position som et af verdens største rockbands. En trist tendens hos mange bands er, at de topper på de første album og senere lever på bagkataloget, hos Muse og Bellamy virker det derimod, som om kreativiteten øges med årene. Bellamy er ikke uenig:
– Ja, det virker sådan. Denne plade var lettere at lave end den sidste, men på den tredje plade kan jeg huske, at jeg gik i stå og tænkte, "hvad gør vi?". Men når du bryder de barrierer, så åbner det op for ting, du måske tidligere har ønsket at undgå. Mange rockbands har i starten tit relativt få inspirationskilder og ret snævre opfattelser af, hvad de skal og ikke skal være. Men jeg tror, at hvis du ønsker at have en lang karriere og skrive en masse musik i dit liv, så er du nødt til at være åbne for nye ting.
– Tag en sang som Madness (første singleudspil fra The 2nd Law, red.). Den er relativt minimalistisk – meget inspireret af Princes Kiss – og vi har altid haft meget svært ved at være minimalistiske i Muse. Vi tænker typisk på at spille på de store stadions. Da vi startede i sin tid, ville jeg aldrig have troet, at jeg ville skrive sådan en sang, men i dag foretrækker jeg den frem for meget af det, vi lavede i begyndelsen. Jeg mener, at du skal være åben overfor hvor og hvordan dit liv ændrer sig og acceptere forandring.
Læs et længere interview om blandt andet Muses inspiration i den klassiske musik, i GAFFAs artikelsektion.